Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJakiej mocy powinny byc głosniki ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
witam
Mam pytanie. mam obudowe pod kolumny i nie wiem jakie głosniki do niej wewalic. miedzy innymi jak mam głosnik 120W na 8 OHM mocy znamionowej (jest to wysoko tonówka) to jaki do niej wybrac głosnik nisko tonowy ??? albo sredniotonowy jezeli moze byc.
prosiłbym o jakies wskazówki poniewaz jestem poczatkujacym elektronikiem ... za wszystkie odp serdecznie dizekuje
Mam pytanie. mam obudowe pod kolumny i nie wiem jakie głosniki do niej wewalic. miedzy innymi jak mam głosnik 120W na 8 OHM mocy znamionowej (jest to wysoko tonówka) to jaki do niej wybrac głosnik nisko tonowy ??? albo sredniotonowy jezeli moze byc.
prosiłbym o jakies wskazówki poniewaz jestem poczatkujacym elektronikiem ... za wszystkie odp serdecznie dizekuje
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
i...mam głosnik 120W na 8 OHM mocy znamionowej (jest to wysoko tonówka) to jaki do niej wybrać głośnik nisko tonowy?...
O co chodzi?ale mi chodzi jaką moc musi miec wysokotonówka zeby była odpowiednia do tej niskotonowej 120W
Słuchaj... może napisz lepiej jakiej mocy wzmacniaczem chcesz to "napędzać".
I czy masz wysokotonowy 120W czy Niskotonowy 120W, bo już nie wiem sam...
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Jako że trudno kupić wysokotonówkę poniżej 50W nie musisz się zbytnio martwić o moc... Poza tym dochodzi Ci jeszcze zwrotnica (o którą musisz się zatroszczyć) co dodatkowo komplikuje sprawę ;-)
Zastanawia mnie jednak jeszcze taka rzecz - co ze środkiem? Mówisz o głośniku niskotonowym, wysokotonowym, ale nic nie wspomniałeś o średniotonowym. Nie wiem, jak będzie z brzmieniem w przypadku jego braku. No, chyba że ten niskotonowy to w rzeczywistości średnio-niskotonowy. Najlepiej podaj jego symbol.
Co do obudowy - ona jest otwarta czy zamknięta? Jeśli otwarta, to wymiary nie mają aż tak wielkiego znaczenia, jeśli zamknięta - mają - zwłaszcza na basy. Tak więc nie wiadomo, co z tego wyjdzie, ale spróbować można. Jak się okaże, że będzie grało dobrze, no to dobrze... a jak nie, to trudno :)
Pozdr.
Zastanawia mnie jednak jeszcze taka rzecz - co ze środkiem? Mówisz o głośniku niskotonowym, wysokotonowym, ale nic nie wspomniałeś o średniotonowym. Nie wiem, jak będzie z brzmieniem w przypadku jego braku. No, chyba że ten niskotonowy to w rzeczywistości średnio-niskotonowy. Najlepiej podaj jego symbol.
Co do obudowy - ona jest otwarta czy zamknięta? Jeśli otwarta, to wymiary nie mają aż tak wielkiego znaczenia, jeśli zamknięta - mają - zwłaszcza na basy. Tak więc nie wiadomo, co z tego wyjdzie, ale spróbować można. Jak się okaże, że będzie grało dobrze, no to dobrze... a jak nie, to trudno :)
Pozdr.
Po pierwsze... jakie tam były oryginalne głośniki?
Po drugie... ile litrów ma ta obudowa - będzie łatwiej coś dobrać.
Po trzecie... to że głośnik wysokotonowy ma 120W to może sobie je mieć, ważne żeby odpowiednio zbudowac filtr (zwrotnicę). Moc znamionowa nie jest tutaj aż tak ważnym parametrem. Jeśli masz wzmacniacz 50W na kanał to 60W głośniki bedą w sam raz. Pamiętaj aby głośnik ten miał jak najlepszą skutecznosć.
Jeśli jest to zestaw dwudrożny to nalezy się zapoatrzyć w głośnik nisko-średniotonowy.
