Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz samochodowy. Co jest uszkodzone?

akaix
-
-
Wzmacniacz samochodowy. Co jest uszkodzone?

Postautor: akaix » 13 cze 2007, o 13:19

Witam. Posiadam wzmacniacz samochodowy MRV 2505. Jest on do użytku domowego, i podpiąłem go pod zasilacz 13,9 V 5A (dzięki tym parametrom siłę wzmacniania miałem ustawione na 40 % i to wystarczyło) i wszystko działo perfekt. Niestety pewnego dnia ten zasilacz padł, więc postanowiłem kupić nowy 13.8 V 2.5 A. Niestety zrobiłem jeden błąd dosłownie na chwilę zwarłem błędnie biegunowo zasilanie. I niestety od tego czasu wzmacniacz się włącza ale nie przekazuje kompletnie dźwięku. Kiedyś miałem problem z kondensatorem który trochę napuchł, ale go wymieniłem. Poniżej dodaje foto tego wzmacniacza. I mam pytanie czy ktoś mógł by mi pomóc co mogło ulec uszkodzeniu w tym wzmacniaczu i co należało by wymienić. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

FOTO 1
FOTO 2

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 13 cze 2007, o 13:38

Witam! Jeżeli nie było bezpiecznika, to wymień ten scalak, co stoi przylutowany na płytce, co ma tak dużo nóżek! Powinien być tani!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 cze 2007, o 08:25

Jak kondensator puchł to oznacza, że podawałeś za duże napięcie na niego.
Dziwie się tym złodziejom którzy piszą 2x350W a w środku jest scalak 2x18W, ale cóż... no ale tutaj zazwyczaj dają się naciągnąć Ci co kompletnie nie wiedzą co to jest wzmacniacz i jak on działa...
Wymień też ten mały scalak i diody na wszelki wypadek - to jest wydatek rzędu kilku PLN a zaoszczędzisz czasu na szukaniu kolejnej usterki.

akaix
-
-

Postautor: akaix » 14 cze 2007, o 18:23

Oczywiście zdawałem sobie sprawę przy kupowaniu wzmacniacza, że nie ma on mocy 350 w na kanał bo w końcu to wzmacniacz za 70 zł ^^ Niestety jestem kompletna noga w elektronice i mam nadzieję że dobrze zrozumiałem co do scalaka(zakreśliłem na foto), niestety nie wiem które elementy to diody. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

FOTO

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 cze 2007, o 21:58

Witam. Na obrazku zaznaczyłem diody na czerwono, na żółto końcówkę mocy (też sacalak) i na zielono tranzystor który też wymień w razie co.

Zobacz co to są te "scalaki" ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_scalony
Załączniki
DSC000933.JPG
Kliknij miniaturę żeby powiększyć

akaix
-
-

Postautor: akaix » 15 cze 2007, o 14:04

Wylutowałem wszystko co trzeba, poszedłem do sklepu i niestety żadnej z tych części nie mają ;/ Na moje nieszczęście jest tylko jeden sklep u mnie w mieście z takimi podzespołami. I teraz mam pytanko, czy nie wiecie gdzie można takie rzeczy zakupić? Z góry thx za pomoc.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 15 cze 2007, o 16:43

Witam.
Sprawdź ofertę TME, Poltronic, Sklep AVT, Aprovi.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”