Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz samochodowy w domu - zasilacz PC
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Wzmacniacz samochodowy w domu prz kompie ?? jak to zrobic.
Witam wszystkich kupiłem od kumpla wzmacniacz firmy Magnat Classic 160 4x40 Wat/4 Ohm wszystko by było dobrze lecz niewiem jak go podłączyc do kompa jakie zasilanie i w ogóle gdzie głosniki ?? pomóżcie czekam gg-8313693 pozdro.
Witam wszystkich kupiłem od kumpla wzmacniacz firmy Magnat Classic 160 4x40 Wat/4 Ohm wszystko by było dobrze lecz niewiem jak go podłączyc do kompa jakie zasilanie i w ogóle gdzie głosniki ?? pomóżcie czekam gg-8313693 pozdro.
Jeżeli chcialbys podłaczyc tan wzmaczniacz pod kompuet to bys musial podłaczyc pod zlacze molex. Posiada ono dwa napiecia 5v i 12 v a wiec musial bys podlaczyc pod to drugie.Jest ono juz w pelni wysabilizowane wiec nie trzeba bedzie budowac ukaldów stabilizacyjnych. Jednak nie jest to do konca takie proste . Zasilacz w twoim komputerze musialby miec spory zapas mocy . Jesli masz komputer o dobrych parometrach to raczej nie da sie tego zrobic jeszcze jesli to bedzie jakis z firmy amd ..... no to tutaj twój zasilacz uleglby zweglnieniu .Ale jeslisz masz pentium lub w ostatecznosci celeron to jest w tych przypadkach wykonalne. Wystarczy że kupisz zasilacz duzej np 450 W powinno uciagnac (ale nie jestem powiem)
Powiedz dokladnie jakiego to wtedy postaram sie sprecyzowac szanse na zadzialenie tego eksperymentu
Powiedz dokladnie jakiego to wtedy postaram sie sprecyzowac szanse na zadzialenie tego eksperymentu
-
- -
- Kontaktowanie:
Wielkie dzieki za tą odpowiedz a wiec ja mam Durona Pro 2000+ i jezeli zasilacz
uległby on zwęgleniu to wolałbym nie ryzykować ale mam osobny zasilacz od jakiegos starego rupa i mysle ze z tamtego zasilania dało by rade szłyszalem juz ze mozna np kupic przetwornice z 230V na 12V ale to są duze koszta ja dałem za tego zmaka 60 zł a przetwornica to 90 zł więc mi sie nie pyli a pozatym nie mam kasy zeby dokupic wzmacniacz domowy juz nie wspominając o kablach które tez kosztuja pozdrawiam
[ Dodano: 02-05-2006, 14:59 ]
A jeszcze jedno mam jakis zasilacz od drukarki czy mozna cos podobnego do wzmaka podłączyc ??
uległby on zwęgleniu to wolałbym nie ryzykować ale mam osobny zasilacz od jakiegos starego rupa i mysle ze z tamtego zasilania dało by rade szłyszalem juz ze mozna np kupic przetwornice z 230V na 12V ale to są duze koszta ja dałem za tego zmaka 60 zł a przetwornica to 90 zł więc mi sie nie pyli a pozatym nie mam kasy zeby dokupic wzmacniacz domowy juz nie wspominając o kablach które tez kosztuja pozdrawiam
[ Dodano: 02-05-2006, 14:59 ]
A jeszcze jedno mam jakis zasilacz od drukarki czy mozna cos podobnego do wzmaka podłączyc ??
Panie Witold16, a może przedstawi Pan jaśniej tą prądożernośc procesorów AMD ?
Jak Pan myśli ile zjada mój Athlon XP 1800+ podkręcony do 2600+ ?
Faktem jest, że procesory AMD znadają więcej energii, ale bez przesady...
Do:Jacek-J129
Jeśli masz osobny zasilacz od PC to nie ma problemu, zielony kabel do masy i już działa, wzmacniacz pod 12V i można grać.
Jak Pan myśli ile zjada mój Athlon XP 1800+ podkręcony do 2600+ ?
