Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięECL86
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Mam takie pytanko bo kolega przytachał mi trzy lampy ale nie wie od czego są a ja też nie mam pojęcia.
Wyczytałem z książki że:
ECL86
E-napięcie żarzenia 6,3V (prąd zmienny lub stały) 200mA
C-Trioda wzmacniająca
L-Pentoda końcowa (mocy)
A więc...czy tą lampe mogę wykorzystać do zrobienia wzmacniaczyka na np. preamp na ECC82 +ECL86 ?
Jaką mogę największą moc wyciągnąc z tej lampy?
Myślę że choć 1W powinna oddać...
No i dwie ostatnie:
ECH81 (po co? i do czego ?)
EF18
Wyczytałem z książki że:
ECL86
E-napięcie żarzenia 6,3V (prąd zmienny lub stały) 200mA
C-Trioda wzmacniająca
L-Pentoda końcowa (mocy)
A więc...czy tą lampe mogę wykorzystać do zrobienia wzmacniaczyka na np. preamp na ECC82 +ECL86 ?
Jaką mogę największą moc wyciągnąc z tej lampy?
Myślę że choć 1W powinna oddać...
No i dwie ostatnie:
ECH81 (po co? i do czego ?)
EF18
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
ECL86 jest lampą, na której można cały wzmacniacz zrobić. Triodę wykorzystuje się jako wzmacniacz napięciowy, pentodę zaś jako lampę mocy. Myślę, że jest realne uzyskanie mocy 3-4W przy h=10%.
Jeśli dodasz przedwzmacniacz to bardzo wzrośnie czułość wzmacniacza. Na przykład znany magnetofon szpulowy ZK140 miał w torze odczytu 2 lampy: ECC83 i ECL86.
ECH81 to typowa lampa przemiany odbiorników radiowych. Można też użyć w roli detektora iloczynowego albo bramy elektronowej.
EF...-to musi być najprawdopodobniej EF183 albo EF184. Są to pentody napieciowe o duzym nachyleniu, przy czym EF183 jest pentodą regulacyjną. Były stosowane w torze p.cz OTV.
Jeśli dodasz przedwzmacniacz to bardzo wzrośnie czułość wzmacniacza. Na przykład znany magnetofon szpulowy ZK140 miał w torze odczytu 2 lampy: ECC83 i ECL86.
ECH81 to typowa lampa przemiany odbiorników radiowych. Można też użyć w roli detektora iloczynowego albo bramy elektronowej.
EF...-to musi być najprawdopodobniej EF183 albo EF184. Są to pentody napieciowe o duzym nachyleniu, przy czym EF183 jest pentodą regulacyjną. Były stosowane w torze p.cz OTV.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2004, o 15:34 przez Aleksander Zawada, łącznie zmieniany 1 raz.
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Krzysztof Gorski
- -
- Kontaktowanie:
- Krzysztof Gorski
- -
- Kontaktowanie:
Dziwne bo odpisywalem tobie na na posta a jak dzisiaj zobaczyłem sobie ten temat ...ze zdziwieniem stwierdziłem że mój post zniknąłWitam!
The End jeśli chcesz to ja mam gdzieś karte katalogową ECL86 wiec jeśli chcesz to moge przesłać tylko prześlij mi adres.
Jak sobie poradzić z trafo wyjściowymi bo to najgorszy problem. Reszte można zrobić. Masz może jakies pomysły na rozwiązanie tego problemu?
Co do noty aplikacyjnej to już mam.Ale dzięki za to że zapytales czy mi nie potrzeba
Co do trafa to raczej samemu nawijać....nieee.
Chyba że mamy do tego sprzęt (jakąś nawijarkę) a raczej w domu przeciętny elektronik amator (czyli Ja) nie ma takiego czegoś...
Trafa wyj. muszą być wykonane naprawde bardzo dobrze ze względu na to że to one w nadają ostateczne brzmienie wzmacniaczykowi.
- Krzysztof Gorski
- -
- Kontaktowanie:
mam takie lampy ecc83/82 czekam na wiadomość
miazga44@wp.pl
miazga44@wp.pl
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie: