Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Głośnik szerokopasmowy ARZ-6608 do gitary?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Głośnik szerokopasmowy ARZ-6608 do gitary?

Postautor: end » 25 wrz 2006, o 10:34

Witam.

Czy ktoś z forumowiczów próbował zastosować ten głośnik jako gitarowy?

Bo parametry ma zachęcające i zastanawiam się nad kupnem tego do mojego piecyka lampowego.
Jest to dobra alternatywa jakość/cena.

Obrazek

http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/sred ... z-6608.htm

petersz
-
-

Postautor: petersz » 25 wrz 2006, o 12:51

Ogólnie rzecz biorąc, to nie ma się co spodziewać cudów po takim głośniku. Choć trzeba przyznać, że jest jedną z niewielu propozycji o wmiarę gitarowych parametrach, które nie kosztują milonów. Faktycznie - jest to alternatywa, ale tylko dla amatorskich celów. Na pewno nie uzyska się "profesjonalnego" brzmienia na czymś takim. Podejżewam, że to ma być głośnik, do typowo domowej lampówki, więc do ćwiczeń i wprawek powinien być OK. Aczkolwiek jak bym miał nieco więcej kasy kupiłbym dwa - większa efektywność = lepsze brzmienie; pomyśl nad tym. Poza tym Janek pisał o tym głośniku całkiem pozytywne opinie, a wydaje mi się, że jemu można zaufać :). Sam go zresztą wykożystywał do "Pieca dla Każdego" i polecał jako głośnik gitarowy za niewielkie fundusze. Nie jestem pewien do końca, ale chyba właśnie ten głośniki jest montowany fabrycznie w jednym z 15W Laney'owskich piecyków (taki). Grałem na tym i powiem szczerze, że nie byłem zachwycony, zwłaszcza przester był do bani. Podejżewam jednak, że większość winy leży po stronie konstrukcji samego wzmacniacza, a nie głośnika.

Tak więc, jeśli nie masz więcej kasy, a chesz pobrzdąkać sobię w domu, to praktycznie jedynym rozwiązaniem jest ten głośnik. Jeśli jednak naprawdę zależy Ci na super-extra-piorunującym brzmieniu, trzeba niestety dozbierać.

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 25 wrz 2006, o 23:54

Kupie te głośniki dwa, bo miałem to też w planach.
Co do "profesjonalnego"brzmienia... jakie to jest brzmienie?

Będę miał okazję porównać jakość brzmieniową głośników Celestion i Beyma i jeszcze jakieś glośniki z Ampega, teraz nie podam nazwy, bo nie pamiętam - jakas "legendarna" amerykańska firma ;). I porównam to wszystko z tym głośnikiem.
Wezmę sobie kilku znajomych i "na ślepo" będę wypytywał które brzmeinie jest najlepsze... ciekawe który glośnik zabrzmi najgorzej...

petersz
-
-

Postautor: petersz » 26 wrz 2006, o 07:37

Kupie te głośniki dwa, bo miałem to też w planach.
I dobrze zrobisz ;) Będziesz robił combo, czy osobną kolumienkę?
Co do "profesjonalnego"brzmienia... jakie to jest brzmienie?
]
Takie, które urywa dup*ko, z którego jesteś w 120% zadowolony i po prostu jest to uczta dla ucha. No, ale potrzebna jest jeszcze do tego porządna gitara i spore umiejętności...
Będę miał okazję porównać jakość brzmieniową głośników Celestion i Beyma i jeszcze jakieś glośniki z Ampega, teraz nie podam nazwy, bo nie pamiętam - jakas "legendarna" amerykańska firma . I porównam to wszystko z tym głośnikiem.
Wezmę sobie kilku znajomych i "na ślepo" będę wypytywał które brzmeinie jest najlepsze... ciekawe który glośnik zabrzmi najgorzej...
No fajnie jakbyś tak zrobił :) Powiedz koniecznie jak koledzy oceniki te ARZty.