Faktem jest, że procesory AMD znadają więcej energii, ale bez przesady...
Do:Jacek-J129
Jeśli masz osobny zasilacz od PC to nie ma problemu, zielony kabel do masy i już działa, wzmacniacz pod 12V i można grać.
-
- -
- Kontaktowanie:
Nie, od drukarki nie... ile on tam ma wydajnosci pradowej? 1A? 2A?Dzięki musze popróbować kumpel jest elektrykiem także nie będzie problemu a z którgo kabla pociągnąć mase ? z głównego co do płyty głównej idze czy moze z molex szczerze to nie widze zielonego kabla podłączyłem jakis od drukarki zasilacz który odpowiada 12V a dioda nawet nie migła :/
czy więcej?
W kablu od zasilacza (w złączu zasilania płyty głównej) masz na 100% zielony kabel (chyba, ze mówimy o zasilaczu AT a nie ATX)
Podłączasz pod czarny czyli - masa, a drugi pod żółty - teraz nie pamiętam pod ktorym jest 5V a pod którym jest 12V.
Masz miernik to zmierz.
-
- -
- Kontaktowanie:
Hmmm podejrzewam że to jest jednak ten stary zasilacz AT a nie ATX bo to jest od jakiegos rupa a wiec nie ma zielonego kabla w takim bądz razie jak to podłączyć ??
[ Dodano: 03-05-2006, 11:44 ]
A jeszcze jedno pytanko do pana End w ogóle mozna podłączyć wzmacniacz z samochodu do domu ? jest to możliwe bo już słyszałem wiele wątków i nie bardzo mi sie chce wierzyć ze to odpali pozdrawiam i proszę o odpis
[ Dodano: 03-05-2006, 11:44 ]
A jeszcze jedno pytanko do pana End w ogóle mozna podłączyć wzmacniacz z samochodu do domu ? jest to możliwe bo już słyszałem wiele wątków i nie bardzo mi sie chce wierzyć ze to odpali pozdrawiam i proszę o odpis
Tzn. normalnie da się włączyć? Włącznikiem i wiatrak kręci? Jeśli tak, to jest to AT.Hmmm podejrzewam że to jest jednak ten stary zasilacz AT a nie ATX bo to jest od jakiegos rupa a wiec nie ma zielonego kabla w takim bądz razie jak to podłączyć ??
Bo w ATX trzeba własnie ten zielony do masy zwierać by odpalił.
W takim razie podłącz się pod zasilanie np. płyty głownej w tym zasilaczu (złącze które wpinasz do płyty głownej) Tylko nie pomyl polaryzacji, bo szlag trafi i wzmacniacz i ten zasilacz jak nie ma zabezpieczeń typu dioda.
[ Dodano: 03-05-2006, 12:47 ]
Pana? chłopie ale mnie rozbroiłeśA jeszcze jedno pytanko do pana End w ogóle mozna podłączyć wzmacniacz z samochodu do domu ? jest to możliwe bo już słyszałem wiele wątków i nie bardzo mi sie chce wierzyć ze to odpali pozdrawiam i proszę o odpis
Słuchaj, ja podłączałem wzmacniaczyk 2x40W do zasilacza AT i działał normalnie, to było bardzo dawno temu.
Ogolnie jest problem z dobrym zasilaczem o dużej wydajności pradowej, bo są one dość kosztowne.
A taki impulsowy od PC w tych czasach to groszowe sprawy i można skorzystac.
Ponoć najlepiej zastosowac jakiś akumulator i podpiąc prostownik, ale to były czasy zanim ktoś nie wpadł na zasilaze od PC
Oczywiscie wzmacniacza samochodowego o prawdziwej mocy np. 2x100W RMS nie podłączamy do zasilacza PC, bo przy większym wysterowaniu albo się wyłaczy (zabezp.) albo się spali...
-
- -
- Kontaktowanie:
No to problem włączania samego zasilacza mamy z głowyNo własnie tu jest problem bo ja musialem zwierac kable by go uruchomic a to mi robił kumpel takze nie wiem jak to było. ale poprostu kable są zaizolowane i tylko wkładam kabel do zasilania i wiatrak kręci ale teraz które i ską kable pociągnąć
Masz miernik?
