mam pytanie jak tworze projekt wzmacniacza to od czego zależy jaki potencjometr wybieram??
[ Dodano: 30-05-2006, 13:41 ]
mam namyśli potencjometr do regulacji siły głosu.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięwzmacniacz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Jeżeli chodzi o bardzo szczegółowe zagadnienia wpływy rezystancji potencjometru na obciążenia układów wyjściowych i wejściowych urządzeń (ale zamotane ) to dałbym pole do popisu mądrzejszym ode mnie kolegom...
Ale na lata siedzenia w tym czymś z autopsji wiem że pracując z sygnałami rzędu 100 - 1000mV czyli typowe sygnały występujące na tzw chinch'ach najbardziej popularne są potencjometry 47kOhm i 100kOhm.
Z wielokrotnej analizy schematów takie potencjometry stosuje się w wejściowych układach wzmacniaczy mocy - ale nie jest to regułą...
Ale na lata siedzenia w tym czymś z autopsji wiem że pracując z sygnałami rzędu 100 - 1000mV czyli typowe sygnały występujące na tzw chinch'ach najbardziej popularne są potencjometry 47kOhm i 100kOhm.
Z wielokrotnej analizy schematów takie potencjometry stosuje się w wejściowych układach wzmacniaczy mocy - ale nie jest to regułą...