Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz samochodowy w domu - zasilacz PC

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 10:15

Teraz to ja sie pogubiłem mam juz inny zasilacz ATX i ma on przycisk Power gdy to nacisne to zaczyna pracowac :) ale obok tego jest jakis zielony ale nie wiem po co wygląda to że jest on od masy ale zasilacz i tak bez tego pracuje także niewiem najlepiej tak jak rozmawialiśmy wczoraj z molexa zólty i zielony wzmak ma z tyłu trzy śruby i tam zasilanie podłączam czy dobrze ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 10:18

Teraz to ja sie pogubiłem mam juz inny zasilacz ATX i ma on przycisk Power gdy to nacisne to zaczyna pracowac :) ale obok tego jest jakis zielony ale nie wiem po co wygląda to że jest on od masy ale zasilacz i tak bez tego pracuje także niewiem najlepiej tak jak rozmawialiśmy wczoraj z molexa zólty i zielony wzmak ma z tyłu trzy śruby i tam zasilanie podłączam czy dobrze ??
Czy Ty wiesz czym rózni się zasilacz AT od ATX?

Jeśli zasilacz Ci działa zaraz po włączeniu do sieci to zostaw ten zielony! (się uparłeś...:))

Podłączasz żłóty do +
Podłączasz czarny do -

P.S. Jakie trzy śruby?

Czyżby: REMOTE, PLUS i MINUS?

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 10:21

taki juz jestem uparty :P tak te trzy śruby nad jedną pisze Remote nad drugą GND nad trzecią 12V a nad tym wszystkim POWER takze tam mam podłączyc??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 10:22

taki juz jestem uparty :P tak te trzy śruby nad jedną pisze Remote nad drugą GND nad trzecią 12V a nad tym wszystkim POWER takze tam mam podłączyc??
REMOTE (sterowanie) zmostkuj z 12V i GND do minusa (do czarnego).Inaczej wzmacniacz nie odpali.

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 10:26

Widze że mam doczynienia z prawdziwym fachowcem :D:D zmostkuj ale który czarny z żółtym w takich sprawach jestem bezradny dlatego o wszystko pytam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 10:33

Widze że mam doczynienia z prawdziwym fachowcem :D:D zmostkuj ale który czarny z żółtym w takich sprawach jestem bezradny dlatego o wszystko pytam
Nie, zmostkuj na śrubkach kawałkiem drucika np. 0.5mm. od REMOTE do (+) 12V.

Mam Ci to narysowac w paincie? :twisted:

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 10:36

Nie musisz teraz wiem oco chodzi:D ja będę tak za godzine bo teraz będę to robił oczywiscie chodzi o podłączenie wzmaka a jak juz zmostkuje tym drutem to od tych dwóch jeszcze mam podłączyc te kable (żółty i czarny).....???

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 10:39

Nie musisz teraz wiem oco chodzi:D ja będę tak za godzine bo teraz będę to robił oczywiscie chodzi o podłączenie wzmaka a jak juz zmostkuje tym drutem to od tych dwóch jeszcze mam podłączyc te kable (żółty i czarny).....???
Nie, no musiałem Ci to narysować ;)
Dobry jestem w rysowaniu w paincie nie? :lol:
Załączniki
hehe.JPG
hehe.JPG (10.77KiB)Przejrzano 8099 razy

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 10:58

Wlasnie zaczynam nad tym prace ale moge to z molexa pociągnąć ?? bo dla mnie lepiej w molexie są 2 czarne jeden żółty i jeden czerwony :) podłącze tak jak mówisz czarny obojetnie czy pierwszy czy drugi no i żółty i wzmak chodzi a jak juz to zrobie to pomozesz mi głosniki podłączyc ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 11:02

Wlasnie zaczynam nad tym prace ale moge to z molexa pociągnąć ?? bo dla mnie lepiej w molexie są 2 czarne jeden żółty i jeden czerwony :) podłącze tak jak mówisz czarny obojetnie czy pierwszy czy drugi no i żółty i wzmak chodzi a jak juz to zrobie to pomozesz mi głosniki podłączyc ??
Możesz pod molex'a.
czarny kabel to "ogólny" minus tzw. masa. więc do którego byś nie podłączył (czarnego) to będzie dobrze.
Czerwony zostaw, bo to +5V a nam takie napięcie jest niepotrzebne.

P.S. No głośniki masz chyba opisane OUT L i R (lewy i prawy) więc w czym problem?

