Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

budowa sansamp

dubel
-
-
Kontaktowanie:
budowa sansamp

Postautor: dubel » 4 wrz 2006, o 11:31

Witam
Mam zamiar złorzyć ten super przesterek http://www.tonepad.com/getFileInfo.asp?id=79
Kupiłem większość elementów ale zamiast 2N5088 dostałem BC(coś tam niepamietam w każdym razie jakis zamiennik) praktycznie wszystkie kondensatory są ceramiczne i teraz pytanie czy to wogóle bedzie działać a jeśli będzie to czy nie pogoryszy się jakość przesteru? I jak najlepiej narysować ścieżki na płytce to trawienia. Ogólnie czekam na rady, uwagi i pomoc przy budowie :) poniewaz jestem początkujący i to będzie mojapierwsza taka konstrukcja :D . Z góry dzięki za pomoc :)

RcTomek
-
-

Re: budowa sansamp

Postautor: RcTomek » 4 wrz 2006, o 15:29

I jak najlepiej narysować ścieżki na płytce to trawienia.
Narysować je w programie TraxMaker lub podobnym i przy pomocy papieru kredowego przenieść na laminat - metoda była opisana w EdW 3/2004.

dubel
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dubel » 4 wrz 2006, o 19:44

Czy po wydrukowaniu tej całej strony na na kartce A4 wzór płytki jest rozmiarów rzeczywistych? Na kartce wzór płytki jest o wymiarach 9,5cm x 4,5cm czy to wymiary jakie powinna mieć gotowa płytka?

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 4 wrz 2006, o 20:27

Czy po wydrukowaniu tej całej strony na na kartce A4 wzór płytki jest rozmiarów rzeczywistych? Na kartce wzór płytki jest o wymiarach 9,5cm x 4,5cm czy to wymiary jakie powinna mieć gotowa płytka?
Tak, rozmiar jest rzeczywisty.
Możesz to sprawdzić przykładając do odpowiednich "otworów" podstawkę pod układ scalony i zobaczysz, że rozstaw nóżek jest ok :wink:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: budowa sansamp

Postautor: end » 5 wrz 2006, o 10:36

Witam
Mam zamiar złorzyć ten super przesterek http://www.tonepad.com/getFileInfo.asp?id=79
Kupiłem większość elementów ale zamiast 2N5088 dostałem BC(coś tam niepamietam w każdym razie jakis zamiennik) praktycznie wszystkie kondensatory są ceramiczne i teraz pytanie czy to wogóle bedzie działać a jeśli będzie to czy nie pogoryszy się jakość przesteru? I jak najlepiej narysować ścieżki na płytce to trawienia. Ogólnie czekam na rady, uwagi i pomoc przy budowie :) poniewaz jestem początkujący i to będzie mojapierwsza taka konstrukcja :D . Z góry dzięki za pomoc :)
Staraj się unikać kondensatorów ceramicznych w torach sygnałowych.

dubel
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dubel » 5 wrz 2006, o 11:46

Kupiłem juz elementy i między innymi są też niestety kondensatory ceramiczne :( czy to wpłynie bardzo negatywnie na jakość brzmienia efektu?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 wrz 2006, o 12:02

Kupiłem juz elementy i między innymi są też niestety kondensatory ceramiczne :( czy to wpłynie bardzo negatywnie na jakość brzmienia efektu?
Kondensatory ceramiczne są nieloniowe, nie stabilne temperaturowo i wnoszą szumy w torach sygnałowych co w urządzeniach tego typu (chodzi o czułość układu) nie jest pożądane i pogarsza to jakość przetwarzanego sygnału.

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 5 wrz 2006, o 16:06

Kupiłem juz elementy i między innymi są też niestety kondensatory ceramiczne
chyba że to są kondensatory o pojemności np. kilkudziesięciu pF;
nie ma pikofaradowych kondensatorów MKT (przynajmniej ja się z takimi nie spotkałem), są tylko ceramiczne "lizaczki".
Bardzo dobre parametry mają (stare) kondensatory foliowe.

dubel
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dubel » 13 paź 2006, o 18:35

Witam
Budowa efektu dobiega końca ale natrafiłem na spory problem a mianowicie kupiłem przełączniki i niewiem jak je podłączyć. W załączniku jest schemat płytki z narysowanymi przezemnie przełącznikami jake posiadam i tu moja prośba czy mógłby mi ktoś narysować (najlepiej różnymi kolorami) jak mam lutować przewody (z jakiego miejsca w płytce do której nóżki przełącznika)
Z góry dzięki za pomoc.
Załączniki
schemat.JPG
schemat płytki wraz z przeł±cznikami

