Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz samochodowy w domu - zasilacz PC

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:
Wzmacniacz samochodowy w domu - zasilacz PC

Postautor: Jacek-J129 » 1 maja 2006, o 13:24

Wzmacniacz samochodowy w domu prz kompie ?? jak to zrobic.
Witam wszystkich kupiłem od kumpla wzmacniacz firmy Magnat Classic 160 4x40 Wat/4 Ohm wszystko by było dobrze lecz niewiem jak go podłączyc do kompa jakie zasilanie i w ogóle gdzie głosniki ?? pomóżcie czekam gg-8313693 pozdro. :)

witold16
-
-

Postautor: witold16 » 1 maja 2006, o 15:18

Jeżeli chcialbys podłaczyc tan wzmaczniacz pod kompuet to bys musial podłaczyc pod zlacze molex. Posiada ono dwa napiecia 5v i 12 v a wiec musial bys podlaczyc pod to drugie.Jest ono juz w pelni wysabilizowane wiec nie trzeba bedzie budowac ukaldów stabilizacyjnych. Jednak nie jest to do konca takie proste . Zasilacz w twoim komputerze musialby miec spory zapas mocy . Jesli masz komputer o dobrych parometrach to raczej nie da sie tego zrobic jeszcze jesli to bedzie jakis z firmy amd ..... no to tutaj twój zasilacz uleglby zweglnieniu :).Ale jeslisz masz pentium lub w ostatecznosci celeron to jest w tych przypadkach wykonalne. Wystarczy że kupisz zasilacz duzej np 450 W powinno uciagnac (ale nie jestem powiem)
Powiedz dokladnie jakiego to wtedy postaram sie sprecyzowac szanse na zadzialenie tego eksperymentu

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 2 maja 2006, o 14:32

Wielkie dzieki za tą odpowiedz a wiec ja mam Durona Pro 2000+ i jezeli zasilacz
uległby on zwęgleniu to wolałbym nie ryzykować :/ ale mam osobny zasilacz od jakiegos starego rupa i mysle ze z tamtego zasilania dało by rade szłyszalem juz ze mozna np kupic przetwornice z 230V na 12V ale to są duze koszta ja dałem za tego zmaka 60 zł a przetwornica to 90 zł więc mi sie nie pyli a pozatym nie mam kasy zeby dokupic wzmacniacz domowy juz nie wspominając o kablach :/ które tez kosztuja pozdrawiam

[ Dodano: 02-05-2006, 14:59 ]
A jeszcze jedno mam jakis zasilacz od drukarki czy mozna cos podobnego do wzmaka podłączyc ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 maja 2006, o 09:00

Panie Witold16, a może przedstawi Pan jaśniej tą prądożernośc procesorów AMD ?

Jak Pan myśli ile zjada mój Athlon XP 1800+ podkręcony do 2600+ ?

Faktem jest, że procesory AMD znadają więcej energii, ale bez przesady...

Do:Jacek-J129

Jeśli masz osobny zasilacz od PC to nie ma problemu, zielony kabel do masy i już działa, wzmacniacz pod 12V i można grać.

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 3 maja 2006, o 11:25

Dzięki musze popróbować kumpel jest elektrykiem także nie będzie problemu a z którgo kabla pociągnąć mase ? z głównego co do płyty głównej idze czy moze z molex szczerze to nie widze zielonego kabla :/ podłączyłem jakis od drukarki zasilacz który odpowiada 12V a dioda nawet nie migła :/:/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 maja 2006, o 11:30

Dzięki musze popróbować kumpel jest elektrykiem także nie będzie problemu a z którgo kabla pociągnąć mase ? z głównego co do płyty głównej idze czy moze z molex szczerze to nie widze zielonego kabla :/ podłączyłem jakis od drukarki zasilacz który odpowiada 12V a dioda nawet nie migła :/:/
Nie, od drukarki nie... ile on tam ma wydajnosci pradowej? 1A? 2A?
czy więcej?

