Witam!
Jestem obecnie na etapie gromadzenia elemantów do wykonania zegara na lampach NIXIE mam LC531 -6 sztuk. Wykonałem płytkę przetwornicy, której wzór był publikowany w EP. Mam pytanie jakiej mocy musi być trafo. aby zasilić poprzez przetwornicę 12/220 wszystkie 6 lamp. Z góry dziękuję za podpowiedź.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siętrafo do nixie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Przyznam się, że nie bardzo wiem po co Ci ta przetwornica?
Czyżbyś ten zegar robił do samochodu?
Z tekstu nie bardzo wynika czy chodzi Ci o trafo do przetwornicy czy za przetwornicą. Podaj też numer EP z którego korzystałeś to coś poradzimy na Twój problem.
Lampy NIXI pracują przy prądach 2,5-3,5mA i napięciach 170-180V więc moc jest rzędu ok. 0,5-,07W !!!!
Czyżbyś ten zegar robił do samochodu?
Z tekstu nie bardzo wynika czy chodzi Ci o trafo do przetwornicy czy za przetwornicą. Podaj też numer EP z którego korzystałeś to coś poradzimy na Twój problem.
Lampy NIXI pracują przy prądach 2,5-3,5mA i napięciach 170-180V więc moc jest rzędu ok. 0,5-,07W !!!!
Jeżeli to jest przetwornica z EP12/03 to trafko jest potrzebne do tego aby uzyskać (wraz z prostownikiem) 12VDC do zasilania przetwornicy oczywiscie mozna jeszcz go wykorzystć do zasilania całej reszty układu, 6 lampek pewnie zuzyja maksymalnie 4W plus inne układy i uwzgledniając sprawność to jak dasz 10W to będzie z zapasem, równie dobrze do tego układu możesz jeśli masz wykorzystać jakiś zasilacz "wtyczkowy" o podobnej mocy. Jeśli to inna przetwornica czyli np taka która wykorzystywać będzie trafo odwrotnie czyli wtórne uzwojenie bedzie wykorzystywane jako pierwotne w układzie ptrzetwornicy a na pierwotnym bedziesz uzyskiwał napięcie do zasilania lampek to 6W bedzie penie z dużym zapasem. A dlaczego nie zrobisz tak dwa identyczne transformatorki połącz: sieć-->pierwsze trafo uzwojenie pierwotne-->uzwojenie wtórne-->drugie trafo uzwojenie wtórne-->uzwojenie pierwotne-->prostownik i otrzymujesz napięcie zasilajace lampki w prosty sposób i bezpieczny bo osizolowany od sieci, takie trfka kosztują niewiele.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2005, o 06:19 przez Wojtek, łącznie zmieniany 2 razy.
Trafo jak mniemam jest potrzebne do galwanicznego oddzielenia napięcia sieci od układu zegara , zwykłe małe 5-10W trafko starczy w zupełności .
W samej przetwornicy jest dławik zrobiony z kilkudzesięciu zwojów drutu 0.5-0.8 na rdzeniu ferrytowym.
Zamiast przetwornicy wysokiego napięcia do lamp na scalaku (odpada regulacja ), polecam wykonanie prostego diodowego powielacza napięcia, powielacz zrobiony jest z kilku diód prostowniczych i kilku kondesatorów (fachowa nazwa powielacz Cockroft-Walton) działa bardzo dobrze, z 10 diód i 10 kondensatorów mam 220V zasilanie z trafka o wyjściu 15V zmiennego.
Polecam zegar z alarmem Garego Bleadsa na PIC16F84 , jest rys płytki drukowanej , i źródło do procka , działa bardzo dobrze. Link na stronie
http://pepepe1.webpark.pl/#
W samej przetwornicy jest dławik zrobiony z kilkudzesięciu zwojów drutu 0.5-0.8 na rdzeniu ferrytowym.
Zamiast przetwornicy wysokiego napięcia do lamp na scalaku (odpada regulacja ), polecam wykonanie prostego diodowego powielacza napięcia, powielacz zrobiony jest z kilku diód prostowniczych i kilku kondesatorów (fachowa nazwa powielacz Cockroft-Walton) działa bardzo dobrze, z 10 diód i 10 kondensatorów mam 220V zasilanie z trafka o wyjściu 15V zmiennego.
Polecam zegar z alarmem Garego Bleadsa na PIC16F84 , jest rys płytki drukowanej , i źródło do procka , działa bardzo dobrze. Link na stronie
http://pepepe1.webpark.pl/#