Witam
jak wynika z tematu przymierzam sie do budowy wzmacniacza audio lampowego 2x4W schemat samej koncówki (końcówek) mocy mam (załączam w załączniku).
I tu moje pytania do fachowców ?
1. Czy poniższy schemat końcówki bedzie dobry, czy polecacie jakiś bardziej rozbudowany układ może coś na lampie EF86 w stopniu wejściowym, ewentualne zastąpienie lampy ECC83 na ECC85 ?
2. W jaki sposób zbudować wskaźniki wysterowania na lampie EM84 dla każdej z końcówek, czy schemat podłączenia który posiadam nada sie do lampy EL84 ?
3. Jaki polecacie przedwzmacniacz z regulacją tonów wysokich i niskich, bo niestety nic nie umie znaleźć w sieci ?
4. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak zbudować same chassis do takiego wzmacniacza, bo w takie mechaniczne "zabawy" nie jestem zbyt dobry i każda pomoc, porada napewno się przyda, w miąrę możliwości chciałbym lampy wyeksponować na zewnątrz chassis :>
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam wszystkich

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLampowy wzmacniacz audio 2x4W
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
To wszystko na jedno kopyto, problem tylko, jaki chcesz sobie ustawić stosunek basu do jednego kiloherca. Najlepiej zerżnij sobie z fabrycznego wzmacniacza, Np. z tego http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... 1_02_1.htm pewny i sprawdzony!
-
- -
- Kontaktowanie:
Troszke rozbudowany schemat, widze że stopień wejściowy końcówki jest na EF86 to chyba dobrze ;], a tyle stopni nie będzie mi potrzebne, wzmacniacz ma być podłączony pod komputer, odtwarzacz CD itp.
Zastanawiam się nad dwoma koncówkami w układzie przeciwsobnym, tylko jest jeden problem, transformatory, może ktoś wię gdzie można tanio jakieś zdobyć, bo nawijanie to raczej nie na moje "nerwy"
Pozdrawiam
Zastanawiam się nad dwoma koncówkami w układzie przeciwsobnym, tylko jest jeden problem, transformatory, może ktoś wię gdzie można tanio jakieś zdobyć, bo nawijanie to raczej nie na moje "nerwy"

Pozdrawiam