Witam
W zapomnianych zakamarkach moich szaf z elektroniką znalazłem kwarc w obudowie szklanej pracujący na częstotliwości 8 kHz (słownie: osiem kiloherców). Nie mam żadnego problemu z kwarcami powyżej 1 MHz, ale tak nisko pracującego dawno nie widziałem i nie wiem, skąd go mam.
Jest w obudowie szklanej (jak lampa radiowa) i ma siedem nóżek. Pierwsza nóżka jest NC (nie podłączona do niczego w lampie), pozostałe są ze sobą połączone parami. Czyli reasumując - kwarc ma trzy wyjścia.
Pytania:
- czy ktoś ma schemat generatora, by wzbudzić ten kwarc?
- czy ktoś ma schemat układu fabrycznego, w którym mógł pracować taki kwarc?
- czy coś wiadomo na temat jego dalszych parametrów np. stabilność w czasie, stabilność temperaturowa itd?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięGenerator kwarcowy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
Re: Generator kwarcowy
Są kwarce ~32kHz to i są 8kHz.(...)znalazłem kwarc w obudowie szklanej pracujący na częstotliwości 8 kHz (słownie: osiem kiloherców). Nie mam żadnego problemu z kwarcami powyżej 1 MHz, ale tak nisko pracującego dawno nie widziałem (...)