WItam!
Mam pytanie czy mogę połączyć połówki tych efektów:
(do przełącznika) i
(jedną lampę)
Chciałbym tak zrobić, ponieważ mam tylko jedną lampę 12AU7 i jedną 12AY7. Mogę tak zrobić?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj si꣹czenie schematów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Re: Łączenie shcematów
Teoretycznie dobre rozwiązanie. Dla pewności zapodaj dokładny rysunek jak chcesz to dokładnie zrobić. Jestem za leniwy aby się z tych schematów domyślać. Chyba zdajesz sobie sprawę z tego że 12AU7 to ECC82 która wprowadza niesamowite szumy w układach audio. No chyba że to efekt chciany?
Efekt teoretycznie chciany, bo to przester lampowy (ma być brudny), a słyszałem że 12AU7 działa dobrze na niskich napięciach. Jestem początkującym, więc zabawa z dużymi nie jest dla mnie dobrym pomysłem ;]
Jeżeli jednak te szumy są tak duże to tą 12AU7 podłącze tak, żeby jej "człon" dało się wyłączyć z obwodu. Nie widziałem jednak żadnych wzmianek o dużych szumach, tylko raczej o tym że lampy brzmią dobrze dopiero pozyżej kilkuset woltów
Rysunek postaram się wrzucić jutro.
Jeżeli jednak te szumy są tak duże to tą 12AU7 podłącze tak, żeby jej "człon" dało się wyłączyć z obwodu. Nie widziałem jednak żadnych wzmianek o dużych szumach, tylko raczej o tym że lampy brzmią dobrze dopiero pozyżej kilkuset woltów
Rysunek postaram się wrzucić jutro.
ECC82 nie są typowymi triodami Audio jak n.p. ECC88. Są to dawnej generacji szybkie UWAGA NA IRONIE Tranzystory stosowane raczej w układach W.CZ. Poniżej przykład układu mojej konstrukcji gdzie właściwości tej lampy są w 100%ach wykorzystane.
Co przedstawia ten schemat? I czemu tutaj są w 100% wykorzystane?
Czy w takim razie mógłbym użyć w tamtym układzie ECC88?
Czy w takim razie mógłbym użyć w tamtym układzie ECC88?
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
To, co przedstawia powyższy schemat to reakcyjny odbiornik radiowy. Zamiana lamp w układzie często jest możliwa, ale trzeba na nowo obliczyć wymagane wartości elementów.