Czekaj zmierzę zaraz u siebie gdzie te 5V a gdzie 12V
[ Dodano: 03-05-2006, 13:01 ]
Żółty to +12V więc podłączasz czarny z żółtym i masz 12V.
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Może być z molexa, normalnie wpinasz się tam w czarny i w żółty.Nom są te wyjścia co można np CD-ROM podpiąć ale tam idą 4 kable 2 czarne czerwony,żółty to który i gdzie ? w ogóle z molexa to ciągnąć ?
reszta zostaje wolna. Tobie potrzeba tylko + i - wiec masz na żółtym i czarnym.
Pamiętaj... do + zółty a do minusa czarny.
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Poprostu gdy stykne 2 kable lekko sie zaiskrzy i wentylator stoi nawet jeżeli przytkne do wzmacniacza plus z plusem i minus z minusem co sie stało ??
[ Dodano: 03-05-2006, 12:33 ]
No to oki ja też będę wieczorem )
[ Dodano: 03-05-2006, 20:09 ]
A mam nowy zasilacz i mam z przyciskiem do tego podłącze wzmacniacz ale nie wiem jak także czekam na was >>>> pozdrawiam
[ Dodano: 03-05-2006, 12:33 ]
No to oki ja też będę wieczorem )
[ Dodano: 03-05-2006, 20:09 ]
A mam nowy zasilacz i mam z przyciskiem do tego podłącze wzmacniacz ale nie wiem jak także czekam na was >>>> pozdrawiam
Słuchaj, a spróbuj podłączyć od razu kable od wzmacniacza do zasilacza i dopiero włączyć zasilacz PC.
Być może w momencie podłączania "na gorąco" (czyli na włączonym zasilaczu)pojemny kondensator (może być od 1000uF) ktory znajduje się w filtrze końcówki mocy chwilowo (bo się ładuje) pobiera zbyt duzy prąd i zasilacz tego nie wytrzymuje.
Spróbuj jak napisałem, jak nie pójdzie to coś pomyślim dalej - ja szukam tego obejścia.
[ Dodano: 04-05-2006, 10:24 ]
Obejścia nie ma, coś sobie chyba ubzdurałem... przepraszam Cię..
Ponoć takim "rozwiązaniem" problemu jest wstawienie kondensatora 16V/22uF (elektrolita) między + a - w tej gałęzi z której zasilasz wzmacniacz.
Pamiętaj, nie podłączaj "na gorąco".
Być może w momencie podłączania "na gorąco" (czyli na włączonym zasilaczu)pojemny kondensator (może być od 1000uF) ktory znajduje się w filtrze końcówki mocy chwilowo (bo się ładuje) pobiera zbyt duzy prąd i zasilacz tego nie wytrzymuje.
Spróbuj jak napisałem, jak nie pójdzie to coś pomyślim dalej - ja szukam tego obejścia.
[ Dodano: 04-05-2006, 10:24 ]
Obejścia nie ma, coś sobie chyba ubzdurałem... przepraszam Cię..
Ponoć takim "rozwiązaniem" problemu jest wstawienie kondensatora 16V/22uF (elektrolita) między + a - w tej gałęzi z której zasilasz wzmacniacz.
Pamiętaj, nie podłączaj "na gorąco".
-
- -
- Kontaktowanie:
Nie!Czyli z molexa żółty i zielony podłączyć do wzmacniacza i dopiero zasilacz do sieci gdyby wtedy odpalił to tylko kable od głosników do wzmaka i jazda !!!!! kur....będziemy w kontakcie bo jeszcze kumpel (elektryk nie dotarł) a nie ma za co przepraszac pomyłki sie zdażają.Pozdro i thenx
Czytasz co ja pisze?...
Jesli to zasilacz ATX to żeby go uruchomić bez podłączenia pod płytę główną trzeba zewrzeć zielony do masy.
A żółty i czarny to inna bajka, to zasilanie samego wzmacniacza 12V.
Rozumiesz mnie?