Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Podłączenie wzmacniacza samochodowego do zasilacza atx.

akaix
-
-
Podłączenie wzmacniacza samochodowego do zasilacza atx.

Postautor: akaix » 30 cze 2008, o 12:57

Witam, mam takie trochę zabawne pytanie ;p Otóż mam wzmacniacz samochodowy podpięty do przetwornicy prądu 70W 6A i ehm kilka głośników, niestety gdy ustawie podbicie basów i pogłośnie znacznie to przetwornica nie wyrabia i mi się "resetuje" wzmacniacz, dlatego wpadłem pomysł aby podłączyć zasilacz atx z kompa jakiś zwykły 350w pod wzmacniacz, niestety nie wiem za bardzo jak się za to wziąć, na pewno trzeba zewrzeć jakieś kable z wtyczki zasilania płyty głównej odpowiadające za włączenie zasilacza (przycisk power w obudowie pc), tyle że nie wiem dokładnie jakie to kable no i pozostaje pytanie dot kabli zasilania 12V, czy to jest obojętne które kable z wtyczki molex żółte (+) i czarne (-) (12 V) podepne?

//edit viewtopic.php?t=17812&highlight=atx tam End napisał co i jak, dobra więc jak zakupie zasilacz ale myśle jakiś lepszy niż noname to postaram się dac znać, chyba że ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co do podłączenia :)

//edit znalazłem jakiś zasilacz z colorsa 350w i elegancko all działa ale mimo wszystko nie moge jeszcze w 100% dać mocy na 2 kanałach, dlatego niebawem kupie jakiś porządniejszy zasilacz np amacrox warrior 400w wersje ;d

Takie info dla osób które by miały w przyszłości problem z takim podłączeniem:

- zwieramy ze sobą kabel zielony i jakikolwiek czarny, obydwa z dużej wtyczki zasilającej płyte główną z zasilacza
- ucinamy kabel żółty (+) i czarny (-) z wtyczki molex (wtyczka zasilająca napędy)
- żółty kabel podłączamy do wyjścia "+12" we wzmacniaczu
- czarny podłączamy do wyjścia "GND" we wzmacniaczu
- mostkujemy (krótkim kablem) wyjścia "+12" i "REM" ze sobą we wzmacniaczu.
Teraz po włączeniu zasilacza powinno wszystko ok trybić :)

lightheart
-
-

Postautor: lightheart » 24 lip 2008, o 01:07

akaix, wszystko dobrze ładnie, tylko przeczytaj etykietkę zasilacza komputerowego. Obciążenie gałęzi 12V to tylko 6A przy moim 400W zasilaczu. W innych będzie podobnie. Więc to za mało na taki wzmacniacz samochodowy. Drugie ale, zasilacz komputerowy wnosi mase zniekształcen i szumów do układu wzmacniacza. Lepiej poszukaj na allegro zasilaczy regulowanych 12V 20A w cenie do 150zł, ew. Kup trafo 200W 12VDC halogenowe i podłącz. Dużo lepsza wydajność prądowa niż zasilacz komputerowy.

http://www.allegro.pl/item405279200__zasilacz_12v_.html

MES Mariusz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MES Mariusz » 24 lip 2008, o 10:50

Trzecie ale: pobory mocy wzmacniacza audio mają charakter skokowy i natychmiast włączać się będą zabezpieczenia zasilaczy AT / ATX.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 25 lip 2008, o 07:43

Więc wobec powyższej odpowiedzi zastosuj pojemność -najlepiej dużą - przy wyjściu zasilacza ale nie gwarantuję czy to nie wybuchnie :D

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”