Witam
Posiadam 2 kolumny Tonsila, modelu nie pamietam, sa 100% seryjne, glosniki wymienialem niskotonowe na orginalne jakies 4 lata temu, teraz chcialbym kupic i wsadzic do nich nowe niskotonowe glosniki ale nie wiem jaka moc maja seryjne i czy zwrotnica do nowych bedzie dobra. Moze ktos zna ten model i cos mi o nim napisze, chce wymienic glosniki basowe i sredniotonowe na nowe ale nie wiem co zrobic ze zwrotnica zeby byla dobra pod nowe glosniki. Czekam na wasze wskazowki. Ponizej kilka zdiec:
Tak wyglada glosnik:
Jedyne oznaczenie na glosniku ale nie wiem co to :
Czesc zwrotnicy:
Jak cos jeszcze by sie przydalo to moge zrobic dokladniejsze zdiecia.
Pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKolumny Tonsila maly problem.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
No dokladnie to sa te tylko ja je okleilem na czarno
jak myslicie dalo by rade na tej zwrotnicy pociagnac glosniki basowe po 150W rms 20cm srednica??? Bo mam zamiar cos takiego wsadzic...
No i jeszcze musze wymienic glosniki sredniotonowe bo sie zawieszenie w jednym sypie...
Czekam na dalsze porady.
jak myslicie dalo by rade na tej zwrotnicy pociagnac glosniki basowe po 150W rms 20cm srednica??? Bo mam zamiar cos takiego wsadzic...
No i jeszcze musze wymienic glosniki sredniotonowe bo sie zawieszenie w jednym sypie...
Czekam na dalsze porady.
-
- -
Kolumny mają takie głośniki:
Głośnik niskotonowy GDN 20/40/14
Głośnik średniotonowy GDM 10/60/4
Głośnik wysokotonowy GDWK 7/50
Lepsze zamienniki tych głośników z Tonsilu:
Głośnik niskotonowy GDN 20/40
Głośnik średniotonowy GDM 10/60/2
Głośnik wysokotonowy GDWK 7/50/19
Nie kupuj chińskich bubli, tylko oryginalne głosniki. Głośniki niskotonowe mają 40W nie naciąganej mocy znamionowej. Chińskie buble, w większości nie pasują, bo mają niestandardowe wymiary kosza. Moc takiego chińskiego głośnika podziel przez 3, a otrzymasz prawdziwą moc znamionową. Te kolumny (Space'86) to dobre kolumny, nie psuj ich chińskimi bublami. Jeśli już chcesz koniecznie mieć większy zapas mocy, to daj mocniejsze głośniki z Tonsilu, ale zwrotnica może nie wytrzymać przepływu dużego prądu. I pamiętaj, że zwiększając moc głośnika niskotonowego, nie zwiększysz mocy całego zestawu! Musiałbyś zaprojektować nową zwrotnicę, i wymienić też średniotonowego i wysokotonowego, na mocniejsze odpowiedniki firmy Tonsil.
Polecam trzymać się tego:
Jeśli wymiana głosników w polskich kolumnach, to tylko na oryginalny produkt firmy TONSIL.
PS. A basowca zostaw. On jest dobry, ale jeszcze o tym nie wiesz...
Głośnik niskotonowy GDN 20/40/14
Głośnik średniotonowy GDM 10/60/4
Głośnik wysokotonowy GDWK 7/50
Lepsze zamienniki tych głośników z Tonsilu:
Głośnik niskotonowy GDN 20/40
Głośnik średniotonowy GDM 10/60/2
Głośnik wysokotonowy GDWK 7/50/19
Nie kupuj chińskich bubli, tylko oryginalne głosniki. Głośniki niskotonowe mają 40W nie naciąganej mocy znamionowej. Chińskie buble, w większości nie pasują, bo mają niestandardowe wymiary kosza. Moc takiego chińskiego głośnika podziel przez 3, a otrzymasz prawdziwą moc znamionową. Te kolumny (Space'86) to dobre kolumny, nie psuj ich chińskimi bublami. Jeśli już chcesz koniecznie mieć większy zapas mocy, to daj mocniejsze głośniki z Tonsilu, ale zwrotnica może nie wytrzymać przepływu dużego prądu. I pamiętaj, że zwiększając moc głośnika niskotonowego, nie zwiększysz mocy całego zestawu! Musiałbyś zaprojektować nową zwrotnicę, i wymienić też średniotonowego i wysokotonowego, na mocniejsze odpowiedniki firmy Tonsil.
Polecam trzymać się tego:
Jeśli wymiana głosników w polskich kolumnach, to tylko na oryginalny produkt firmy TONSIL.
PS. A basowca zostaw. On jest dobry, ale jeszcze o tym nie wiesz...