Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Karta dzwiękowa 5.1 -- mikrofon nie chce ruszyć !!! POMOCY

Awatar użytkownika
neever
-
-
Kontaktowanie:
Karta dzwiękowa 5.1 -- mikrofon nie chce ruszyć !!! POMOCY

Postautor: neever » 3 mar 2006, o 22:30

Witam! Mam mały problem a mianowicie mam karte dzwiękową 5.1 (trzy wyjścia) Podłączyłem pod nią słuchawki oraz mikrofon. (pod 2 wyjścia) Słuchaweczki mi świetnie grają jednak mikrofon nic nie chce ruszyć. Myślałem że mam coś z ustawieniami porąbane jednak po ustawieniu nadal mikrofon mi nie działa :( Jeśli ktoś wie jak można rozwiązać ten problem to bardzo porosze o pomoc :) pozdrawiam neever

bat42
-
-

Postautor: bat42 » 4 mar 2006, o 11:33

Cześć,
szkoda że nie pofatygowałeś się aby dokładniej opisać swój problem
( jaka karta, jaki mikrofon , jak podłączałeś ) - łatwiej wtedy
jest coś doradzić.

może ten opis Ci jednak pomoże :

http://spik.wp.pl/zrobsemikrofon.html

Pozdrawiam

petersz
-
-

Postautor: petersz » 4 mar 2006, o 11:37

Zobacz, czy nie masz wyciszone w nagrywaniu i sprawdź w opcjach, czy wejście mikrofonowe jest obecnie faktycznie na mikrofon, czy też jest to wyjście dla jakiegoś kanału... :)
Pozdr.[/u]

Awatar użytkownika
neever
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: neever » 4 mar 2006, o 13:28

No więc opiszę dokładnie ten problem. Kartę dzwiękowa mam zintegrowaną na płycie głównej MSI KT6V. Z płyty głównej (karta dzwiękowa) są 3 wyjścia pod głośniki 5.1. próbowałem podłączać mikrofon pod różne wyjścia (wejścia) i to niestety nic nie dało. Pomyślałem że coś jest nie tak z mikrofonem więc postanowiłem kupić nowy. Kupiłem nowy mikrofon i lipa. Jest to samo co było czyli mikrofon nic nie rusza. Petersz sprawdziłem tą opcje i mikrofon jest włączony. Prawdopodobnie mam coś innego zrąbane w systemie lecz niestety nie wiem co. :cry: Prosiłbym o dokładne opisanie wszystkich opcji dot. mikrofonu w systemie - jak zmienić aby działał jak należy :) pozdrawiam neever

petersz
-
-

Postautor: petersz » 4 mar 2006, o 18:00

Ponieważ nigdy nie posiadałem zintegrowanej karty - ni graficznej, ni dźwiękowej - nie mogę już wiele Ci, niestety, poradzić... Jedyne, co przychodzi mi w tej chwili do głowy, to sprawdzenie ustawień w BIOSie i/lub instalacja sterowników (?). Jaką masz tą płytę główną? Może ktoś z forumowiczów lub Twoich znajomych ma ten model...

Pozdr.

P.S.
W czym nagrywasz i czy w ogóle co kolwiek się nagrywa (szum itp.)?

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Re: Karta dzwiękowa 5.1 -- mikrofon nie chce ruszyć !!! POMO

Postautor: marecki » 4 mar 2006, o 20:19

Witam! Mam mały problem a mianowicie mam karte dzwiękową 5.1 (trzy wyjścia) Podłączyłem pod nią słuchawki oraz mikrofon. (pod 2 wyjścia)
Nie bardzo rozumiem jak to opisałeś bo z gniazdami karty 5.1 jest tak (przy założeniu że są to małe jack'i stereo):

1. -> wy LP przód
2. -> wy LP tył
3. -> wy cener/subwoofer
4. <- we liniowe stereo
5. <- we mic

I teoretycznie wyjścia nie są wyjściami mocy tylko liniowymi do podpięcia aktywnych głośników więc nie wiem dlaczego grają Ci słuchawki, ale nie wtym przecież problem...

