Mam taki problem:
w Elektronice dla Wszystkich nr 8/2003 byl artykuł Iluminofoniczne magiczne oko na stronie 13. No i oczywiscie cos mi strzelilo do glowy i napalilem sie na ten uklad udalo mi sie kupic ruski odpowiednik lampy EM80 (6E1P). No i teraz sedno mojego problemu.
W ukladzie wykorzystane są nóżki od lampy EM84: 1,3,4,5,6,7,9.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EM84.pdf
to jest opis wyprowadzen tej lampy.
Ale mam lampe EM80. i w artykule napisali, ze mozna wstawic EM80, ale ze wszystkich nózek niewykorzystane zostana nozki 3,6,7. A wiec wychodzi na to ze zostaje jedna nózka "niezastąpiona".
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EM80.pdf
to jest do EM80.
wyszło mi tak:
EM84 => EM80
1 => 1
3 => 2
4 => 4
5 => 5
6 => 9
7 => ?
9 => ?
Zostala do wykorzystania na zamiane nozka 8 z lampy EM80, a do "podmiany" sa jeszcze nozki 7 i 9 z lampy EM84
Napisali w gazecie ze nalezy zrobic zmiany na plytce drukowanej, logiczne. Ale jak zalatwnic ten problem powyzej. Połaczyc 8 podlaczyc na miejsce 7 i 9?
Niechce nikogo pouczac ale wydaje mi sie ze te "nazwy" tych wejsc w obydwu lampach (np: g, k,g' ...) powinny sie zgadzac a 8 to i.c. a 7 i 9 to a i D.
Prosze o pomoc!!!! Z góry bardzo dziekuje.
P.S: a moze w gazecie zle napisali??
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięEM84 na EM80
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
- Krzysztof Gorski
- -
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
patrzę właśnie w katalog i widzę, co następuje:
nóżka nr 8 w lampie EM80 i EM84 nie jest wykorzystana więc nie musi być do niczego przypięta. Co do nóżki 7 lampy EM80 to wewnątrz lampy jest ona podłączona do anody triody sterującej i elektrody odchylajacej. W EM84 elektroda odchyląjaca jest wyprowadzona na nóżkę 7, zaś anoda triody sterującej jest wyprowadzona do nóżki 9. Zapewne na płytce drukowanej nóżki 7 i 9 są ze sobą połączone. Z tego względu ja bym łączył tak:
EM84-EM80
1- 1 siatka sterująca
2- nie łączyć
3- 2 katoda
4 -4 żarzenie
5- 5 żarzenie
6- 9 ekran luminujący
7- 7
8- nie łączyć
9- 7 (względnie nie łączyć, bo pewno już takie łączenie jest na płytce)
radzę jeszcze sprawdzić, ale jeśli w katalogu jest dobrze to według tego łączenia będzie działać.
nóżka nr 8 w lampie EM80 i EM84 nie jest wykorzystana więc nie musi być do niczego przypięta. Co do nóżki 7 lampy EM80 to wewnątrz lampy jest ona podłączona do anody triody sterującej i elektrody odchylajacej. W EM84 elektroda odchyląjaca jest wyprowadzona na nóżkę 7, zaś anoda triody sterującej jest wyprowadzona do nóżki 9. Zapewne na płytce drukowanej nóżki 7 i 9 są ze sobą połączone. Z tego względu ja bym łączył tak:
EM84-EM80
1- 1 siatka sterująca
2- nie łączyć
3- 2 katoda
4 -4 żarzenie
5- 5 żarzenie
6- 9 ekran luminujący
7- 7
8- nie łączyć
9- 7 (względnie nie łączyć, bo pewno już takie łączenie jest na płytce)
radzę jeszcze sprawdzić, ale jeśli w katalogu jest dobrze to według tego łączenia będzie działać.