Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

podłączenie mikrofonu

xabero
-
-
podłączenie mikrofonu

Postautor: xabero » 8 lip 2006, o 16:16

Próbuję zmontować mikrofon, ale kompletnie się na tym nie znam. Mam kabel zakończony z obu stron wejściem minijack i taki mały, cylindryczny mikrofon. Wychodzą z niego dwa druciki, czerwony i żółty. Jak go teraz najprościej podłączyć do tej wtyczki, żeby móc nagrywać dźwięk w komputerze (jak podłącze z drugiej strony do wejścia mikrofonowego). Byłbym bardzo wdzięczny za opisanie tego w jakiś prosty sposób.

to wygląda tak:
Obrazek

petersz
-
-

Postautor: petersz » 8 lip 2006, o 17:58

Najprościej możesz zmontować to tak: kabelki z mikrofonu podłączasz do gniazda mini jack i łączysz to przewodem z wejściem mikrofonowym.

Lepiej jednak byłoby kupić przewód ekranowany i jeden wtyk mini jack i wówczas z jednej strony przewodu podłączasz mikrofon, a z drugiej wspomniany wczyeśniej wtyk.

Pozdr.

xabero
-
-

Postautor: xabero » 8 lip 2006, o 19:16

Ja myślałem nad tym, żeby jedną wtyczkę minijack rozciąć, jakoś tam te druciki od mikrofonu przylutować i to poowijać czymś, żeby się nie rozpadło. Tylko nie wiem który drucik z mikrofonu ma iść do której części na minijacku?

Obrazek

1- to z żółtym drucikiem (masa)
3- to z czerwonym

Dobrze myślę?

petersz
-
-

Postautor: petersz » 8 lip 2006, o 19:42

Możesz oczywiście uciąć kabelek, jeśli Ci na nim nie zależy i zaizolować po zlutowaniu. Masę podłączasz do masy, a sygnały mogą być zwarte... Dobrze myślisz.

Pozdr.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”