Po trzecie... to że głośnik wysokotonowy ma 120W to może sobie je mieć, ważne żeby odpowiednio zbudowac filtr (zwrotnicę). Moc znamionowa nie jest tutaj aż tak ważnym parametrem. Jeśli masz wzmacniacz 50W na kanał to 60W głośniki bedą w sam raz. Pamiętaj aby głośnik ten miał jak najlepszą skutecznosć.
Jeśli jest to zestaw dwudrożny to nalezy się zapoatrzyć w głośnik nisko-średniotonowy.
a wiec: obudowa ma + - 30 litów, oryginalne głosniki były tam 30 wat (niskotonowy) i 80 wat wysokotonowy na 8 ohm obydwa głosniki. jest to obudowa zamknieta.
[ Dodano: 19-12-2006, 19:36 ]
przeciez głosniki powinny byc co najmniej 2 razy silniejsze niz wzacniacz ?
[ Dodano: 19-12-2006, 19:36 ]
Po pierwsze... jakie tam były oryginalne głośniki?
przeciez głosniki powinny byc co najmniej 2 razy silniejsze niz wzacniacz ?
Jak kolega END wspomniał, w głośniku nie liczą się waty tylko jego efektywność/sprawność. Nie ma sensu kupować głośników 120W o niskiej sprawności lepiej kupić głośniki o mocy 60W i większej sprawności.
PRZYKŁAD
wzór na wzmocnienie (dB) 10log(P)
120W --- 10log(120) = 20,8 [dB]
60W --- 10log(60) = 17,8 [dB]
teraz głośnik o mocy 120W i sprawności 86dB zagra ciszej niż głośnik o mocy 60W i sprawności 91dB. Będzie to różnica prawie 3dB
86dB + 21dB = 107dB (wzmacniacz 120W i głosnik 120W 86dB)
91dB + 18dB = 109dB (wzmacniacz 60W i głośnik 60W 91dB)
Jak widzisz głośnik o mniejszej mocy na słabszym wzmacniaczu pod względem mocy zagra głośniej,niż głośnik o większej mocy na wzmacniaczu również o większej mocy.
Tym bardziej jeśli głośnik 120W sprawność 86dB podłączysz pod wzmacniacz 50W
10log(50) = 17 [dB]
wtedy sprawność kolumny będzie 103dB zaś głośnika o mocy 60W i sprawności 91dB 108dB
W tym przypadku różnica 6dB to prawie trzy razy głośniej.
Tak więc po wyczerpującej odpowiedzi powinneneś kupując głośnik nisko-średniotonowy popatrzeć na jego sprawność a nie moc.
Pozdrawiam
PRZYKŁAD
wzór na wzmocnienie (dB) 10log(P)
120W --- 10log(120) = 20,8 [dB]
60W --- 10log(60) = 17,8 [dB]
teraz głośnik o mocy 120W i sprawności 86dB zagra ciszej niż głośnik o mocy 60W i sprawności 91dB. Będzie to różnica prawie 3dB
86dB + 21dB = 107dB (wzmacniacz 120W i głosnik 120W 86dB)
91dB + 18dB = 109dB (wzmacniacz 60W i głośnik 60W 91dB)
Jak widzisz głośnik o mniejszej mocy na słabszym wzmacniaczu pod względem mocy zagra głośniej,niż głośnik o większej mocy na wzmacniaczu również o większej mocy.
Tym bardziej jeśli głośnik 120W sprawność 86dB podłączysz pod wzmacniacz 50W
10log(50) = 17 [dB]
wtedy sprawność kolumny będzie 103dB zaś głośnika o mocy 60W i sprawności 91dB 108dB
W tym przypadku różnica 6dB to prawie trzy razy głośniej.
Tak więc po wyczerpującej odpowiedzi powinneneś kupując głośnik nisko-średniotonowy popatrzeć na jego sprawność a nie moc.
Pozdrawiam
Może jakieś Tesle? Acoustic TVM
A teraz mają dobre ceny akurat ;)
http://www.empire-audio.eu/glosnik.htm
A teraz mają dobre ceny akurat ;)
http://www.empire-audio.eu/glosnik.htm