Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT2180 - wzmacniacz na LM3886

grzesiooo
-
-
kit avt 2180 -wzmacniacz na lm3886

Postautor: grzesiooo » 1 mar 2005, o 21:10

bardzo proszę o wysłanie schematów,szczególnie zasilacza ,mam transformator TS 120/13 i zastanawiam się czy można go użyć,ma ktoś może pomysł na jakiś sensowny przedwzmacniacz najlepiej sterowany pilotem grzegosz@wp.pl

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 2 mar 2005, o 17:12

witaj!
a mógłbyś bardziej sprecyzowac o co ci chodzi??
pozdr
dsrecordss

grzesiooo
-
-

schematy

Postautor: grzesiooo » 23 mar 2005, o 19:31

Faktycznie ta moja prosba moze zabrzmiała troszkę enigmatycznie,chodzi mi jednak o to: chciałbym sobie zrobic wzmacniacz do kina domowego na bazie 3 płytek AVT2180, jedną już zmontowałem,śmiga całkiem fajnie. Problem jednak w tym że wyśniłem sobie sterowanie z pilota ,na stronie nowego elektronika znalazłem zestaw 135 ,ma on jednak taka wadę iż reguluje parametry 4 kanałów, wzmacniacz ma ich mieć 6 (lub 5 jeżeli zdecydowałbym się na aktywny subwoofer), i brakuje w nim przełączania żródła dźwięku. Mam obudowe od wzmacniacza diory,transformator TS 120 /13 z tejże maszynki ,chciałbym go wykorzystać do zasilania,najbardziej jednak brakuje mi odpowiedniego przedwzmacniacza. Myślę że w grę wchodzi tylko jakiś zestaw , bo nie potrafiłbym programowac scalaczków. Może sobie dać z tym spokój i zrobić to na zwykłych ''ręcznych'' potencjometrów? proszę o dobre rady i pozdrawiam Grzesiooo

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: schematy

Postautor: end » 2 wrz 2005, o 23:50

Faktycznie ta moja prosba moze zabrzmiała troszkę enigmatycznie,chodzi mi jednak o to: chciałbym sobie zrobic wzmacniacz do kina domowego na bazie 3 płytek AVT2180, jedną już zmontowałem,śmiga całkiem fajnie. Problem jednak w tym że wyśniłem sobie sterowanie z pilota ,na stronie nowego elektronika znalazłem zestaw 135 ,ma on jednak taka wadę iż reguluje parametry 4 kanałów, wzmacniacz ma ich mieć 6 (lub 5 jeżeli zdecydowałbym się na aktywny subwoofer), i brakuje w nim przełączania żródła dźwięku. Mam obudowe od wzmacniacza diory,transformator TS 120 /13 z tejże maszynki ,chciałbym go wykorzystać do zasilania,najbardziej jednak brakuje mi odpowiedniego przedwzmacniacza. Myślę że w grę wchodzi tylko jakiś zestaw , bo nie potrafiłbym programowac scalaczków. Może sobie dać z tym spokój i zrobić to na zwykłych ''ręcznych'' potencjometrów? proszę o dobre rady i pozdrawiam Grzesiooo
Witam, i jak udało się ? :)

Tidus
-
-

problem

Postautor: Tidus » 17 lut 2008, o 22:37

Witam
Czytając ten temat doszedłem do wniosku, że i ja mogę sobie zrobić takowy wzmacniacz na bazie 2 płytek AVT2180.Zacząłem od zasilacza symetrycznego według schematu transformator jest 4- kanałowy 2x30V i 2x20V tylko nie wiem dlaczego po wyprostowaniu i przefiltrowaniu tegoż napięcia na wyjściu uzyskuję +/-40V ale może tak ma być:), kolejnym etapem było zmontowanie płytek po układy lm3886 wszytko ładnie pięknie w teorii ale podczas uruchomiania pojawiła sie górka nie do przeskoczeni w jednym kanale który na wyjściu niezależnie czy podaje sygnał wejściowy czy nie jest ok 35V gdy podłączam głośnik to wtedy jest bum bezpiecznika nie ma na ujemnej połówce zasilacza z kolej przy drugim kanale niby jest wszytko w porządku gdy podaje sygnał i głośnik jest podłączony niby gra napięcie na nim ok 4V prąd koło 50mA, gdy nie podaje sygnału, bez głośnika na wyjściu napięcie =0V. Płytki pod lm sam trawiłem ale są sprawdzone w żadnym miejscu nie ma niepożądanych zwarć elementy dobrze są wlutowane.Chciałbym sie dowiedzieć jak sprawdzić czy układ dobrze działa w sensie jakie parametry powinny być na wyjściu i jak to zbadać? wyrazie konieczności jestem wstanie umieścić fotografie moich płytek za pomoc z góry dziękuje mam nadzieje że jakoś pomożecie mi rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam: Tidus

