Witam, niedawno kupiłem wzmacniacz SV 3930 HIFI gdy go podłączyłem do źródła dźwięku pojawiło się ciche buczenie w głośnikach w miarę wzrastania dźwięku buczenie wzrastało razem z muzyką podłączyłem prawy głośnik, i niechcący "podgłośniłem na max" i nastała zupełna cisza w głośniku.
wiecie co mogło się zepsuć? proszę o pomoc!
z góry dzięki ;D

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSV 3930-cisza w prawym glośniku
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Re: SV 3930-cisza w prawym glośniku
Końcówki mocy spalone? A może już też głośniki?Witam, niedawno kupiłem wzmacniacz SV 3930 HIFI gdy go podłączyłem do źródła dźwięku pojawiło się ciche buczenie w głośnikach w miarę wzrastania dźwięku buczenie wzrastało razem z muzyką podłączyłem prawy głośnik, i niechcący "podgłośniłem na max" i nastała zupełna cisza w głośniku.
wiecie co mogło się zepsuć? proszę o pomoc!
z góry dzięki ;D
A masz schemat? Jak nie, to zobacz na radiatorze jakie masz oznaczenia tranzystorów. Chociaż naprawa uszkodzonego wzmacniacza to nie tylko wylutowanie i wlutowanie nowej pary. Trzeba jakieś pomiary zrobić, sprawdzić stopnie sterujące i prądowe, rezystory itd. Na końcu ustawić prąd spoczynkowy. Masz miernik? Lutownicę? Jak nie, to oddaj do serwisu.głośnik sprawdzałem jest cały ale dla pewności podłączyłem inny i również cisza jeśli moglibyście zaznaczcie na schemacie które to tranzystory na końcówce mocy to je wymienię bo nie łapię się w schematach ;D
dzięki
Tutaj masz schemat urządzenia i posprawdzaj czy zgadzają się napięcia na tranzystorach i daj znać.
- Załączniki
-
- sv3930sch.zip
- (689.9KiB)Pobrany 421 razy