Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięFisher CA-9030
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Problem polega na tym, że wzmacniacz w żaden sposób (zewnętrzny) nie przejawia tego, że został włączony. Sprawdzałem wewnątrz bezpieczniki, wszystkie ok. Zasilanie dociera do diód prostownicznych, na tranzystorach 2sc3280 między masą a emiterem 50V (napięcie zasilania)
Może jakiś magik pomoże mi na odległość z moim problemem.
Pozdrawiam
Może jakiś magik pomoże mi na odległość z moim problemem.
Pozdrawiam
Re: Fisher CA-9030
Jeśli w punkcie połączenia obu rezystorów emiterowych (wyjście) końcówki występuje napięcie 50V (co sugerujesz wyżej) to znaczy, że:na tranzystorach 2sc3280 między masą a emiterem 50V (napięcie zasilania)
- tranzystory końcowe mogą być uszkodzone i wzmacniacz blokuje zabezpieczenie przed stałym napięciem na wyjściu,
- jest uszkodzenie w układzie końcówki mocy (nie związane z tranzystorami końcowymi),
- brak napięcia ujemnego w zasilaniu końcówki mocy - jeśli zasilana jest symetrycznie.
Proponuję sprawdzić, tranzystory końcowe mocy, ich tranzystory sterujące, rezystory emiterowe, napięcie zasilania (wszystkie). Potem będziemy dalej walczyć.
napięcie jest symetryczne +/- 50V
Na emiterze tranzystora 2sa1310 (PNP) jest -50V zaś na 2sc3280 jest +50V
Załączam zdjęcie jak wygląda ta końcówka. Występuje (dla mnie dziwny i jeszcze nigdy nie spotkany) rezystor z trzema nóżkami, sprawdzałem na googlach to w naszych polskich sklepach nie można znaleźć takiego. Za pewne da się je zastąpić dwoma zwykłymi rezystorami o mocy 5W.
Jeśli trzeba będzie to zakupie książkę serwisową do niego.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie
Na emiterze tranzystora 2sa1310 (PNP) jest -50V zaś na 2sc3280 jest +50V
Załączam zdjęcie jak wygląda ta końcówka. Występuje (dla mnie dziwny i jeszcze nigdy nie spotkany) rezystor z trzema nóżkami, sprawdzałem na googlach to w naszych polskich sklepach nie można znaleźć takiego. Za pewne da się je zastąpić dwoma zwykłymi rezystorami o mocy 5W.
Jeśli trzeba będzie to zakupie książkę serwisową do niego.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie
Chyba pomyliłeś końcówki. To na kolektorach (środkowa noga) raczej powinny być takie napięcia.Na emiterze tranzystora 2sa1310 (PNP) jest -50V zaś na 2sc3280 jest +50V
Tak to podwójny rezystor mocy. Sprawdź i podaj jakie napięcia panują na jego wyprowadzeniach. To na wiele wyjaśni.Załączam zdjęcie jak wygląda ta końcówka. Występuje (dla mnie dziwny i jeszcze nigdy nie spotkany) rezystor z trzema nóżkami, sprawdzałem na googlach to w naszych polskich sklepach nie można znaleźć takiego. Za pewne da się je zastąpić dwoma zwykłymi rezystorami o mocy 5W.
2SA1301 - PNP 160V 12A 120W 30MHz
2SC3280 - NPN 160V 12A 120W.30MHz
A pomiar zrób tak:
http://www.edw.com.pl/ea/pomiary.html#tranzystory
Jak masz upalone stopnie końcowe to radzę od razu wziąć się za pomiar sterujących.
2SC3280 - NPN 160V 12A 120W.30MHz
A pomiar zrób tak:
http://www.edw.com.pl/ea/pomiary.html#tranzystory
Jak masz upalone stopnie końcowe to radzę od razu wziąć się za pomiar sterujących.
sprawdzałem tranzystory wg. tego schematu i wszystko ok.
w npn 2sc3280 pod pojęciem "mała rezystancja" jest ok 7,8 Mohm
w pnp 2sa1301 pod pojęciem "mała rezystancja" jest ok (K+ B-)4,6 i (E+ B-)7,4 Mohm
wyjąłem też tranzystory sterujące, jednak na googlach nie znalazłem (szukałem pod nazwą D1682 i SD1682) załączam zdjęcie tych tranzystorów
w npn 2sc3280 pod pojęciem "mała rezystancja" jest ok 7,8 Mohm
w pnp 2sa1301 pod pojęciem "mała rezystancja" jest ok (K+ B-)4,6 i (E+ B-)7,4 Mohm
wyjąłem też tranzystory sterujące, jednak na googlach nie znalazłem (szukałem pod nazwą D1682 i SD1682) załączam zdjęcie tych tranzystorów
Re: Fisher CA-9030
Aby była jasność. Czyli kontrolka zasilania się nie świeci? Żaden wskaźnik nie działa?Problem polega na tym, że wzmacniacz w żaden sposób (zewnętrzny) nie przejawia tego, że został włączony.
Co do tych tranzystorów post wyżej, to pamiętaj, że końcówki są tutaj ułożone odmiennie: E C B.
niestety nie ale za "niewielką" opłatą (16zł) mogę ściągnąć http://e-schematy.pl/view_documents_by_ ... id=2&p=168
Jeśli nie ma innych pomysłów to zakupie
Jeśli nie ma innych pomysłów to zakupie
Trzeba sprawdzić czy dodatkowe napięcie(-ia) zasilające cały moduł przedwzmacniacza jest(są) obecne. Być może jest to dodatkowe uzwojenie wtórne transformatora i dodatkowy mostek+kondensatory+stabilizator, ale może to też być zasilanie wzięte z zasilania końcówki mocy przez rezystory i stabilizator.dokładnie kontrolka zasilania się nie pali, nie ma zewnętrznych "objawów życia" wzmacniacza. (...) Jakieś sugestie w obecnym momencie?