Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Lampowy wzmacniacz audio 2x4W

goofy_tychy
-
-
Kontaktowanie:
Lampowy wzmacniacz audio 2x4W

Postautor: goofy_tychy » 22 lis 2007, o 22:21

Witam

jak wynika z tematu przymierzam sie do budowy wzmacniacza audio lampowego 2x4W schemat samej koncówki (końcówek) mocy mam (załączam w załączniku).

I tu moje pytania do fachowców ?

1. Czy poniższy schemat końcówki bedzie dobry, czy polecacie jakiś bardziej rozbudowany układ może coś na lampie EF86 w stopniu wejściowym, ewentualne zastąpienie lampy ECC83 na ECC85 ?
2. W jaki sposób zbudować wskaźniki wysterowania na lampie EM84 dla każdej z końcówek, czy schemat podłączenia który posiadam nada sie do lampy EL84 ?
3. Jaki polecacie przedwzmacniacz z regulacją tonów wysokich i niskich, bo niestety nic nie umie znaleźć w sieci ?
4. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak zbudować same chassis do takiego wzmacniacza, bo w takie mechaniczne "zabawy" nie jestem zbyt dobry i każda pomoc, porada napewno się przyda, w miąrę możliwości chciałbym lampy wyeksponować na zewnątrz chassis :>

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam wszystkich
Załączniki
wzm4w.gif
Schemat końcówki
em84_117.gif
podłączenie EM84
em84_117.gif (2.63KiB)Przejrzano 3430 razy

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 23 lis 2007, o 09:01

Witam! Jak ma to być stereo, to zrezygnuj całkowicie z potencjometru R1, a potencjometr balansu wstaw na samo wejście, jedną stronę potencjometru na jedno wejście, drugi koniec na drugie wejście, a środek potencjometru do masy. Zamiast dwóch zasilaczy może wystarczyłby tylko jeden?

goofy_tychy
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: goofy_tychy » 23 lis 2007, o 23:20

Tak zasilacz będzie jeden oczywiście :) a ten potencjometr balansu to dobry pomysł. Janku polecz może jakiś przedwzmacniacz do tej końcówki z prostą dwupunktową regulacją barwy ??

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 24 lis 2007, o 10:21

To wszystko na jedno kopyto, problem tylko, jaki chcesz sobie ustawić stosunek basu do jednego kiloherca. Najlepiej zerżnij sobie z fabrycznego wzmacniacza, Np. z tego http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... 1_02_1.htm pewny i sprawdzony!

goofy_tychy
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: goofy_tychy » 24 lis 2007, o 21:58

Troszke rozbudowany schemat, widze że stopień wejściowy końcówki jest na EF86 to chyba dobrze ;], a tyle stopni nie będzie mi potrzebne, wzmacniacz ma być podłączony pod komputer, odtwarzacz CD itp.
Zastanawiam się nad dwoma koncówkami w układzie przeciwsobnym, tylko jest jeden problem, transformatory, może ktoś wię gdzie można tanio jakieś zdobyć, bo nawijanie to raczej nie na moje "nerwy" :P

Pozdrawiam

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”