Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWZMACNIACZ TECHNICS SU V550 - problem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam. Mam mały problem z moim Technicsem Su V-550. Otóż mam podłączone do niego kolumny JBL TLX 5000 i podczas słuchania lewa kolumna gra ciszej od prawej. Na początku myślałem, że to wina kolumny, więc przełączyłem kanały. Co się okazało? Że druga kolumna gra ciszej. Kolumna, która jest podłączona do lewego kanału gra ciszej od tej podłączonej do kanału prawego.
Czy ktoś wie czym jest to spowodowane i jak rozwiązać ten problem?
Z góry dziękuje za pomoc!!!
Czy ktoś wie czym jest to spowodowane i jak rozwiązać ten problem?
Z góry dziękuje za pomoc!!!
-
- -
-> end - myślę, że źle rozumiesz, ale nie uprzedzajmy faktów.
Jeśli kanał we wzmacniaczu masz słabszy świadczyć to może o tym, że ktoś w nim wymieniał końcówkę. Nie mam schematu, ale pasowałoby pomierzyć napięcia zasilania końcówki. Powinny być jednakowe.
Jeśli na balansie jest potencjometr - zobacz czy nie był wymieniany. Byc może ktoś wstawił o nie tej charakterystyce co trzeba. Może w środku jest potencjometr montażowy do zgrubnego zestrojenia balansu.
Musisz nam coś więcej powiedzieć, co pomierzyłeś, bo przyczyn może być kilka.
Jeśli kanał we wzmacniaczu masz słabszy świadczyć to może o tym, że ktoś w nim wymieniał końcówkę. Nie mam schematu, ale pasowałoby pomierzyć napięcia zasilania końcówki. Powinny być jednakowe.
Jeśli na balansie jest potencjometr - zobacz czy nie był wymieniany. Byc może ktoś wstawił o nie tej charakterystyce co trzeba. Może w środku jest potencjometr montażowy do zgrubnego zestrojenia balansu.
Musisz nam coś więcej powiedzieć, co pomierzyłeś, bo przyczyn może być kilka.
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
zapraszam na forum:
www.audiomania.info bądź www.diyaudio.pl tam powiedzą ci jaka może być przyczyna
www.audiomania.info bądź www.diyaudio.pl tam powiedzą ci jaka może być przyczyna
A myślisz, że jak tutaj napisałby coś konkretnego to nie uzyskałby odpowiedzi? Czy tam są wróżki i czarodzieje?zapraszam na forum:
Spamujesz.
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
witam wszystkich zainteresowanych i przeglądających ten temat do którch apeluje ażeby bardziej rozwijali temat swoich problemów, bo to bardzo przyśpiesza etap ich rozwiązywania. Teraz do tematu, myślę że problem tkwi w przedwzmacniaczu, jeżeli jest on zbudowany na elementach dyskretnych to radził bym ponierzyć napięcia kolektorów tranzystorów na dwóch kanałach "powinny być podobne" wtedy kiedy masz pewność że kanały pracują nie jednakowo. Z tego co widzę takie usterki niejednokrotnie się powtarzają. Pozdrawiam gres