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 13 paź 2006, o 20:59

Nie napisałeś jak działają Twoje przełączniki; jakie są.
Proponuję prześledzić TO , później TO :idea:
Sprawa przełączników była omówiona.

dubel
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dubel » 13 paź 2006, o 21:58

Czytałem to wszystko ale nadal niewiem jak to podłączyć i nie jestem pewien czy mam dobre przełączniki. A są to:
"ZŁĄCZ-0021 MTS 203 przełącznik trójpozycyjny miniatur dwusekcyjny
(ON-OFF-ON) SMTS 203" opis ściągnołem ze stronki producenta na przełączniku wybite jest oznaczenie:
000
..F
NFN
Czy te przełączniki wogóle się do tego nadają?
Załączniki
image115.jpg
image115.jpg (1.81KiB)Przejrzano 7098 razy

Awatar użytkownika
JimiPeace
-
-

Postautor: JimiPeace » 13 paź 2006, o 22:44

W twojej sytuacji najbardziej by pasowałe ten: footswitch
Ale nei stety nie wiem jak go podłączyć...

Pozdro

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 13 paź 2006, o 23:10

W twojej sytuacji najbardziej by pasowałe ten: footswitch
Ale nei stety nie wiem jak go podłączyć...
Tu nie chodzi o footswitch'a, tylko o trzy 3-pozycyjne przełączniki zmieniające brzmienie :roll:
Czy te przełączniki wogóle się do tego nadają?
Te z pewnością się nie nadają.
Potrzebny przełącznik musi mieć jedną końcówkę "wspólną" (S1A0), która ma kolejno przełączać na S1A1, S1A2 i S1A3. Tak samo w drugiej (niezależnej) sekcji przełącznika. Idea działania połówki przełącznika pokazana jest na rysunku.
Załączniki
jedna-sekcja.JPG
jedna-sekcja.JPG (4.81KiB)Przejrzano 7085 razy

dubel
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dubel » 14 paź 2006, o 00:11

Aaa czyli wszystko jasne. Już rozumiem. Jutro lece po dobre przełączniki :D . Dzięki za wyjaśnienie.

[ Dodano: 23-10-2006, 23:29 ]
Może zaczne od tego że nie dostałem nigdzie takich przełaczników pomimo to sprubowałem uruchomić efekt. Zrobiłem metalową obudowe poprzykręcałem do niej gniazda i potencjometry, włożyłem płytkę, mase podłączyłem pod gniazda (które sa przykrecone do obudowy tak aby była ona też podłaczona do masy) i do minusa zasilania przewody od przełaczników wyprowadziłem na zewnątrz i poskręcałem tak żeby (w przypadku przełączników) wszystkie były na środku. Podłączyłem do pieca i do gitary włączyłem zasilanie i słychać przesterowany dźwięk gitary (tak jak to powinno by być) ale oprócz tego z głośnika słychać przeraźliwy pisk który prawie całkiem zagłusza gitare. Myślę że to sprawa słabego ekranowania, ale wydaje mi się że wszystko podłaczyłem poprawnie łacznie z obudową. Co o tym sądzicie ? Jaka może być tego przyczyna?

[ Dodano: 25-10-2006, 19:45 ]
Może ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić?

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 28 paź 2006, o 15:08

Wydaje mi się ze może to być odwrotne podłączenie którejś z diod, miałem taką sytuację w jednym wzmacniaczu mocy.

Pozdrawiam.
Michał M.

dubel
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dubel » 28 paź 2006, o 16:46

Wydaje mi się że w tym efekcie nie ma żadnych diod. Powyższy opis problemu może jest troche niezrozumiały. W takim razie postawie sprawe prościej. Mam zmontowaną płytke i wyprowadzone z niej przewody, przylutowane potencjometry, metalową obudowe i gniazda. I teraz jak to wszystko poskładać?
Jak podłączyć obudowe i gniazda żeby metalowa obudowa pełniła funkcje ekranowania?
Z góry dzięki za pomoc.

[ Dodano: 10-11-2006, 21:24 ]
Czy brak przełączników (poskręcane kable :570: mogą być przyczyną pisku?

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”