Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

stary wzmacniacz UNITRA PW-7020

bastor3
-
-
Kontaktowanie:
stary wzmacniacz UNITRA PW-7020

Postautor: bastor3 » 17 lip 2007, o 20:32

Uszkodził mi się lewy kanał bardzo słabo gra. Ma takie skoki głośności ale ogólnie strasznie się osłabił nagle. Jeszcze go nie rozkręcałem. Czy ktoś miał może podobny problem w tym wzmacniaczu? Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 lip 2007, o 09:23

Zacznij od zimnych lutów.
Zamień miejscami przedwzmacniacze żeby wsprawdzić czy to wina samej końcówki mocy czy przedwzmacniacza.
Tak będzie Ci łatwiej zacząć naprawę, bo będziesz wiedział gdzie zaczyna się problem.

kuczus
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kuczus » 18 lip 2007, o 20:37

Najpierw sprawdź czy nie ma stałego na wyjściu powyżej 1V, jeśli nie ma to: tak jak doradził przedmówca najpierw zimne luty, później jeśli już wszystko poprawisz, sprawdź końcówkę mocy, możesz także prze lutować je z drugiego kanału, ale pamiętaj o tym że dla każdej nowo włożonej pary tranzystorów mocy musisz ustawić prąd spoczynkowy. Jeśli problem nie minie to wymień tranzystory w stopniu różnicowym tam na wejściu wzmacniacza połączone są emiterami ze sobą a kolektory są połączone rezystorem w granicy ok 600 ohm. Na baze jednego podany jest sygnał. Na pewno je znajdziesz. One też dużo mają do "gadania" przy zniekształceniach. Ale pamiętaj o prądzie spoczynkowym, za każdym razem gdy przylutowujesz tranzystory w stopniu MOCY. Jeśli jednak będzie stałe na wyjściu w co wątpie bo jednak coś gra tylko że nie wyraźnie... więc stawiam na stopień różnicowy.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 19 lip 2007, o 09:25

Podałem najprostszy sposób na zlokalizowanie bloku w którym występuje awaria, prościej się chyba nie da... Dopiero później jak już znajdziemy to wtedy pomiary trzeba zrobić i tym samym znaleźć usterkę.
Po co od razu rozgrzebywać połowę wzmacniacza.

bastor3
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: bastor3 » 23 lip 2007, o 21:59

dzieki za rady. okazalo sie ze wystarczylo zalatwic zimne luty i cale szczescie bo nie wiem jak sie ustawia prad spoczynkowy :)

pozdro

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”