W kablu od zasilacza (w złączu zasilania płyty głównej) masz na 100% zielony kabel (chyba, ze mówimy o zasilaczu AT a nie ATX)
Podłączasz pod czarny czyli - masa, a drugi pod żółty - teraz nie pamiętam pod ktorym jest 5V a pod którym jest 12V.
Masz miernik to zmierz.

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 3 maja 2006, o 11:36

Hmmm podejrzewam że to jest jednak ten stary zasilacz AT a nie ATX :/ bo to jest od jakiegos rupa :/ a wiec nie ma zielonego kabla w takim bądz razie jak to podłączyć ??

[ Dodano: 03-05-2006, 11:44 ]
A jeszcze jedno pytanko do pana End w ogóle mozna podłączyć wzmacniacz z samochodu do domu ? jest to możliwe bo już słyszałem wiele wątków i nie bardzo mi sie chce wierzyć ze to odpali pozdrawiam i proszę o odpis

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 maja 2006, o 11:45

Hmmm podejrzewam że to jest jednak ten stary zasilacz AT a nie ATX :/ bo to jest od jakiegos rupa :/ a wiec nie ma zielonego kabla w takim bądz razie jak to podłączyć ??
Tzn. normalnie da się włączyć? Włącznikiem i wiatrak kręci? Jeśli tak, to jest to AT.
Bo w ATX trzeba własnie ten zielony do masy zwierać by odpalił.

W takim razie podłącz się pod zasilanie np. płyty głownej w tym zasilaczu (złącze które wpinasz do płyty głownej) Tylko nie pomyl polaryzacji, bo szlag trafi i wzmacniacz i ten zasilacz jak nie ma zabezpieczeń typu dioda.

[ Dodano: 03-05-2006, 12:47 ]
A jeszcze jedno pytanko do pana End w ogóle mozna podłączyć wzmacniacz z samochodu do domu ? jest to możliwe bo już słyszałem wiele wątków i nie bardzo mi sie chce wierzyć ze to odpali pozdrawiam i proszę o odpis
Pana? chłopie ale mnie rozbroiłeś :lol:

Słuchaj, ja podłączałem wzmacniaczyk 2x40W do zasilacza AT i działał normalnie, to było bardzo dawno temu.
Ogolnie jest problem z dobrym zasilaczem o dużej wydajności pradowej, bo są one dość kosztowne.
A taki impulsowy od PC w tych czasach to groszowe sprawy i można skorzystac.

Ponoć najlepiej zastosowac jakiś akumulator i podpiąc prostownik, ale to były czasy zanim ktoś nie wpadł na zasilaze od PC ;)

Oczywiscie wzmacniacza samochodowego o prawdziwej mocy np. 2x100W RMS nie podłączamy do zasilacza PC, bo przy większym wysterowaniu albo się wyłaczy (zabezp.) albo się spali...

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 3 maja 2006, o 11:54

No własnie tu jest problem bo ja musialem zwierac kable by go uruchomic :/ a to mi robił kumpel takze nie wiem jak to było. ale poprostu kable są zaizolowane i tylko wkładam kabel do zasilania i wiatrak kręci :D ale teraz które i ską kable pociągnąć :/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 maja 2006, o 11:58

No własnie tu jest problem bo ja musialem zwierac kable by go uruchomic :/ a to mi robił kumpel takze nie wiem jak to było. ale poprostu kable są zaizolowane i tylko wkładam kabel do zasilania i wiatrak kręci :D ale teraz które i ską kable pociągnąć :/
No to problem włączania samego zasilacza mamy z głowy :)

Masz miernik?

Czekaj zmierzę zaraz u siebie gdzie te 5V a gdzie 12V

[ Dodano: 03-05-2006, 13:01 ]
Żółty to +12V więc podłączasz czarny z żółtym i masz 12V.

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 3 maja 2006, o 12:04

Nie mam miernika :/ te kable (żółty i czarny) to one są zakończone molex ??a mase skąd wezmne ??:D

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 maja 2006, o 12:07

Nie mam miernika :/ te kable (żółty i czarny) to one są zakończone molex ??a mase skąd wezmne ??:D
Czarny to masa...

