mam miniwieżę z dwoma głośnikami, posiada ona też gniazdo słuchawkowe (jack, nie mini-jack, ale to chyba bez różnicy w tym wypadku). Kiedy podłączam dodatkowy komplet głośników, te "orginalne" się wyłączają, co jest oczywiście jak najbardziej normalne.
Do tej wieży chcę dorobić dodatkowe gniazdo mini-jack, które NIE będzie wyłączać orginalnych głośników.
Gniazdo już mam, wywiercić dziurę itp to nie problem. Teraz pytanie takie, jak to gniazdo podłączyć?
Wieży jeszcze nie rozkręcałem, ale podejrzewam że to działa tak jak w każdym rozkręconym przeze mnie radiu: kiedy nie ma wtyczki, blaszka styka się z drugą i prąd idzie dalej do głośników, kiedy wtyczka jest-wtedy blaszka jej dotyka i jest lekko odgięta w taki sposób że głośniki nie działają.
Wystarczy dolutować 3 kabelki do tych przy gniazdku, czy trzeba jeszcze coś tam zrobić? I czy w ten sposób jeden z zestawów nie będzie grał ciszej? Sorry ale nie bardzo się na tym znam, bardziej ze mnie elektryk niż elektronik

I na koniec taka sprawa, głośniki od wieży mają 6Ω, dodatkowy komplet-nie wiem, ale są to głośniki do komputera (zestaw 5.1, trzy mini-jacki czyli jak do wielokanałowej karty dźwiękowej). Czy to będzie jakiś problem?
dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
lisek