Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Podłaczenie Wzmacniacza Od auta Pod Komputer... Mozliwosci..

_Vito_Corleone_
-
-
Podłaczenie Wzmacniacza Od auta Pod Komputer... Mozliwosci..

Postautor: _Vito_Corleone_ » 14 gru 2008, o 19:42

a Wiec Witam wszystkich .. Niestety jestem lajikiem Ktory Eksperymetuje lub prubuje Eksperymentowac... Moje Pytanie Dotyczy hmmm

1. Czy mozna podłaczyc wzmacniacz od Auta Do kompa (wiem wiem nie ma sensu ale bardzo Podoba Mi sie brzmienie Subwofera "tuby" aktualnie mam posiadam tube basową.. i chcialbym ja Podlączyc do kompa lecz Potrzeba To tego wzmaka ...

2. czy Odpowiednim zasilaniem było By nP zasilasz 230 V/ 12 V ??

3. i czy sygnał z Komputera bedzie odpowiedni do Takiego wzmacniacza.

4. Jakie kable mozna Uzyc do Podłaczenia KOmputera Do wzmacniacza...

Prosze O Odpowiedz.. :) Duzo Ludzi chce Takie cos zrobic ale na wielu Forach to lekcewazą..Moze czas aby jakies Forum wreszcie Pomogło Mysle ze To Forum jest najlepsze na Taki temat . Dziekuje

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: Podłaczenie Wzmacniacza Od auta Pod Komputer... Mozliwos

Postautor: end » 14 gru 2008, o 22:41

a Wiec Witam wszystkich .. Niestety jestem lajikiem Ktory Eksperymetuje lub prubuje Eksperymentowac... Moje Pytanie Dotyczy hmmm

1. Czy mozna podłaczyc wzmacniacz od Auta Do kompa (wiem wiem nie ma sensu ale bardzo Podoba Mi sie brzmienie Subwofera "tuby" aktualnie mam posiadam tube basową.. i chcialbym ja Podlączyc do kompa lecz Potrzeba To tego wzmaka ...

2. czy Odpowiednim zasilaniem było By nP zasilasz 230 V/ 12 V ??

3. i czy sygnał z Komputera bedzie odpowiedni do Takiego wzmacniacza.

4. Jakie kable mozna Uzyc do Podłaczenia KOmputera Do wzmacniacza...

Prosze O Odpowiedz.. :) Duzo Ludzi chce Takie cos zrobic ale na wielu Forach to lekcewazą..Moze czas aby jakies Forum wreszcie Pomogło Mysle ze To Forum jest najlepsze na Taki temat . Dziekuje

Witam.

1. Można, bo dlaczego nie? Tylko po co? ... ale jak ktoś chce to możliwość jest, to fakt...

2. Taki zasilacz musi być odpowiednio wydajny prądowo i same 12V tutaj nie wystarczy. Zazwyczaj takie trafa są drogie i raczej nie opłaca się tego robić - dlatego lepiej kupić fabryczny (nawet używany) wzmacniacz zasilany z sieci 230V.
Można użyć zasilacza ze starego PC AT lub ATX - wystarczy użyć szukajki na forum.

3. Sygnał z komputera spokojnie wystarczy do wysterowania jakiejkolwiek końcówki mocy - więc i do Twojego wzmacniacza także.

4. Najlepiej użyć dobrej jakości ekranowanego przewodu - czytaj: nie kupuj kabla chinch>jack za 10zł. Warto wydać raz te kilkadziesiąt złotych. Poradzić się (ale nie dać naciągnąć) można w sklepie - może trafisz na uczciwego sprzedawcę ;)

Pozdr.

_Vito_Corleone_
-
-

Postautor: _Vito_Corleone_ » 15 gru 2008, o 06:58

No czytałem czytałem o Tym Zasilaczu ATX hmm Ale na Niektórych Forach Pisało ze moze Nieuciagnąc pełnej Mocy ... mam tube 650 W i 200W rms...a Poco.. Hmm Niestac mnie na Porzadny sprzet a wzmaka Tube Juz mam.. nawet Zasilacz sie znajdzie:)
a jesli Kazdy wie To subwoofer z auta Daje ładny Bit :D

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 15 gru 2008, o 12:45

czytałem o Tym Zasilaczu ATX hmm Ale na Niektórych Forach Pisało ze moze Nieuciagnąc pełnej Mocy
Ano może... zależy jaki zasilacz zastosujesz. ATX'y to od 145W'ego ma na wyjsciu 12V ok 5A, poprzez 185W 12V -> 8A (10A w impulsie), do takich 400-500W które mogą mieć i 20A na 12V końcówce (pamiętaj jednak by wówczas podłączyć więcej niż pojedynczym kabelkiem od zasilacza). Nawet wówczas jest to jednak 240W mocy z interesującego nas zasilania, a trzeba uwzględnić że żaden wzmacniacz nie ma sprawności 100%. Jednak te 650W/200W rms również potraktowałbym z pewnym "przybliżeniem", więc... szukaj po tych większych ATX'ach. Ach... i nie daj się nabrać na super hiper ATX noname, zwykle maja namalowane duuużo większe moce niż w rzeczywistości.

Ps. Z popularnych (tanich) zasilaczy, nie znajdziesz chyba wydajniejszych niż ATX'owe. To jest robione na masówkę, a przy tym zadziwiająco sprawne jak na te gabaryty (w końcu przetwornice impulsowe), więc stosunkowo tanie.

_Vito_Corleone_
-
-

Postautor: _Vito_Corleone_ » 15 gru 2008, o 16:50

hmm zasilacz Juz mam 400 W Tagan :D maraka bardzo dobra :D hmm czyli ze co .... mam wziiasc dwa kable z Dwoch Molexów?? i skrecic w jedno??

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 16 gru 2008, o 13:00

Pamiętaj że te 400W to sumaryczna moc, a nie moc dostarczana na napięciu 12V, przeczytaj sobie w tabelce na obudowie jaki amperaż jest max dla 12V.

Kabelek: zrób jak chcesz, możesz skręcić, możesz wymienić na 1 grubszy... zwykle przewody w zasilaczu mają przekrój ok. 1,5mm2, dla którego przyjmuje się obciążenie nie większe niż 10-12A. Ty do tego wzmacniacza potrzebujesz ponad 20A.

_Vito_Corleone_
-
-

Postautor: _Vito_Corleone_ » 16 gru 2008, o 15:27

hmm na zasiłece mam 20A .. Powinno wystarczyc jak złacze dwa....??

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 16 gru 2008, o 22:37

Weź 2 najgrubsze, będą w kolorze żółtym,
przekrój masy w zasilaczach m.cz. daje się zwykle większy, więc czarnych polecam skr ęcić nawet 3-4 ze sobą

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”