Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak obniżyć koszt budowy domu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam serdecznie, mam do Państwa pytanie i liczę na cenne uwagi, mianowicie jak obniżyć koszty budowy domu mam na myśli np strop drewniany zamiast betonowego, ogrzewanie kaloryfery zamiast podlogowki, schody betonowe zamiast drewnianych.
Re: Jak obniżyć koszt budowy domu
To nie są obniżki, jak chce się budować taniej, to się buduje prosto:
prosta bryła, dach dwuspadowy, płyta fundamentowa, grubo izolacji termicznej. Metraż dobrze dobrany.
To na czym nie polecam oszczędzać to okna. Dobrze jest zdecydować sie na okna trójszybowe o dobrych parametrach z uwagi na oszczędności w ogrzewaniu potem. Porządne okna ma ten producent okien i drzwi. Firma Kapica. Możesz u nich zamawiać okna śmiało.
prosta bryła, dach dwuspadowy, płyta fundamentowa, grubo izolacji termicznej. Metraż dobrze dobrany.
To na czym nie polecam oszczędzać to okna. Dobrze jest zdecydować sie na okna trójszybowe o dobrych parametrach z uwagi na oszczędności w ogrzewaniu potem. Porządne okna ma ten producent okien i drzwi. Firma Kapica. Możesz u nich zamawiać okna śmiało.
Najwięcej udało mi się zaoszczędzić na schodach właśnie. O ile drewniane są piękne tak niestety drogie a w dodatku trzeba o nie szczególnie dbać. Zdecydowałem się więc na metalowe, od PEKABET . Prezentują się dobrze, nieco industrialnie lecz estetycznie. Ich zaletę stanowi też trwałość.
-
- -
nie idz w tanizne bo szybko bedziesz zalowac slabej jakosci materialow.. my tak zrobilismy i mamy problem z grzybem, musimy kupowac pochlaniacze wilgoci https://www.pochlaniacz-wilgoci.pl/zast ... _7_66.html