Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzor na zmontowanie potencjometra do koncowki mocy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam mam problem ze zrobienie potencjometra do wzmacniacza przedstawionego w innym temacie szarpa 7700 mam wyjscie ze wzmacniacza crawn na subwofer wyjscie jest bez wzocnienia i gdy podlacze koncowke a do koncowki subwofer to nie bede mial czym regulowac mocnosci dlatego prosilbym o wzor na jakic prosty potencjometr zeby dobrze sprawowal trzeba podlaczyc chyba tranzystor a do niego potencjometr ale nie wiem jaki tranzystor i jaki potencjometr o jakie pojemnosci pomozcie !!!!!!!
Witam!
Najprościej będzie kupić sobie podwójny potencjometr ok 50K Najlepiej jakiejś dobrej firmy(ALPS lub coś w tym guście), albo jeżeli nam nie zalezy to najtańszy:)
I teraz na jedną nóżkę(środkową) podajesz sygnał, na drugą(lewą lub prawą, zaleznie w którą stronę chcesz kręcić) sygnał "odbierasz" a do trzeciej nóżki musisz podpiąć masę sygnału. I gotowe teraz łądna gałka i mozęmy jechać:)
A apropo tej końcówki to jeszcze musisz zrobić zworke(ew. przełacznik) w zasilaniu bo inaczej nie odpali ale może być tak zę już wcześniejszy posiadacz coś takiego zamontował jeeli nie i nie wiesz jak to zrobić to napisz:)
Pozdrawiam.
Michał M.
Najprościej będzie kupić sobie podwójny potencjometr ok 50K Najlepiej jakiejś dobrej firmy(ALPS lub coś w tym guście), albo jeżeli nam nie zalezy to najtańszy:)
I teraz na jedną nóżkę(środkową) podajesz sygnał, na drugą(lewą lub prawą, zaleznie w którą stronę chcesz kręcić) sygnał "odbierasz" a do trzeciej nóżki musisz podpiąć masę sygnału. I gotowe teraz łądna gałka i mozęmy jechać:)
A apropo tej końcówki to jeszcze musisz zrobić zworke(ew. przełacznik) w zasilaniu bo inaczej nie odpali ale może być tak zę już wcześniejszy posiadacz coś takiego zamontował jeeli nie i nie wiesz jak to zrobić to napisz:)
Pozdrawiam.
Michał M.
mam potencjometr ze starego monitora i jest na nim napisane B50K G
[ Dodano: 28-10-2006, 17:58 ]
CZY MOGLBY BYC TEN ????????????ZAMONTUJE SOBIE GO DO JAKIEJS MALEJ OBUDOWY
[ Dodano: 28-10-2006, 19:07 ]
podlanczalem go wlasnie go diody i bateri i dziala dobrze tylko ze wiekszosc wzmocnienia reaguje na kancu
[ Dodano: 28-10-2006, 17:58 ]
CZY MOGLBY BYC TEN ????????????ZAMONTUJE SOBIE GO DO JAKIEJS MALEJ OBUDOWY
[ Dodano: 28-10-2006, 19:07 ]
podlanczalem go wlasnie go diody i bateri i dziala dobrze tylko ze wiekszosc wzmocnienia reaguje na kancu