Podaję link do zebranych już jakiś czas temu materiałów o polskich wyświetlaczach plazmowych. Ponieważ udało mi się ostatnio zdobyć pojedyncze sztuki takich wyswietlaczy, to może zmobilizuję się i zrobię wkrótce fotografie kolorowe. Życzę miłej lektury.
http://www.tubedevices.com/alek/obrep/plazma/plazma.htm
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZapomniana polska plazma
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Re: Zapomniana polska plazma
Z tego co przeczytałem, to kolor świecenia był pomarańczowy? Zapewne kolor świecenia jak w lampach Nixie, ale z możliwością wyświetlania grafiki? Z niecierpliwością czekam na zdjęcia takiego działającego wyświetlacza
Na takim wyświetlaczu fajnie hulał by spektrometr częstotliwości audio.
Chętnie do tego celu odkupił bym taki okaz.
Chętnie do tego celu odkupił bym taki okaz.
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Mam tylko dwa wyświetlacze tego typu- jeden 7- segmentowy i jeden linijkowy, uszkodzony. Prawdopodobnie większa ilość nie zachowała się.
Ten linijko wy by mnie bawił.
Mógłbyś zapodać jakieś dokładniejsze fotki tego cuda, jakieś dane?
Mógłbyś zapodać jakieś dokładniejsze fotki tego cuda, jakieś dane?
Sam chętnie odkupię wyświetlacze IN9 i IN13. Może leżą u kogoś w szufladzie, a są niepotrzebne...
Pewnie dużo ludzi takie posiada i nawet nie zdaje sobie sprawy z tego jakie są użyteczne i fajne, no i że mogą się jeszcze do czegoś przydać:)