Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKońcówka mocy w radiu samochodowym.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
witam Mam takowe pytanie czy jak uszkodzona jest końcówka mocy to czy nie bedzie zasilania (gdyz nic nie swieci na wyswietlaczu radia) prosze o odpowiedz
raczej jak jest końcówka spolona to reszta działa. Tylko albo w danym kanale są ogromne zniekształcenia(szumy trzaski) albo w ogóle cisza.
Jaki to model "radia", może spaliło się jakieś zabezpieczenie antyzwarciowe/przeciążeniowe. Ostatnio wpadł mi w ręze wzmacniacz Kenwood, który podczas głośnego słuchania przestał grać. Nie dało się go nawet włączyć. Co się okazało "padło" zabiezpieczenie a nie końcówka mocy.
Pozdrawiam
ps. myślę, że jak jaśniej nakreślisz problem to osoby takie jak END i inni na pewno Ci pomogą
Jaki to model "radia", może spaliło się jakieś zabezpieczenie antyzwarciowe/przeciążeniowe. Ostatnio wpadł mi w ręze wzmacniacz Kenwood, który podczas głośnego słuchania przestał grać. Nie dało się go nawet włączyć. Co się okazało "padło" zabiezpieczenie a nie końcówka mocy.
Pozdrawiam
ps. myślę, że jak jaśniej nakreślisz problem to osoby takie jak END i inni na pewno Ci pomogą
w zalczeniu przesylam foto radia panelu oraz uklad caly zanioslem do servisu i powiedzieli ze sa spalone dwie koncowki mocy tylko ze wylutowalem je i wogole nie ma reakcji nie swieci ni nic myslalem ze wlutuje te koncowki i radio odpali nie wiem w ktorym miejscu jest przyczyna aha i jeszcze jedno jedna z tych koncowek sie strasznie grzala jak bylo radyjko pod zasilaniem ale mimo tego nie bylo na chodzie pomocy
Po pierwsze...
Napisz czym zasilasz to radio czy wpinasz do kostki ISO czy podłączasz kablami "na dziko"?
Podłączasz to pod zasilacz czy do akumulatora.
Jeśli końcówki mocy były izolowane to sprawdź czy czasem ta grzejąca sie nie ma kontaktu z radiatorem - jeśli wszystko w porządku to ten scalak raczej do wymiany.
Szczerze pisząc to nie wiem jak Ci pomóc, bo nie napisałeś żadnych konkretów.
Napisz czym zasilasz to radio czy wpinasz do kostki ISO czy podłączasz kablami "na dziko"?
Podłączasz to pod zasilacz czy do akumulatora.
Jeśli końcówki mocy były izolowane to sprawdź czy czasem ta grzejąca sie nie ma kontaktu z radiatorem - jeśli wszystko w porządku to ten scalak raczej do wymiany.
Szczerze pisząc to nie wiem jak Ci pomóc, bo nie napisałeś żadnych konkretów.