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: problem

Postautor: end » 17 lut 2008, o 23:19

Witam
Czytając ten temat doszedłem do wniosku, że i ja mogę sobie zrobić takowy wzmacniacz na bazie 2 płytek AVT2180.Zacząłem od zasilacza symetrycznego według schematu transformator jest 4- kanałowy 2x30V i 2x20V tylko nie wiem dlaczego po wyprostowaniu i przefiltrowaniu tegoż napięcia na wyjściu uzyskuję +/-40V ale może tak ma być:)
To napięcie można obliczyć 30*1,41=42,3 zawsze po wyprostowaniu napięcie jest trochę wyższe. Więcej tutaj:

http://www.edw.com.pl/ea/zasilacze.html
...kolejnym etapem było zmontowanie płytek po układy lm3886 wszytko ładnie pięknie w teorii ale podczas uruchomiania pojawiła sie górka nie do przeskoczeni w jednym kanale który na wyjściu niezależnie czy podaje sygnał wejściowy czy nie jest ok 35V gdy podłączam głośnik to wtedy jest bum bezpiecznika nie ma na ujemnej połówce zasilacza z kolej przy drugim kanale niby jest wszytko w porządku gdy podaje sygnał i głośnik jest podłączony niby gra napięcie na nim ok 4V prąd koło 50mA, gdy nie podaje sygnału, bez głośnika na wyjściu napięcie =0V.
Czyli, jeśli zrobiłeś wszystkie końcówki mocy identycznie a któraś nie działa to albo coś zmontowałeś źle, albo kość uszkodzona. 35V na wyjściu wygląda na przebicie tranzystorów w strukturze układu scalonego.
Chciałbym sie dowiedzieć jak sprawdzić czy układ dobrze działa w sensie jakie parametry powinny być na wyjściu i jak to zbadać? wyrazie konieczności jestem wstanie umieścić fotografie moich płytek za pomoc z góry dziękuje mam nadzieje że jakoś pomożecie mi rozwiązać ten problem.
Najlepiej mieć oscyloskop i generator (przynajmniej sinusa) i zrobić pomiar, ale nie każdy ma taką możliwość...
Najlepiej to zmierzyć symetrię napięć zasilacza, podpiąć wzmacniacz, zmierzyć czy nie ma składowej stałej na wyjściu (przy zwartym wej.).
Odczekać chwilę i sprawdzić czy w stanie spoczynku radiator się nie nagrzewa. To klasa AB więc nie powinno się grzać w spoczynku.
Podłączyć głośnik i podać sygnał na wej.
Jak gra to dać trochę mocy niech się rozgrzeje ze 20 min. i dokręcić mocno końcówkę mocy do radiatora.
Jeśli nie masz przyrządów to spróbuj na słych stwierdzić czy wzmacniacz może oddawać deklarowaną moc, czyli około 60-70W

Tidus
-
-

Postautor: Tidus » 18 lut 2008, o 10:10

Witam ponownie
więc tak sprawdziłem ten niby dobry kanał tak ja pisałeś oczywiście narzędzi typu generator, oscyloskop niestety nie posiadam w stanie spoczynku lm się nie grzał na wyjściu 0V przy zwarciu wejścia na wyjściu pojawia się 3V i po rozwarciu wejścia zostaje około 1,5V
niepokoi mnie tylko jedno że ten lm w czasie pracy na wejściu sygnał na wyjściu głośnik strasznie sie grzeje ma dosyć duży radiator: 16,5 na 7,5 żebrowy i po ok 2 min już jest gorący
koło 60-70 wyczytałem że ten lm ma jakieś w prawdzie zabezpieczenie termiczne ale to normalnie grzejnik sie z tego robi na słuch trudno mi powiedziec czy to dawała 60-70W.
I tu pytanie czy tak ma być????

P.S Zasilacz daje dokładnie +/- 40,2V

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 lut 2008, o 10:52

Witam. Jaką impedancję ma głośnik który podłączasz?
Przy takim napięciu układ powinien normalnie pracować, ja mam identyczny u siebie na trafie 2x30V~ z filtracją 2x10.000µF i nic się nie grzeje, dopiero po odkręceniu gałki i porządnym "łomocie" radiator robi się dosyć ciepły, ale nie gorący...

Zrób najlepiej foto całego wzmacniacza a zwłaszcza podłączenie zasilacza.

Tidus
-
-

Postautor: Tidus » 19 lut 2008, o 22:01

Witam
Więc tak miałeś rację z tym że cos mogłem poknocić w płytce a mianowicie w kanele gdzie na wyjściu było 30 V jeden z rezystorów niby był przylutowany a jak się okazało wystarczyło lekko podgiąć i odpadł po przylutowaniu na wyjściu juz nie było 30V tylko 350mV po zwarciu wejścia także nic sie nie zmieniło nadal 350mV czy tak ma byc? (na szczęście to nie lm zawinił)
w drugiej płytce także był taki sam problem wystarczyło jeden z elementów porządnie przylutować ale w tym przypadku na wyjściu było ok 250mV po zwarciu wejścia tak samo.
Sprawdziłem także oba kanały na wejściu sygnał na wyjściu głośnik lm już sie tak nie grzał radiator nie był gorący głośniki maja impedancję 8ohm.Fotki zasilacza dopiero jutro zamieszczę dzisiaj nie miałem możliwości.Czy to napięcie wyjściowe w jednym i drugim przypadku ma prawo występować? sprawdziłem obydwie płytki od deski do deski i więcej błędów nie znalazłem.

Pozdrawiam: Tidus

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 19 lut 2008, o 22:49

Jeśli układy już działają ok i nic się nie grzeje w spoczynku to powinno być ok, ale nic nie gwarantuję...

Te odchyłki napięć to normalne. Jeśli są to mV to jest ok.
Podłącz sygnał i sprawdź jak to gra, głośniki 8Ω są w sam raz przy tym napięciu zasilania.

Kiceks
-
-

Postautor: Kiceks » 3 mar 2009, o 11:02

Cześć w kwestii obudów 19", to mogła mi kiedyś w doborze o modyfikacji tak firma z Piaseczna, bodajże DACPOL, www.dacpol.pl fachowa i szybka pomoc.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”