Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Podwójny rezystor... HELP!!!!

AlexT
-
-
Kontaktowanie:
Podwójny rezystor... HELP!!!!

Postautor: AlexT » 21 sty 2006, o 15:44

Takie pytanko i za razem duży problem.

Poszukuje podwójnego rezystora ceramicznego 0,22ohm o mocy 5W z wyprowadzeniami w jednym rzędzie. Takie trzy nóżkowe cudo do wzmacniacza firmy Sherwood. Jest on użyty na wyjściu w szereg z tranzystorami mocy. Standartowo w normalnym wzmacniaczu są zazwyczaj dwa, po jednym na każdy tranzystor. Problem w tym, że w tym modelu prąd spoczynkowy końcówki mocy jest stabilizowany z pomocą BC517 przyklejonego do tego rezystora, a nie jak to normalnie bywa do radiatora gdzie znajdują się tranzystory mocy. Więc mam problem. Czy ktoś wie gdzie można to kupić? Bo na mojej wsi w Bydgoszczy to takiego nie widzieli. Może ktoś ma dwie takie sztuki i chce zarobić?

:? :? :?

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 22 sty 2006, o 07:49

Jest takie powiedzenie:
Potrzeba matką wynalazków - jeżeli nie możesz dostać oryginały to weż 2 takie rezystory, nie wiem - sklej, złącz, połącz,zespawaj, nagwintuj zrób coś żeby chodziło jak oryginał... wsadź do wzmaka i zrób próby... :)

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 22 sty 2006, o 14:18

Witam!

Słuszna uwaga Mareckiego! :]
Z mojej strony: Dwa rezystory 0.22 Ohma/5W takie białe w kształcie prostopadłościanu.
Posmaruj jeden bok każdego pastą termoprzewodzącą. Wszystko ściągnij razem opaską zaciskową.

AlexT
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: AlexT » 26 sty 2006, o 14:40

Tak, zgadza się... Wszystko piknie i ładnie. Do testów to nie ma problemu, tak zrobiłem. Złączyłem dwa 5W razem za pomocą opasek, przesmarowałem sylikonem i przykleiłem tranzystor. Działa, wszystko ok. Niestety jest to pająk, który wisi w powietrzu. Na samej płytce nie ma tyle miejsca. Jest ciasno. Druga sprawa to że jest t wzmacniacz samochodowy. Montaż mechaniczny musi być pewny. Oryginał ma wyprowadzenia o grubości 1,5mm. Dlatego poszukuje oryginału.

Pozdrawiam.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”