Pozdr.

zibisound
-
-

głosniki do gitary

Postautor: zibisound » 7 paź 2006, o 06:52

Witam.Moim zdaniem, znacznie lepiej sprawują się glosniki firmy ICOON i można je kupić
na Allegro w cenie:10"-ok 45zl i 12"-65 zł.Są to glosniki szerokopasmowe i ja stosuję je w swoich piecach i sprwują się dobrze.Niedawno sprzedałem head'a 100W,przerobionego ze
wzmaka BIS-101 i do tego kolumna na 4*10" głosnikach ICOON.Muzyk,który testow sprzęt, był zdziwiony brzmieniem i stwierdził, że gra ten zestaw ok i nie gorzej od markowych.
Problem brzmienia kolumny na głosnikach szerokopasmowych jest taki, że trzeba wyczyścic
smiecie we wzmaku lampowym na kanale hi-gain, bo inaczej są one odtwarzane przez te głośniki i slychać tzw. "siarę".Głosniki te nadają się dobrze do kolumn wokalowych, bo nie potrzeba zwtotnic i do zestawu 2* 10" trzeba dodać podwójny tweeter 100W, podłaczony przez rezystor 10 om/10W.Pozdrawiam-Zygmunt.PS.Glosniki te mają poważną zaletę-niską cenę.Przypominam tu zależnosć, że kolumna gitarowa do wzamaka 100W z kanałem hi-gain
powinna mieć moc 200W RMS ze względu na to,ze kanał ten generuje sygnał prawie prostokatny i moc wzrasta ok. 50%.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 7 paź 2006, o 07:43

Witam! Zibi! Co to znaczy dobrze” to, że ktoś zagra i mu się podoba to nie jest porównanie, porównanie, to postawienie drugiego głośnika obok tego, czy Np. dwóch wzmacniaczy, wtedy dopiero wychodzą wszelkie różnice, ja to bynajmniej tak sprawdzam i na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że Celestion jest zdecydowanie gorszy od Byma, a ci, co go chwalą to widocznie nic innego nie postawili koło niego, za zwyczaj sugerują się tylko tym, ze są montowane w firmowych zestawach, nie zdając sobie sprawy, że to tylko po prostu biznes i odpowiednia reklama i potężne upusty dla tych firm, co je montują. Jak by mi go dali za Np. 20zł to też bym wziął i jak by go chwalił!
Pozdrawiam

petersz
-
-

Postautor: petersz » 13 paź 2006, o 16:45

Janku, a jak to będzie z przesterem na tym głośniku? Czy nie bedzie "pierdział" ze względu na dość wysokie pasmo?

Pozdr.

[ Dodano: 20-10-2006, 19:06 ]
Dziś właśnie kupiłem jedną sztukę ARZ 6608 i podłączyłem do lampówki. Co mogę powiedzieć? Chyba niewiele, bo głośnik leży "luzem", a przecież w paczce będzie grał zupełnie inaczej. Stwierdzić mogę jednak, że ma dość kiepską kierunkowość, jest cichszy od Roland'owskiego głośnika 10", ale nie pierdzi na przesterze i nie jest tragicznie :). Ogólnie brzmienie wzmacniacza jakoś się zmieniło (czy to kwestia zużywania się lamp, czy co... ?), wcześniej wydawało mi się bardziej "lampowe", a teraz jest takie jakby pustawe, tępawe. Obojętnie na którym głośniku. No, chyba że coś spartoliłem dokonując drobnych modyfikacji, np. zmiana rezystora w barwie tonu ze 100k na 33k czy wywalenie jednego rezystora 1M między masą a sygnałem.

Pozdr.

P.S.
Muszę gdzieś przetestować wzmaka na profesjonalnej paczce gitarowej, to wtedy okaże się, czy wzmacniacz gra dobrze, a moje głośniki są do du...

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”