Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRadmor 5102TE zniekształca
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam mam pytanie mam radmora 5102TE i czy to normalne że jak bas jest podkręcony do oporu konkur włączony to po pogłoszeniu go na więcej niż 3na skali głośności zaczyna zniekształcać jakby mu brakowało mocy?
Re: Radmor 5102TE zniekształca
Witam mam pytanie mam radmora 5102TE i czy to normalne że jak bas jest podkręcony do oporu konkur włączony to po pogłoszeniu go na więcej niż 3na skali głośności zaczyna zniekształcać jakby mu brakowało mocy?

To jest poważne pytanie czy spam?
Człowieku, jakie głośniki wiszą na tej radmorynie, jakie źródło dźwięku, nie przypadkiem przester z mp3. Zdefiniuj twoje pytanie dokładniej, przecież nie będziemy tutaj sobie gdybać.
Takie podbicie basu może skutecznie zniekształcić dźwięk, ale czy to wina wzmacniacza? Czy na 10% głośności wzmacniacza i ustawieniu potencjometru basu na max. też słyszysz zniekształcenia? Jeśli tak, to kłania się kiepski przedwzmacniacz lub pogorszone jego parametry po latach pracy.
Ważne jest też to (jak wspomniał ECC88) jakie jest źródło sygnału, bo jeśli podajesz sygnał z komputera lub dowolnego playera w którym masz już podbite niskie częstotliwości to nie zdziw się, że będzie zniekształcało sygnał. Do tego dochodzi samo przesterowanie wejścia przedwzmacniacza, ale o tym nic nie wspomniałeś.
Ważne jest też to (jak wspomniał ECC88) jakie jest źródło sygnału, bo jeśli podajesz sygnał z komputera lub dowolnego playera w którym masz już podbite niskie częstotliwości to nie zdziw się, że będzie zniekształcało sygnał. Do tego dochodzi samo przesterowanie wejścia przedwzmacniacza, ale o tym nic nie wspomniałeś.
Te zniekształcenia są bez znaczenia z czego poda się sygnał nawet z jego własnego tunera zniekształca głośniki są ok bo już podłączałem różne kolumny i na wszystkich to samo miałem kiedyś radmora 5102 to on tak nie zniekształcał a to podobne konstrukcje ja to podejżewam kondensatory elektrolityczne ale nie wiem czy słusznie?
Jeżeli odbiornik leżał przez ostatnie kilka lat to jest rzeczą oczywistą że nie spolaryzowany elektrolit zaczyna wysychać i traci swoje właściwości i parametry.
1. Radzę zacząć reanimacje Radmoryny od wymiany elektrolitów na płytce zasilacza, wzmacniacza wejściowego, ( ta płytka gdzie są izoststy sieć, kontur, mute ) wzmacniacza korekcyjnego (płytka z potencjometrami barwy dzwięku i balanc), oraz na płytkach wzmocnienia końcowego.
2. Bardzo ważny w Radmorynie jest kontakt oprawek z bezpiecznikiem na płytkach końcówek.
3. Preparat KONTAKT 60 (albo cuś podobnego) do ręki i czyścimy wszystkie potencjometry oraz izostaty.
4. Ustawiamy prąd spoczynkowy wzmacniacza końcowego (30mA jest optymalne) najlepiej według serwisówki.
Teraz amplitunerek znajduje się w stanie w którym możemy zacząć szukać błędu jeżeli w ogóle taki istnieje.
Tutaj masz dokumentacje do twojej Radmoryny.
http://radmory.za.pl/5102te.html#105
1. Radzę zacząć reanimacje Radmoryny od wymiany elektrolitów na płytce zasilacza, wzmacniacza wejściowego, ( ta płytka gdzie są izoststy sieć, kontur, mute ) wzmacniacza korekcyjnego (płytka z potencjometrami barwy dzwięku i balanc), oraz na płytkach wzmocnienia końcowego.
2. Bardzo ważny w Radmorynie jest kontakt oprawek z bezpiecznikiem na płytkach końcówek.
3. Preparat KONTAKT 60 (albo cuś podobnego) do ręki i czyścimy wszystkie potencjometry oraz izostaty.
4. Ustawiamy prąd spoczynkowy wzmacniacza końcowego (30mA jest optymalne) najlepiej według serwisówki.
Teraz amplitunerek znajduje się w stanie w którym możemy zacząć szukać błędu jeżeli w ogóle taki istnieje.
Tutaj masz dokumentacje do twojej Radmoryny.
http://radmory.za.pl/5102te.html#105
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
- rezasurmar
- -