Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmaciacz 100W, problem z "małą" mocą.

kuczus
-
-
Kontaktowanie:
Wzmaciacz 100W, problem z "małą" mocą.

Postautor: kuczus » 15 lip 2007, o 10:50

Witam.
Problem jest w konstrukcji j-35, ponieważ złożyłem dziś ten kit. Nie będę ukrywał że w audio siedzę już ok roku więc odpalanie wzmacniacza to dla mnie "pestka", no ale jednak natknąłem się na problem, ponieważ wszystko było "ok". Prąd spoczynkowy ustawiony i testy POZYTYWNE 100% , ale po odłączeniu już mierników i rezystorów zabezpieczających zamiast bezpieczników, stwierdziłem że czas na test termiczny czyli 100% mocy i sprawdzanie miernikiem temperatury jaka występuje na radiatorach no i problem jest taki, że głośnik (4 ohm) grający na zestawie z Unitry mającej 30W był o wiele "mocniejszy"; głośniejszy. Trafo to Toroid 300W .Napięcie zasilania podczas pracy końcówki spada do 83,6 V (mierząc +względem - ), plus/minus względem ZERA daje 41,5V . Jak potencjometr jest na maksa rozkręcony to nie słychać zniekształcenia muzyki... Nie wiem jaki może to być problem, sygnał jest ten sam co do unitry, był podawany z komputera. Umiałby ktoś coś poradzić? Albo czy coś jeszcze pomierzyć, jedynie czego nie robiłem to parowałem tranzystorów ponieważ nie mam do tego sprzętu. Ale były wszystkie tego samego producenta, ale po za tym czytałem że Beta tranzystora nie ma wpływu na moc więc może jakaś pomoc z waszej strony?
EDIT:
Tak ciągle myślę, bo nie umiem przez to zasnąć, ponieważ w tej unitrze jest przedwzmacniacz a j-35 to sama końcówka mocy, więc zastanawiam się czy to nie wina braku przedwzmacniacza ?
Jeszcze jedno :
Bo tam w sprzężeniu zwrotnym jest potencjometr (R8) którego nie ruszałem, bo nie mam oscyloskopu a w zasadzie to może tam mam za mało ustawione(tylko czy uda mi się wykryć granice wzbudzania, czy nie zjara mi się końcówka? sam już nie wiem.... takie sytuacji robią kisiel z mózgu człowiekowi hehe)
Tutaj schemat tego kitu:
Obrazek a tutaj opisObrazek

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 15 lip 2007, o 11:05

Witam. To nie jest kit AVT dlatego przeniosłem do działu Audio.

A czułość wejściowa tej końcówki mocy ile ma mV?
Czy masz opcję podłączyć przedwzmacniacz z tej Diory? Tak dla sprawdzenia pociągnąć przewodem ekranowanym ze wzmacniacza i wiadomo.
Najlepiej sprawdzić to w ten sposób... najprościej będzie.

[ Dodano: 15-07-2007, 12:06 ]
A już widzę 0.775V czyli standardowo jak na końcówkę mocy.
Spróbuj z tym przedwzmacniaczem.

kuczus
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kuczus » 15 lip 2007, o 11:26

Czułość to 0,775V
No właśnie najgorsze jest to że nie można się wpiąć w ten przedwzmacniacz, ponieważ to nie do końca moja Unitra a jej właściciel jest "sknerusem" hehe

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 15 lip 2007, o 19:48

Witam! Sprawa wydaje się być prosta! Na sam początek ustawiasz na sucho, R5 na taką wartość żeby R5 razem z R4 miał tak samo 22K jak R7. R8 ustala czułość końcówki, standardowo powinno to być 775mV, ale na upartego możesz tym kręcić do woli zmniejszając lub zwiększając tą czułość według własnego uznania! Podłącz sygnał pod końcówkę, a pod głośnik podłącz multimetr na zakres 200V napięcia zmiennego i puść to na max i ustaw R5 tak żeby na mierniku pokazało 20V to będzie w tedy 100W! Natomiast martwi mnie sprawa tranzystorów końcowych, według tego schematu ich moc tracona jest stanowczo za mała, w praktyce dla 100W to 600W tranzystorów jest najlepszym zabezpieczeniem przed uszkodzeniem!
Pozdrawiam

kuczus
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kuczus » 15 lip 2007, o 21:01

Tranzystory końcowe tymczasowo to 2n3055, ale mam już zakupione bd249 tylko jutro musze dostosować odpowiednio radiatory i wymieniam i prąd spoczynkowy na nowo:
Na ile ustawić prąd spoczynkowy na parce bd249? bo chyba nie wypaliła by końcówka na 2x2n3055+2xbd249(oczywiście odpowiednio wlutowane) ?
Jutro także popróbuje poustawiać te PRki ale moje pytanie: czy jest możliwość że przesteruje tym PRkiem R8 w sprężeniu zwrotnym, wzmacniacz i się wzbudzi, bądź popali tranzystory? hm
a odnośnie tego sygnału to czy ma być to jakiś określony wygenerowany programami-generatorami ? czy może to być jaką muzyczka z "winAmpa" ?

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 16 lip 2007, o 06:30

Jeżeli masz możliwość uzyskać sygnał sinusoidalny, to jak najbardziej, myślałem, że nic nie masz, wiec poszedłem na skróty, proponując podpięcie muzyki, na pewno pomiary w tedy będą dokładniejsze! Prąd spoczynkowy ustaw na 50mA, jeżeli stwierdzisz, że na sopranach lekko zniekształca, to troszeczkę zwiększysz, ale nie przekraczaj 100mA, potem prąd gwałtownie wzrasta i w ułamku sekundy możesz się pozbyć tranzystorów! BD249 mają większe napięcie, ale mają mniejszą powierzchnie do odprowadzenia ciepła i troszkę mniejszą moc traconą, na 100W ja osobiście bym założył ze 3 pary, ale są tacy, co na parze to wyciągają z chłodzeniem za pomocą ciekłego azotu! Nie lepiej było by zastosować 2N3773, albo 2N5200? Co do wzbudzania, czyli sprzęgania się wzmacniacza z przetwornikiem, jest to normalne zjawisko przy zbyt czułych układach! W tedy na wzmacniaczu wydziela się moc muzyczna, która jest dwa razy większa, dla tego musisz mieć albo bardzo dobre zabezpieczenie prądowe, żeby nie dopuściło do wydzielenia się większej mocy jak przewidywane, albo zabezpieczasz się pakując nadmiar mocy traconej tranzystorów końcowych i masz to wszystko głęboko w xxxxx i niech się dzieje, co chce, a Ty spisz spokojnie! Albo zastosujesz limiter!

kuczus
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kuczus » 16 lip 2007, o 14:09

A więc tak:
Zrobiłem wg. waszej pomocy: tak :
Podałem na generatorze (function generator) sygnał 1kHz na obciążenie miernik zmiennego na zakres 200V no i patrze a tam tylko 14V bardzo miła, płynna regulacja do 20V. No i czas na test przed wzbudzaniem: nic się nie wzbudziło, dźwięk był o wiele "głośniejszy".
Wszystkim bardzo mocno dziękuje. W ciągu prowadzenia tego tematu dzięki wam wiele się nauczyłem oczywiście każdy z was mi bardzo pomógł.Jeszcze raz wielkie dzięki.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”