Witam ,
mam takie pytanie , mam 2 głośniki 60 watowe , wieże i zepsuty subwoofer .
Chciałbym wziąść jeden głośnik 60 w , odciąć kabel od subwoofera , odizolować końcówkę , podłączyć ze sobą ucięty kabel (z wejściem do kompa) z głośnikiem i podłączyć pod kompa.
Czy takie coś bedzie działać??Wydaje mi sie że jest różnica napięcie albo coś w tym stylu i niechciałbym spalić glośnika , nie jestem elektronikiem ani to moja pasja nie jest tylko pytanie czysto praktyczne bo przy biurku nie mam iejsca żeby trzemayć tak duża wieże z 2 głośnikami 60 watowymi (oby dwa razem z wieżą z max parametrami na wieży i w kompie i na winampie przy 1 procent (regulacja glosnosci) dawaly efekt jak polowa mocy 2 malych 5 watowych glosniczkow)) takze głośnik nie działał by na wiecej niż 2 % mocy czyli nie było by mowy o jakimś przegrzewaniu się z powodu obciążenie jednego głośnika (gdzie powinny być 2)...
za odpowiedzi z góry pozdrawiam i dziękuję
Pozdro , Blant

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięgłośnik 60w bezpośrednio do komputera
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
Głośnika nie spalisz, natomiast jeśli chcesz, aby spalić kartę to sobie podłącz. Impedancja takiego głośnika to 4-8Ohm, wyjście z karty dostosowane typowo do impedancji wejścia wzmacniacza czyli rząd wielkości 10kOhm. Nie trudno zgadnąć co się stanie jakbyś włożył druta w wyjście z karty.
Nie wiem jaką masz kartę, jak masz wyjście słuchawkowe to już prędzej. Tam masz obciążenie - rząd wielkości kilkudziesięciu Ohm. Nawet jeśli to Ci nie spali karty to skąd weźmiesz moc do zasilenia takich głośników? Zauważ że słuchawki pobierają kilkadziesiąt do kilkaset mW. Ty masz 60W. Nawet głośniczka nie usłyszysz.
Pozostje Ci zastosować wzmacniacz, bądź też kolumny aktywne, czyli też ze wzmacniaczem.
Nie wiem jaką masz kartę, jak masz wyjście słuchawkowe to już prędzej. Tam masz obciążenie - rząd wielkości kilkudziesięciu Ohm. Nawet jeśli to Ci nie spali karty to skąd weźmiesz moc do zasilenia takich głośników? Zauważ że słuchawki pobierają kilkadziesiąt do kilkaset mW. Ty masz 60W. Nawet głośniczka nie usłyszysz.
Pozostje Ci zastosować wzmacniacz, bądź też kolumny aktywne, czyli też ze wzmacniaczem.