Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz 2*50w 4ohm

subdebian
-
-
Wzmacniacz 2*50w 4ohm

Postautor: subdebian » 13 lis 2005, o 23:10

Proszę was o możliwie jak najtańszy (do 100 zł), bardzo prosty, i zarazem w miarę dobrze grający, schemat wzmacniacza stereo 2*50w 4ohm z regulacją głośności. Jestem kompletnie zielony w elektronice :( ale coraz bardziej mnie to interesuje i powoli się uczę :) Chciałbym żeby cały montaż opisany był krok po kroku.
Mam kilka pytań dotyczących części teoretycznej:
1. Czy lepszym rozwiązaniem jest budowa samemu wzmacniacza takiej mocy czy lepiej mi wyjdzie kupno na allegro takiego wzmacniacza ?
2. Ile będzie mnie kosztował taki wzmacniacz ?
3. Czy ja kompletny laik jestem w stanie zrobić taki wzmacniacz ?
4. Czy płytę drukową lepiej kupić czy zrobić samemu ?
5. Czy najlepszym rozwiązaniem jest na początek kupienie kit’a i go złożenie jeżeli tak to jakiego polecacie ??

Uff.. zdeczka mnie pytań dręczy :) Naprawdę będę wdzięczny jak ktoś mi na to wszystko odpowie :)

PS. Sorki za ten post wiem że na tym forum był ten temat wiele razy poruszany. Zanim napisałem ten post przeczytałem wszystko o wzmakach na tym forum ale niestety jak znalazłem coś ciekawego A jak coś było to linki nie działały do projektów :(

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: Wzmacniacz 2*50w 4ohm

Postautor: end » 14 lis 2005, o 01:21

Proszę was o możliwie jak najtańszy (do 100 zł), bardzo prosty, i zarazem w miarę dobrze grający, schemat wzmacniacza stereo 2*50w 4ohm z regulacją głośności. Jestem kompletnie zielony w elektronice :( ale coraz bardziej mnie to interesuje i powoli się uczę :) Chciałbym żeby cały montaż opisany był krok po kroku.
Mam kilka pytań dotyczących części teoretycznej:
1. Czy lepszym rozwiązaniem jest budowa samemu wzmacniacza takiej mocy czy lepiej mi wyjdzie kupno na allegro takiego wzmacniacza ?
2. Ile będzie mnie kosztował taki wzmacniacz ?
3. Czy ja kompletny laik jestem w stanie zrobić taki wzmacniacz ?
4. Czy płytę drukową lepiej kupić czy zrobić samemu ?
5. Czy najlepszym rozwiązaniem jest na początek kupienie kit’a i go złożenie jeżeli tak to jakiego polecacie ??

Uff.. zdeczka mnie pytań dręczy :) Naprawdę będę wdzięczny jak ktoś mi na to wszystko odpowie :)

PS. Sorki za ten post wiem że na tym forum był ten temat wiele razy poruszany. Zanim napisałem ten post przeczytałem wszystko o wzmakach na tym forum ale niestety jak znalazłem coś ciekawego A jak coś było to linki nie działały do projektów :(
1. Budowa wzmacniacza w tych czasach to raczej hobbystyczne zajęcie... chyba, że coś naprawdę dużego, to jednak się opłaci...
Chodzi o to, że sprzęt staje się coraz tańszy i nie opłaca się budowac samemu, no chyba, że dla satysfakcji.
Jeśli tak jak mówisz, jesteś zupełnym laikiem, to zapewne będzie Ci ciężko na początku...
Ale wszytsko jest do przejścia, bynajmiej w prostych konstrukcjach na np. układy scalone.
Budowa wzmacniacza 2*50W nie będzie taka tania, jeśli chcesz 2*50W RMS to potrzeba transformator toriodalny (najlepiej) około 150-200W i dobry filtr w zasilaczu, a to niestety kosztowna rzecz, bo samo trafo wyniesie około 40-50zł + mostek i kondensatory filtrujące....
Czyli sam zasilacz około 60-70zł w zalezności od tego w jakiej cenie kupisz trafo i kondy, cena może być różna...
2.Myślę, że ponad 100-140zł (wszytsko zalezy jaki to ma byc wzmacniacz, na czym zbudowany)
3. Powinieneś sobie poradzić, ale dużo zależeć będzie od tego jak szybko zrozumiesz temat.
4.Odnośnie płytki drukowanej, uzyj opcji "szukaj" (naprawdę dobra jest ta opcja..)
5.Kit czy nie Kit.... wszystko jedno, byle konstrukcja była sprawdzona, bez zadnego błędu itp.
Po prostu skladasz i uruchamiasz, innaczej będą kłopoty...

No i na koniec, dlaczego wzmacniacz ma byc akurat 4R ?
P.S. Jeśli chodzi o bardzo prosty, to polecam uklady scalone serii TDAXXXX a regulację głośności, można wykonac na zwyklym potencjometrze :)

subdebian
-
-

Postautor: subdebian » 14 lis 2005, o 14:55

Bardzo ci dziękuje za odpowiedź masz u mnie piwo :564: :)

Ten wzmacniacz ma pociągnąć dwa monitory odsłuchowe po 50w 4ohm. Wzmacniacz może być zbudowany z układów TDA. Mógłbyś mi dać linki do schematów na tym układzie TDA z prostym wytłumaczeniem o co w nim chodzi :) ?
Jakiego kita wzmacniacza polecasz mi na początek do złożenia ? chciałbym żeby miał moc 2*50w bo akurat takie będę miał monitory :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 lis 2005, o 16:01

Może to Cię zainteresuje...
http://www.forum.ep.com.pl/viewtopic.ph ... ht=avt2180
Trochę więcej mocy ale to tylko kilka Wat :)
Daj znac czy pasuje.
Tam masz opis krok po kroku

subdebian
-
-

Postautor: subdebian » 14 lis 2005, o 19:03

Ten wzmak jest ciekawy tylko prosił bym do niego schemat z opisem. Przeczytałem cały post ale niestety nie doczytałem się jaką ten wzmacniacz ma moc. Z tego co czytałem w tym poście to autor miał olbrzymie problemy z uruchomieniem tego wzmacniacza i przez to zastanawiam się czy ja na tym dobrze wyjdę. Z drugiej strony wyobrażam sobie radość ze skończonego wzmaka i to mnie motywuje do tego aby jednaka własnoręcznie zrobić wzmacniacz :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 lis 2005, o 21:42

Ten wzmak jest ciekawy tylko prosił bym do niego schemat z opisem. Przeczytałem cały post ale niestety nie doczytałem się jaką ten wzmacniacz ma moc. Z tego co czytałem w tym poście to autor miał olbrzymie problemy z uruchomieniem tego wzmacniacza i przez to zastanawiam się czy ja na tym dobrze wyjdę. Z drugiej strony wyobrażam sobie radość ze skończonego wzmaka i to mnie motywuje do tego aby jednaka własnoręcznie zrobić wzmacniacz :)
Ten wzmacniacz to chyba najprostsza konstrukcja jaką znam o takiej mocy, nie mówiąc też o TDA7294...
Schemat mozesz pobrać tutaj:
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2180.pdf
Preczytaj uważnie o zasilaczu.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”