Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Na jakiego jack'a przerobić DIN5 ?

roslina
-
-
Kontaktowanie:
Na jakiego jack'a przerobić DIN5 ?

Postautor: roslina » 2 sty 2005, o 23:18

Mam stary wzmacniacz gitarowy i chciałem mu zafundować jack'i zamiast DIN5. Chodzi mi o to czy lepiej przerobić to na jacka stereo , czy mono? Gitara jest mono i nie wiem czy bedzie jakakolwiek różnica. Jakieś sugestie... ?

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 3 sty 2005, o 09:04

Witam!
Jeśli dasz gniazdo jack stereo a wtyczke w gitarze masz mono to ona i tak Ci zewrze ze sobą dwie końcówki gniazda i zrobi z niego mono.

D@nielo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: D@nielo » 3 sty 2005, o 20:06

ja troche w innym kontekscie....jestem poczatkujacy i wiecie :D a wiec mam wzmacniacz ktory ma wyjscie na din5 no i chcialbym druga koncowke zamontowac jako jack zeby do kompa wpiac...i moje pytanie brzmi: jak podlaczyc jacka z din?czy nie ma roznicy z ktorego wtyku czy jak to wszytsko wyglada....bo skoro 5 "bolcow" w din to jak to sie ma do jacka?dzieki za odpowiedzi

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 4 sty 2005, o 10:09

Witam!
W DIN5 najczęśiej są używane pierwsze trzy bolce i jeśli dobrze pamiętam to 3 to masa a 1 i 2 to sygnały prawego i lewego kanału. Najlepiej jak otworzysz wzmacniacz i zabaczysz jak idą przewody i do którego idzie masa.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”