Po prostu, podłączasz się do żółtego jako + a czarny to - i wszystko... :)

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 3 maja 2006, o 12:07

Nom są te wyjścia co można np CD-ROM podpiąć ale tam idą 4 kable 2 czarne czerwony,żółty to który i gdzie ? w ogóle z molexa to ciągnąć ?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 maja 2006, o 12:10

Nom są te wyjścia co można np CD-ROM podpiąć ale tam idą 4 kable 2 czarne czerwony,żółty to który i gdzie ? w ogóle z molexa to ciągnąć ?
Może być z molexa, normalnie wpinasz się tam w czarny i w żółty.
reszta zostaje wolna. Tobie potrzeba tylko + i - wiec masz na żółtym i czarnym.
Pamiętaj... do + zółty a do minusa czarny.

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 3 maja 2006, o 12:23

Jakaś dziwna rzecz nastąpiła :/gdy dotkne minus do minusa i plus do plusa to wentylator przestaje pracować wtedy musze tak jak by go zrestartować :/ oco w tym chodzi ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 maja 2006, o 12:31

Włącza się zabezpieczenie i zasilacz się wyłącza...

Poszukam, bo gdzieś chyba miałem jak to ominąć, ale to odezwę się dopiero wieczorem.

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 3 maja 2006, o 12:32

Poprostu :/ gdy stykne 2 kable lekko sie zaiskrzy i wentylator stoi nawet jeżeli przytkne do wzmacniacza :/ plus z plusem i minus z minusem co sie stało ??

[ Dodano: 03-05-2006, 12:33 ]
No to oki ja też będę wieczorem :):) :P

[ Dodano: 03-05-2006, 20:09 ]
A mam nowy zasilacz :D i mam z przyciskiem do tego podłącze wzmacniacz ale nie wiem jak także czekam na was >>>> :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 08:36

Słuchaj, a spróbuj podłączyć od razu kable od wzmacniacza do zasilacza i dopiero włączyć zasilacz PC.
Być może w momencie podłączania "na gorąco" (czyli na włączonym zasilaczu)pojemny kondensator (może być od 1000uF) ktory znajduje się w filtrze końcówki mocy chwilowo (bo się ładuje) pobiera zbyt duzy prąd i zasilacz tego nie wytrzymuje.
Spróbuj jak napisałem, jak nie pójdzie to coś pomyślim dalej - ja szukam tego obejścia.

[ Dodano: 04-05-2006, 10:24 ]
Obejścia nie ma, coś sobie chyba ubzdurałem... przepraszam Cię..

Ponoć takim "rozwiązaniem" problemu jest wstawienie kondensatora 16V/22uF (elektrolita) między + a - w tej gałęzi z której zasilasz wzmacniacz.
Pamiętaj, nie podłączaj "na gorąco".

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 10:00

Czyli z molexa żółty i zielony podłączyć do wzmacniacza i dopiero zasilacz do sieci gdyby wtedy odpalił to tylko kable od głosników do wzmaka i jazda !!!!! kur....będziemy w kontakcie bo jeszcze kumpel (elektryk nie dotarł) a nie ma za co przepraszac pomyłki sie zdażają.Pozdro i thenx

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 10:04

Czyli z molexa żółty i zielony podłączyć do wzmacniacza i dopiero zasilacz do sieci gdyby wtedy odpalił to tylko kable od głosników do wzmaka i jazda !!!!! kur....będziemy w kontakcie bo jeszcze kumpel (elektryk nie dotarł) a nie ma za co przepraszac pomyłki sie zdażają.Pozdro i thenx
Nie!
Czytasz co ja pisze?...
Jesli to zasilacz ATX to żeby go uruchomić bez podłączenia pod płytę główną trzeba zewrzeć zielony do masy.
A żółty i czarny to inna bajka, to zasilanie samego wzmacniacza 12V.
Rozumiesz mnie?

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”