Witam
mam nadzieje ze ktos bedzie wiedzieal co jest przyczyna mojego problemu, postaram sie opisać w miarę dokładnie. Podłaczyłem PC'ta pod wieże PHILIPS juz jakis czas temu pozornie wszystko bylo ok podlaczony PC do philipsa za pomoca kabla stereo z wyjscia karty dzwiekowej (3,5mm jack) na AUX we wieży czyli standardowe polaczenie.
Wszystko gra ładnie dopuki nie podglosze wieży na prawie FULL skala glosności w moim philipsie to 40 a juz przy 36, 37 pojawia sie ten problem:
muzyka "zatyka się" tj dostaje przerw 1, 2 sekundowych mimo iz equalizer caly czas wskazuje iz dzwiek nie ma zadnych przerw (rowna praca equalizera) poprostu tak jak napisałem zaczyna sie ciecia przerwy 1, 2 sekundowe co powiedzmy 10 sekund w momencie gdy przycisze na powiedzmy 30 wszystko jest ok. Co dziwne odtwarzajac CD, TUNER, czy TAPE nawet na full tj 40 jednostek glosnosci nie ma zadnego probblemu najmniejszego.
kiedy odtwarzam muzyke na AUX wieży ustawienia dzwieku w komputerze mam prawie maxymalne na wyjsciu ale to chyba nie jest problem gdyz w wieży odczyt wejscia sily glosu jest prawidłowy.
Jeśli ktoś wie co może powodować ten problem bardzo prosze o odpowiedz gdyż nie mam pojecia, z gory dzieki
Proszę nie pisać całego tematu dużymi literami... poprawiłem, End.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWieża Hi-Fi problem z wej. AUX
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
odpowiedź jest prosta. Przesterowujesz swój wzmacniacz w wieży i dlatego są problemy. Dajesz za głośno na komputerze. Ścisz a zobaczysz, że problem zniknie. Gdy słuchasz cd i czy tunera z wieży to wtedy jest wszystko ok gdyż te użądzenia są wewnętrznie zgrane ze sobą.
Pytanie, czy przy głośności "30" z komputera (gdy z dźwiękiem nic się nie dzieję) jest taki sam poziom głośności co przy "40" z cd? Jeśli tak to ścisz wyjście komputera.
Pozdrawiam
Pytanie, czy przy głośności "30" z komputera (gdy z dźwiękiem nic się nie dzieję) jest taki sam poziom głośności co przy "40" z cd? Jeśli tak to ścisz wyjście komputera.
Pozdrawiam
niestety
niestety ale przy glośnosci 30 z komputera dzwiek na aux jest duzo cichszy niz przy glosnosci 40 na zestawie hi fi, abym mial glosnosc rowna np dzwiekowi z cd czy tunera na kompie w ustawieniach dzwieku musze miec suwaczki na max ustawione, zapomnialem dodac iz jak juz dam na maxa w kompie i zalcza wieże prawie na full nap 37 glosnosc to problem pojawia sie zawsze nie odrazu lecz po jakis powiedzmy 8- 10 minutach
Może przy tak duzym wysterowaniu z podbiciem basów i sporanów przegrzewa się końcówka mocy i zaczyna szwankować.
Sprobuj zrobić tak, że w PC ustawić wszystko w 0 czyli (EQ i inne efekty podbijania basów i sporanów = 0)
I zobacz jak będzie się zachowywała wieża.
P.S. Warto w tym czasie zmierzyć temp. radiatora od temp. pokojowej aż do momentu krytycznego.
Sprobuj zrobić tak, że w PC ustawić wszystko w 0 czyli (EQ i inne efekty podbijania basów i sporanów = 0)
I zobacz jak będzie się zachowywała wieża.
P.S. Warto w tym czasie zmierzyć temp. radiatora od temp. pokojowej aż do momentu krytycznego.
Chyba Endi nie, bo zobacz...Może przy tak duzym wysterowaniu z podbiciem basów i sporanów przegrzewa się końcówka mocy i zaczyna szwankować.
Jeżeli w wieży odczyt wejścia siły głosu jest prawidłowy to może to wzkazywać na końcówkę mocy...Co dziwne odtwarzajac CD, TUNER, czy TAPE nawet na full tj 40 jednostek glosnosci nie ma zadnego probblemu najmniejszego.
...albo elektronika na wejściu aux - tak jakby duży poziom wejściowy (stałe napięcie?) zatykał co jakiś czas układy wejścia...
TAMT ROZWIĄZANY :)
problem rozwiazał się po wymianie przewodu od komputera do zestawu hi fi, zmieniłem na nieco lepszy ( nie sztukowany ) tamten ktory mialem wczesniej byl nieco cienszy jak do słuchawek ten dość gruby stereo, wszystko ładnie gra po delikatnym obniżeniu basów w kompie (nie zauwazylem ze sa dane na maxa w ustwieniach wyjscia pod tube basowa) teraz jest ok, a co do radiatora we wieży to sie na tym nie znam na temperaturach itp ale po powiedzmy 20 min grania na full nie da sie go dotknac, mozna jajka smażyć ale coś z tym zrobie może jakiś wentylator wrzuce, dzieki za pomoc