Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKsiążka o programowaniu 8051 w asemblerze
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Kilka lat temu zabrałem różne programy i doświadczenia, i napisałem książkę o programowaniu 8051 w asemblerze. Od architektury, poprzez sprzęt, reprezentacje danych w pamięci, aż do przykładów programów. Książka wymaga dokończenia i dlatego zastanawiam się nad jedną kwestią - czy jej dokończenie ma sens? Udostępniłbym ją za friko np. poprzez własną stronę internetową. Nie liczę na sprzedaż i pieniądze, ale dokończenie i poukładania treści wymaga czasu i wysiłku, które być może warto przeznaczyć na ciekawsze zajęcia. Z tego, co widzę, to starą, dobrą 51-ką nie interesuje się już zbyt wiele osób. Do redakcji nie docierają nowe projekty z tym mikrokontrolerem, na znanych mi uczelniach technicznych też zrezygnowano z zajęć z programowania 8051. Dlatego takie działanie lekko trąci stęchlizną, a książka może mieć jedynie jakiś walor edukacyjny, pokazywać metody, ale to też dyskusyjne, bo kto współcześnie sięga do asemblera? I dlatego chciałbym zapytać Was o opinię - czy Waszym zdaniem dokończenie i udostępnienie takiej książki ma sens?
Re: Książka o programowaniu 8051 w asemblerze
Jesli juz jest wiekszosc napisana to szkoda by bylo zeby te materialy nie zostaly udostepnione. Ja bardzo lubie cos za free np. ebooksfeed Chce sie nauczyc programowania w asm ale zawsze brakuje czasu. Dlatego dobrze by bylo miec pod reka taka ksiazke jako referecje by nie odkrywac ameryki od nowa
Btw. mozna zrobic ankiete w tym watku
Btw. mozna zrobic ankiete w tym watku
Przyłączam się do tego co napisał ACeK. Szkoda żeby materiał przeleżał "w szufladzie". A wbrew pozorom daleko jeszcze do śmierci '51.
To tak, gdybyś zapytał, czy warto uczyć zasady działania tranzystora, skoro dzisiaj sięgamy tylko do kodu programu. WARTO! A znając Twój język, książka będzie bardzo przystępna. Piszę się na pierwszą sztukę! RW
Czyli wypada mi zacząć od poznania zasad działania tranzystora
-
- -
Zastanawiają mnie zestawy edukacyjne micro:bit do rozpoczęcia przygody z programowaniem. Możecie doradzić czy to będzie dobre rozwiązanie na start, czy lepiej poszukać czegoś innego?