Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Mikrofon 'interkom'

PKC
-
-
Mikrofon 'interkom'

Postautor: PKC » 28 mar 2007, o 22:01

Witam! :607: Mam na imię Paweł, jestem z Wrocławia i mam 24l a moją pasja są rajdy samochodowe.
Ale do sprawy.
Otóż temat elektroniki znam bardzo pobieżnie, w dosadnym tego słowa znaczeniu, a to forum wzbudziło we mnie autorytet w stosunku do Was więc mam pytanie.
Potrzebuje sklecić machinę która będzie wzmacniała głos ludzki.
Czy można wyczarować coś takiego wykorzystując CB-radio lub inne urządzenie ?
Zestaw ma być pomocny podczas samochodowych rajdów amatorskich.
Głównie chodzi oto abym mógł słyszeć co mówi do mnie pilot :610: (oboje jesteśmy w kaskach)
Mikrofon-wzmacniacz-głośnik.
Mam wielką nadzieję, że mi pomożecie.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 29 mar 2007, o 06:40

Witam! Jeżeli chodzi o radowy przekaz, to sprawa jest prosta, są w sprzedaży takie motocyklowe intercomy, zasiek nie wielki i nie powinno to być drogie! Natomiast, jeżeli ma to iść po drucie, to też nie problem, mikrofon, maleńki wzmacniacz na kości i bateryjka!
Pozdrawiam

PKC
-
-

Postautor: PKC » 29 mar 2007, o 12:53

No tak ale czy nie można by przerobić CB w ten sposób aby wykorzystać w nim już wzmacniacz? Bo chyba takowy się tam znajduje??

PS W niedziele rajd :608:

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 29 mar 2007, o 13:49

Jeżeli chcesz wykorzystać CB, to nie ma, co tego psuć, wystarczy tylko słuchawki podłączyć zamiast głośnika, mikrofon do łapki i po sprawie!

PKC
-
-

Postautor: PKC » 29 mar 2007, o 22:33

Słuchawki zamiast głosnika?
Ale przecież w CB w głośniku słychać tylko odbiór a to co ja mówie idzie w 'eter'.
Nie rozumiem.

Awatar użytkownika
Piotr Hnatiuk
-
-

Postautor: Piotr Hnatiuk » 2 kwie 2007, o 16:25

Cześć,
jeżeli nie jesteś elektronikiem to raczej nie pomoże Ci opis dwukierunkowego wzmacniacza słuchawkowego. Dwu kierunkowego, czyli dwóch identycznych wzmacniaczy jeden stronę od pilota do kierowcy i drugi odwrotnie. Zapewniam z praktyki, że pilot musi słyszeć kierowcę, szczególnie na KJS'ach!
Temat bardziej dotyczy naszego ulubionego sportu niż EP, zatem poszukaj w necie gotowego urządzenia lub pogadaj z chłopakami w najbliższym automobilklubie, jeżeli zaś chcesz polutować to sam pytaj dalej, tylko zapomnij o rozmontowywaniu CB... można prościej.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 kwie 2007, o 12:13

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”