Witam.
Posiadam wzmacniacz samochodowy.
Nie trudno sie domyśleć że jest on na 12V lecz nie posiadam do niego akumulatora, czy można podłączyć prostownik prosto do tego wzmacniacza? a jak nie to można ze starego wzmacniacza komputerowego AT ?
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodłączenie wzmacniacza 12V
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Wzmacniacze samochodowe potrzebują dużych prądów. Prostownik Ci tego nie da. Ale stary zasilacz komputerowy raczej tak. Tam na liniach 12V powinno być kilka Amperów. Sprawdź to na zasilaczu (powinno być napisane) i na wzmacniaczu czy ma podany pobór, a jak nie to policz z jego mocy. Jak zasilacz będzie miał mniej to najwyżej będziesz musiał uważać żeby nie odkręcać zbyt głośno.
witaj , zasilacz AT jest dobry ale jak bys chcial podkrecic basy na max to niestety zasilacz taki padnie poniewasz przy uderzeniu basu jest duzy pobur mocy niema jak to zrobic sobie wlasy zasilacz do takiego wzmacniacza albo kup sobie akumulator i maly ukladzik ktory pokazuje ci poziom naladowania bateri .
a czy zwykły zasilacz stabilizowany nie starczy?Podłączenie samego prostownika ubiło by ten wzmacniacz w kilka chwil.
Najlepszą alternatywą jest właśnie taki zasilaczyk AT
jestem zielony w elektronice, więc wybaczcie lamerskość, pomóżcie
kupiłem takie ustrojstwo
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=220793397
zamierzam go używać do paczki/kolumny na 4 głośniki 12 calowe o mocy 30watt każdy i nie wiem teraz jak go zasilać; 12v to wiadomo, ale jeśli zasilacz to ile amperów powinien mieć?
słyszałem, że takie rozwiązania żrą dużo prądu
help pls
[ Dodano: 13-08-2007, 01:08 ]
dzięki za help