Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz (jak podłączyć itp.)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Mam pytanie jak połączyć ze sobą wzmacniacz z kiata jabel j36 i przedwzmacniacz z kita jabel j 44. Tzn gdzie zasilacze to wiem, ale co do czego i gdzie dać kolumnę a gdzie jakiś discman albo coś
Re: Wzmacniacz
Hehe, dobre pytanieMam pytanie jak połączyć ze sobą wzmacniacz z kiata jabel j36 i przedwzmacniacz z kita jabel j 44. Tzn gdzie zasilacze to wiem, ale co do czego i gdzie dać kolumnę a gdzie jakiś discman albo coś

A więc:
Z przedwzmacniacza OUT podłącz do IN wzmacniacza (najlepiej kablem ekranowanym)
Kolumną podłącz do OUT wzmacniacza pamiętaj, że impedancja głośnika (kolumny) musi być optymalna do obciążalności wzmacniacza.ale co do czego i gdzie dać kolumnę a gdzie jakiś discman albo coś
Czyli, jeśli masz wzmacniacz z wyj. o imp. 8R to nie podłączaj 4R głośnika po upalisz tranzystory koncowe z powodu zbyt dużego przepływu pradu przez te tranzystory.
Zapamiętaj też, że zawsze możesz obciążać wzmacniacz imp. wiekszą (nawet do nieskończoności

Zródło sygnału czyli CD, komputer, Discman itp. podłączamy do wejścia IN przedwzmacniacza ale oczywiście wejście musi miec odpowiednią charakterystykę.
Ale wydaje się, że u Ciebie jest "uniwersanle" czyli imp. wej. przedwzm. jest optymalna dla podłączenia urządzeń tego typu (czułość).
Bo np. są też przedwzm. wielokanałowe z różnymi charaktrystykami np. RIAA (bardzo czuła) do podłączenia gramofonu.
Uff, ale się rozpisałem...
Jesli ktoś znajdzie błąd, to proszę mnie poprawic.