Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz samochodowy w domu - zasilacz PC

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 14:43

Sprawdzilem to no przy akumlatorze tez sie nagrzewa :/ oco w tym chodzi jak temu zapobiec ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 15:49

Sprawdzilem to no przy akumlatorze tez sie nagrzewa :/ oco w tym chodzi jak temu zapobiec ??
Czy wzmacniacz wcześniej działał normalnie? skąd go masz? (jeśli wolno spytać)

Masz miernik? (multimetr)

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 20:19

oczywiście można spytać miernika nie mam ale jestem pewnien ze wzmak jest dobry mam go od kumpla brata jego brat ma BMW i wiesz do takiego auta dobry sprzęt kupił sobie większy i lepszy a tego sprzedał mi nawet słuszałem co potrafi ten wzmak jest dobry. teraz jak włącze to dioda swieci ale jest gorący :/nie zalezy to od nadmiernego podkręcania pokrętłami(na maxa) ??

[ Dodano: 04-05-2006, 20:54 ]
Kurde na serio nie wiem co jest z tym :/ :roll: a chciałbym go już odpalic i grac także pomocy !!!!!!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 22:27

Podłącz miernik ustawiony na mV do wyjścia na głośniki tam gdzie + i -
Napisz ile mV wykazał miernik (na obu kanałach - bez podawania sygnału na wej.)
lub ile V...
Jeśli na wyjsciu pojawia się napiecie stałe, to końcówki mocy (i być może nie tylko) są do wymiany.
Musiałes coś poknocić przy podłączeniu chyba... na razie czekamy na wyniki pomiarów.

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 5 maja 2006, o 11:37

Już mówiłem że nie posiadam miernika ;) ale niewiem czemu po krótkim czasie zaczyna sie z wzmaka kopicic :( szybko go wyłączyłem i nic mu nie jest ale przecierz tak nie można go użytkowac :P

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 maja 2006, o 11:41

Już mówiłem że nie posiadam miernika ;) ale niewiem czemu po krótkim czasie zaczyna sie z wzmaka kopicic :( szybko go wyłączyłem i nic mu nie jest ale przecierz tak nie można go użytkowac :P
Masz aparat?
Rozkręc i zrób foto w srodku.

P.S. Jesli wzmacniacz się kopci, to znaczy, że już jest uszkodzony i nadaje się tylko do naprawy - - nie włączaj go więcej, bo szlag go całkiem trafi :cry:

[ Dodano: 05-05-2006, 12:47 ]
Albo po prostu rozkręc i napisz czy końcówka mocy jest na scalaku czy na tranzystorach. I podaj oznaczenie (symbol).

No i wreszcie podaj markę i model tego wzmacniacza :)

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 5 maja 2006, o 13:18

A więc marka tego wzmacniacza to ------->> Magnat Classic 160 4 x 40 wat/4 0hm Mosfet Technology. oto kilka fotek :) nie zrobiłem w środku ponieważ tam jest wszystko tak solidnie skręcone że później bym go nie złozył :) na zdięciu jest widoczna dioda :) z strony diody bardzo szybko sie nagrzewa tylko ze strony diody :) reszta jest ok

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 maja 2006, o 13:23

A więc marka tego wzmacniacza to ------->> Magnat Classic 160 4 x 40 wat/4 0hm Mosfet Technology. oto kilka fotek :) nie zrobiłem w środku ponieważ tam jest wszystko tak solidnie skręcone że później bym go nie złozył :) na zdięciu jest widoczna dioda :) z strony diody bardzo szybko sie nagrzewa tylko ze strony diody :) reszta jest ok
Fotek nie widzę a na temat tego wzmacniacza też zbyt wiele w googlu nie znalazłem...
Jeśli to jest 4x40W to podejżewam, że tam jest scalak w końcówce TDA8571

[ Dodano: 05-05-2006, 14:28 ]
Widzę wiele innych modeli tego Magnata, ale tego Classic 160 nie widzę nigdzie :(

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 5 maja 2006, o 14:28

udało mi sie rozkręcic ten wzmacniacz i pod te 3 śrubki co kazales zmostkowac pod 12 V w ogóle nic nie jest podłącze tylko kawałek lutu gdyby byl jakis kabel luzny to bym wiedzial ze to od 12 V a tu nic zadnego kabla :/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 maja 2006, o 15:09

udało mi sie rozkręcic ten wzmacniacz i pod te 3 śrubki co kazales zmostkowac pod 12 V w ogóle nic nie jest podłącze tylko kawałek lutu gdyby byl jakis kabel luzny to bym wiedzial ze to od 12 V a tu nic zadnego kabla :/
To coś chyba źle widzisz... REMOTE musi być połączone z płytką, z układem... Jest to sterowanie załączaniem wzmacniacza z poziomu radia samochodowego (taki standard w nowszych radiach).
Ciężko mi cokolwiek pomóc jak Ty nawet nie dysponujesz miernikiem, podstawową wiedzą ktora jest niezbędna do naprawy czegokolwiek itp. :(
Przykro mi, ale więcej Ci nie pomogę, bo nie mam jak... a domyślać się i gdybać to można bez końca.
Gdybyś miał choć zwykły multimetr...