Jedno z 5 gniazd !!!! (ty piszesz o trzech) jest do podłączenia właśnie microfonu i nie ma cudów (o ile elektronika jest OK) żeby mic nie zagrał...

Napisz może co pisze przy tych gniazdach na twojej płycie...

czarutek

Re: Karta dzwiękowa 5.1 -- mikrofon nie chce ruszyć !!! POMO

Postautor: czarutek » 4 mar 2006, o 21:27

... I teoretycznie wyjścia nie są wyjściami mocy tylko liniowymi do podpięcia aktywnych głośników więc nie wiem dlaczego grają Ci słuchawki ...
- Z wyjścia LINE powinny grać i to tak, że hej... :)

Gniazdo mikrofonu jest zazwyczaj różowe. Jeśli płyta jest sprawna, w programie obsługi dźwięku, a zwłaszcza w systemie (właściwości nagrywania/zapisu) to co trzeba jest powłączane - powinno działać.
Może jeszcze być tak, że mikrofon jest "pojemnościowy", a płyta (dziwne by to było) go nie zasila, że jest przystosowana tylko do mikrofonów "dynamicznych/elektromagnetycznych".
Czy w czasie wsuwania w gniazdko mikrofonowe wtyku słychać (nagrywają się) trzaski?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 4 mar 2006, o 22:26

:) looknij :arrow: pdf w dodatku A (str 39) masz dokladnie opisane co trzeba zrobic :idea: bo to czy masz mic czy line out zalezy od Twoich ustawien (soft) :706:
;)

Awatar użytkownika
neever
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: neever » 4 mar 2006, o 22:56

Witam! Problem rozwiązany :D Znalazłem jedną opcję którą się zmienia w zależności czy pod gniazdo jest podłączony mikrofon czy też głośnik (center) Jest to opcja With S-Bracket. Jeśli jest zaznaczona wówczas gniazdo pracuje jako gniazdo (we) do mikrofonu a jeśli nizaznaczona to jako gniazdo (wy) do głośnika (center) Petersz: kartę dzwiękową to mnie jest obojętne czy jest zintegorawana czy nie (w obecnych czasach zazwyczaj jest zintegrowana z możliwością jej wyłączenia w BIOSIE i dołożenia dodatkowej karty dzwiękowej) natomiast kartę graficzną to również mam oddzielnie. :D Marecki: jeśli chodzi o wyjścia z mojej karty dzwiękowej to są 3:

1. wy (niebieskie) tył 5.1 / słuchawki
2. wy (zielone) przód 5.1 / słuchawki
3. wy (różowe) center i subwoofer / we mikrofon

I też w związku z tym aby mikrofon działał jak należy to trzeba zmienić tą opcję o której pisałem wcześniej.
Płyta jest 100% sprawna i wszystko śmiga teraz jak należy :D

Dziękuje wszystkim za pomoc :) Temat można zamknąć :wink:

pozdrawiam neever

petersz
-
-

Postautor: petersz » 5 mar 2006, o 21:25

Znalazłem jedną opcję którą się zmienia w zależności czy pod gniazdo jest podłączony mikrofon czy też głośnik (center) Jest to opcja With S-Bracket. Jeśli jest zaznaczona wówczas gniazdo pracuje jako gniazdo (we) do mikrofonu a jeśli nizaznaczona to jako gniazdo (wy) do głośnika (center)
O tym właśnie pisałem w moim pierwszym poście :idea: :D
...sprawdź w opcjach, czy wejście mikrofonowe jest obecnie faktycznie na mikrofon, czy też jest to wyjście dla jakiegoś kanału...
Petersz: kartę dzwiękową to mnie jest obojętne czy jest zintegorawana czy nie (w obecnych czasach zazwyczaj jest zintegrowana z możliwością jej wyłączenia w BIOSIE i dołożenia dodatkowej karty dzwiękowej)
To akurat wiem :P. Kolega ma zintegrowaną... jak dla mnie to takie G, że szkoda gadać...

Pozdr.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”