Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięposzukuje schematu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
zaczołem się interesować elektroniką i mam zamiar zrobić jakiś wzmacniacz do auta takiś prosty i w miare tani np 4x100W lub cos podobnego
Zrobienie wzmaczniacza 4x100W do samochodu nie będzie ani proste ani tanie (jeśli wogóle możliwe) zwłaszcza jak jesteś początkujący w dziedzinie elektroniki. Na początku polecałbym "pobawienie się" znacznie prostszymi układami (nie wiem jakie masz doświadczenie więc nie wiem co polecić, chociaż najodpowiedniejsze będzie "przestudiowanie" kilku roczników Elektroniki dla Wszystkich)
Jeśli uda Ci się uzyskać w samochodzie odpowiednie zasilanie (zalecane +/-7,5-40 V) to owszem. Ponieważ w instalacji elektrycznej w samochodzie panuje 14,4 V to jeśli ten wzmacniacz ruszy to z bardzo małą mocą, ponieważ 100W osiąga przy zasilaniu +- 40 V. Można co prawda zastosowac przetwornicę napięcia, ale dodatkowo podniesie to koszt całego urządzenia.
Przyjrzyj się wzmacniaczowi AVT2104 (2X22, zasilanie 6..18V). Dwa takie wzmacniacze i możesz podłączyc 4 głośniki.
Przyjrzyj się wzmacniaczowi AVT2104 (2X22, zasilanie 6..18V). Dwa takie wzmacniacze i możesz podłączyc 4 głośniki.
Co do przetwornicy to nie mam rozeznania, ale byłby to koszt co najmniej kilkuset złotych (przy mocy 500W).
Co do roczników EdW to napisałem to myśląc ze masz dostęp do nich np. w bibliotece szkolnej czy miejskiej. Jeśli nie, to AVT sprzedaje płyty, na których są umieszczone roczniki EdW, ale dla osób nie będących prenumeratorami jest to sprawa dosyć kosztowna.
Co do roczników EdW to napisałem to myśląc ze masz dostęp do nich np. w bibliotece szkolnej czy miejskiej. Jeśli nie, to AVT sprzedaje płyty, na których są umieszczone roczniki EdW, ale dla osób nie będących prenumeratorami jest to sprawa dosyć kosztowna.
Cześć, przetwornica to koszt około 150zł z 12V robi symetryczne 2x30V.
Jak na poczatki to całkiem dalekie plany jak na takie moce wzmacniaczy i to do samochodu....
Można zrobić...z tego co wiem, popularne jest wsadzanie kostek TDA7294 w tą wprzetwornicą...i gra
Jesli Cię naprawdę to interesuje to moge zamieścić schematy (załączyć) ale jeśli nie to szkoda quota na załączniki...
Polecam też aplikację kostki TDA8571 która daje teoretycznie 4x40W przy 10% THD ale sprawuje się całkiem nieźle.Trzeba ją tylko dobrze wychłodzić
Do tej kostki wystarczy 14V z instalacji samochodu.I równolegle w zasilaniu (przed samy wzmacniaczem) dac konda 50.000uF 16V (nie są wybitnie drogie)
Powodzenia.
Jak na poczatki to całkiem dalekie plany jak na takie moce wzmacniaczy i to do samochodu....
Można zrobić...z tego co wiem, popularne jest wsadzanie kostek TDA7294 w tą wprzetwornicą...i gra
Jesli Cię naprawdę to interesuje to moge zamieścić schematy (załączyć) ale jeśli nie to szkoda quota na załączniki...
Polecam też aplikację kostki TDA8571 która daje teoretycznie 4x40W przy 10% THD ale sprawuje się całkiem nieźle.Trzeba ją tylko dobrze wychłodzić
Do tej kostki wystarczy 14V z instalacji samochodu.I równolegle w zasilaniu (przed samy wzmacniaczem) dac konda 50.000uF 16V (nie są wybitnie drogie)
Powodzenia.