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 5 maja 2006, o 21:23

Jest ktos tam ?? pomocy !!!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 maja 2006, o 23:12

Jest ktos tam ?? pomocy !!!
Co się dzieje?

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 6 maja 2006, o 13:26

Już wiem co sie dzieje z tym wzmacniaczem kumpel u mnie wczoraj byl i wybadalismy sprawe a więc doszlismy do wniosku ze dopóki wzmacniacz nie będzie podłączony do komputera i nie będzie mial podłączonych głośników to się będzie grzał.jezeli nic do niego nie jest podłączone to tak naprawde on sam siebie wzmacnia :) wzięlismy stare radio ale dobre nie zalezało nam na nim bylo to radio samochodowe podłączylismy pod zasilanie 12V radio tez sie nagrzewalo powód nie bylo do niego nic podłączone po paru minutach tylko troche dymu i bylo po radiu takze ja wnioskuje ze to jest wina ze nic nie jest podłączone czy taka mozliwosc istnieje ??:)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 6 maja 2006, o 14:02

Już wiem co sie dzieje z tym wzmacniaczem kumpel u mnie wczoraj byl i wybadalismy sprawe a więc doszlismy do wniosku ze dopóki wzmacniacz nie będzie podłączony do komputera i nie będzie mial podłączonych głośników to się będzie grzał.jezeli nic do niego nie jest podłączone to tak naprawde on sam siebie wzmacnia :) wzięlismy stare radio ale dobre nie zalezało nam na nim bylo to radio samochodowe podłączylismy pod zasilanie 12V radio tez sie nagrzewalo powód nie bylo do niego nic podłączone po paru minutach tylko troche dymu i bylo po radiu takze ja wnioskuje ze to jest wina ze nic nie jest podłączone czy taka mozliwosc istnieje ??:)
To jesteście w poważnym błędzie...

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 6 maja 2006, o 21:34

Niby dlaczego w błędzie ?? musze Cie zmartwic dlatego ze dzis kupiłem kabel i wzmak dziala jak powinien ma podłączone kolumny i jest do kompa podłączony i nie grzeje sie więc wątpliwości rozwiane :P

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 maja 2006, o 10:06

Niby dlaczego w błędzie ?? musze Cie zmartwic dlatego ze dzis kupiłem kabel i wzmak dziala jak powinien ma podłączone kolumny i jest do kompa podłączony i nie grzeje sie więc wątpliwości rozwiane :P
Słuchaj... jak Ty mi piszesz, że Twój wzmacniacz robi się tak gorący, że nie można go dotknąć a radio kumpka lekko się zadymiło to chyba nie jest normalne?
Czy może Twój wzmacniacz pracuje w klasie A i dlatego tak grzeje? :lol:
W każdym razie, nie jest i nie był to normalny objaw... Wzmaciacz nie powinien się tak grzac w spoczynku.

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 7 maja 2006, o 10:25

Oczywiście zgadzam się z Tobą ale teraz jakos mu to przeszlo niewiem co sie stalo.Gdy tylko go podłączyłem pod kompa wszystko mineło założyłem jeszcze wentylator takze nie grzeje sie wcale.ale zauważyłem rzecz dziwną pod każdym kondensatorem jest kółko w polowie zamalowane a na płycie jest jedno takie wolne kółko tak jak by brakowalo kondensatora kumpel stwierdzil ze go nie ma :/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 maja 2006, o 10:37

Oczywiście zgadzam się z Tobą ale teraz jakos mu to przeszlo niewiem co sie stalo.Gdy tylko go podłączyłem pod kompa wszystko mineło założyłem jeszcze wentylator takze nie grzeje sie wcale.ale zauważyłem rzecz dziwną pod każdym kondensatorem jest kółko w polowie zamalowane a na płycie jest jedno takie wolne kółko tak jak by brakowalo kondensatora kumpel stwierdzil ze go nie ma :/
Tak jest bardzo często, po prostu kondensator był przeiwdziany w schemacie, bo moze pełnił jakąś funkcję dodatkową lub filtrował np. napiecie, ale okazał sie zbędny w rzeczywistości.

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 7 maja 2006, o 10:48

No być może........ja sie tylko ciesze że już chodzi ten wzmak :)

[ Dodano: 07-05-2006, 11:45 ]
Nie chce nowego tematu zaczynać ale mam pytanie jak zrobić tube basową ?? mam głosnik niskotonowy teraz tylko obudowe i może być tak mi odpali ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 8 maja 2006, o 21:22

No być może........ja sie tylko ciesze że już chodzi ten wzmak :)

[ Dodano: 07-05-2006, 11:45 ]
Nie chce nowego tematu zaczynać ale mam pytanie jak zrobić tube basową ?? mam głosnik niskotonowy teraz tylko obudowe i może być tak mi odpali ??
Trzeba znać dokładne parametry głośnika, producent zazwyczaj ma podane na stronach www.
Jakiego to producenta?
Temat podzielę jeśli będzie trzeba :)

Do obliczania obudowy polecam program WinISD Pro

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”