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 11:17

hahahah wzmacniacz chodzi chura !!! a teraz co do głośników to jak obok tych trzech śrubek mam taką kostke z napisem speaker z drugiej strony mam 4 wyjścia chinch jakies regulatory i kostke z napisem High Level :D no a musze miec kabel chinch zeby podłączyc nie da sie tego jakos ominąć bo mieszkam daleko od miasta a mi sie nie chce jechac po to :D a w ogóle wzmaka trzeba pod karte muzyczną podłączyc ?? co z tymi głosnikami ?? ja mam 2 małe pod te małe w środku na stykach podłączyłem 2 duże no to co z tymi głosnikami ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 11:26

hahahah wzmacniacz chodzi chura !!! a teraz co do głośników to jak obok tych trzech śrubek mam taką kostke z napisem speaker z drugiej strony mam 4 wyjścia chinch jakies regulatory i kostke z napisem High Level :D no a musze miec kabel chinch zeby podłączyc nie da sie tego jakos ominąć bo mieszkam daleko od miasta a mi sie nie chce jechac po to :D a w ogóle wzmaka trzeba pod karte muzyczną podłączyc ?? co z tymi głosnikami ?? ja mam 2 małe pod te małe w środku na stykach podłączyłem 2 duże no to co z tymi głosnikami ??
Speaker to głośnik czyli sama nazwa mówi za siebie.
Napewno cztery wyjścia? czy może tam jest jakiś opis?
Koło regulatorów też jest zapewne jakiś opis.
High Level to znaczy "wysoki poziom" sprawdź organoleptycznie jego działanie ;)
Kable Chinch muszą być... przykro mi... gdybym wiedział, że nic nie zepsujesz na 100% to można by go rozkręcić i wlutować się bezpośrednio.
Ale po co... wstrzymaj się i kup kable chinch.
Najlepiej w sklepie poproś o kabel chinch>jack (mały) Powiedz w sklepie, że chcesz podłączyć kompa pod wieżę w której masz gniazda chinch.
Sprzedawca zapewne będzie wiedział o co chodzi.
Tym kalbem wpinasz się w kartę muzyczną OUT w PC a chinch wpinasz do IN we wzmacniaczu.

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 11:33

No ja mam chinch ale jakis taki co z oby dwóch stron ma takie same wejsci a ciekawe gdzie ja niby chinch włozy w karte muzyczną nie pasuje czyli by muisał być mały jack :) mniejsza do opisu z tym sie moze jakos połapie a co do tego kabla to ten mój chyba nie będzie pasował :/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 11:42

No ja mam chinch ale jakis taki co z oby dwóch stron ma takie same wejsci a ciekawe gdzie ja niby chinch włozy w karte muzyczną nie pasuje czyli by muisał być mały jack :) mniejsza do opisu z tym sie moze jakos połapie a co do tego kabla to ten mój chyba nie będzie pasował :/
No przecież napisałem to... Ty czytasz w ogóle to co ja pisze? Czy "piąte przez dziesiąte" ?
Napisałem wyraźnie: "Kabel chinch>jack (mały)"
Kup, podłącz i graj ;)

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 11:47

Czytam,czytam a może samemu se zrobic kabel chinch ja juz nawet nie pamiętam jak ona wyglądał zaczyna się dwoma końcówkami a kończy jednym jak bym z jednej strony odciął te końcówki i połączył taki jak jest np.przy głosniku od wierzy to wtedy weszedłby w karte dzwiękową dobry byłby to pomysł a w ogóle da tak rade ?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 11:49

Czytam,czytam a może samemu se zrobic kabel chinch ja juz nawet nie pamiętam jak ona wyglądał zaczyna się dwoma końcówkami a kończy jednym jak bym z jednej strony odciął te końcówki i połączył taki jak jest np.przy głosniku od wierzy to wtedy weszedłby w karte dzwiękową dobry byłby to pomysł a w ogóle da tak rade ?
Jeśli posiadasz małego jack'a to nie ma problemu, lutownica i do roboty.
To chyba wiesz jak polutować?...

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 12:01

Z tym juz by nie było problemu ale teraz podłączyłem ten wzmacniacz tak jak kazałes poszłem na dwór przyszłem a on lekko gorący jak go dotkąłem to bym sie poparzył od czego to?? czego to wina podłączyłem jeszcze pod molex mały wentylator od procesora i moze bez to odp :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 13:22

Z tym juz by nie było problemu ale teraz podłączyłem ten wzmacniacz tak jak kazałes poszłem na dwór przyszłem a on lekko gorący jak go dotkąłem to bym sie poparzył od czego to?? czego to wina podłączyłem jeszcze pod molex mały wentylator od procesora i moze bez to odp :)
No to chyba mamy problem, czy Ty to wczesniej próbowałeś podłączać?
Czy czasem nie pomyliłes polaryzacji wczesniej?
Podłącz go pod akumulator i zobacz czy będzie podobny efekt... jeśli tak, to wzmacniacz do naprawy... :cry:

P.S. Domyślam się, że wzmacniacz masz z pewnego źródła...

Jacek-J129
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jacek-J129 » 4 maja 2006, o 13:34

No ale jak podłącze pod akumlator to tez ma być zmostkowany ? czy użyc masy jak go pod zasilacz podłaczam to momentalnie z jednej strony sie nagrzewa niewiem od czego nie chce go spalić :567:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2006, o 13:44

No ale jak podłącze pod akumlator to tez ma być zmostkowany ? czy użyc masy jak go pod zasilacz podłaczam to momentalnie z jednej strony sie nagrzewa niewiem od czego nie chce go spalić :567:
Tak, też ma być zmostkowany inaczej nie wybudzi się ze stanu st-by.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”