Czy może mi ktoś wyjaśnic dlaczego te same głośniki na wzmacniaczu samochodowym szybko
zniekształcają dźwięk (tzn. około 15W) na wzmacniaczu na kostkach tda7294 wytrzymja bez znieksztalcen moc żedu 40W
(Wzmacniacz samochodowy to wzmacniacz na kostce tda1562Q)
głośniki to 4Ohm-owe samochodowe mocy ??? pisze na nich 70W ale wątpliwe przy tej średnicy głośnika czyli jakieś między 10 a 15 cm

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem Głośniki + Wzmacniacz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
A to jakieś firmowe, sprawdzone głośniki?
Pozatym łatwiej jest sterować głośniki wzmacniaczem o większej mocy i stąd też ten efekt. Za mało mocy i wzmacniacz się przesterowuje.
P.S. Piszesz, że wzmacniacz na kostce TDA1562Q a czy działa on poprawnie? z tego co wiem wielu ludzi miało problem z uruchomieniem go w klasie H czyli przy 14,4V daje on moc około 55W przy THD 0.5%
Pozatym łatwiej jest sterować głośniki wzmacniaczem o większej mocy i stąd też ten efekt. Za mało mocy i wzmacniacz się przesterowuje.
P.S. Piszesz, że wzmacniacz na kostce TDA1562Q a czy działa on poprawnie? z tego co wiem wielu ludzi miało problem z uruchomieniem go w klasie H czyli przy 14,4V daje on moc około 55W przy THD 0.5%
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
Re: Problem Głośniki + Wzmacniacz
Sprawa jest bardzo prosta, to nie wina głośnika tylko wzmacniacza. Samochodowy wzmacniacz ma znacznie mniejszą moc i następuje obcięcie sinusoidy przez zasilacz, co objawia się zniekształceniami. Nie sugeruj się tym, co piszą na wzmacniaczach samochodowych, musisz wziąć porządną poprawkę na wiatr.Czy może mi ktoś wyjaśnic dlaczego te same głośniki na wzmacniaczu samochodowym szybko
zniekształcają dźwięk (tzn. około 15W) na wzmacniaczu na kostkach tda7294 wytrzymja bez znieksztalcen moc żedu 40W
Pozdrawiam
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam
Skąd wiesz , że w jednym przypadku występuje przesterowanie przy 15W a w drugim przy 40W? Jak to mierzysz?
Myślę ,że efekt może wynikać z pasma częstotliwości jakie przenosi dany wzmacniacz a własciwie od jego dolnej częstotliwości granicznej. Jak wiadomo moc oddawana jest odwrotnie proporcjonalna do częstotliwości , czyli 90% mocy jest wydzielane dla najniższych częstotliwości, natomiast ucho ludzkie ma charakterystykę psofometryczną co powoduje iż te niskie częstotliwości słyszane są z dużo mniejszą czułością niż średnie. Może więc zdarzyć się ,że wzmacniacz oddający więcej mocy w dolnej części widma będzie wydawał się znacznie cichszy od pracującego z obciętym pasmem.
Spotkałem się parę razy przy nagłośnieniach imprez estradowych iż przy zbytnim podbiciu basów w eqalizerze wzmacniacz parusetwatowej mocy dławił się i zniekształcał przy stosunkowo niskiej ODCZUWALNEJ głośności.
A propos - różnica pomiędzy 15 a 40 W jest dla ucha ludzkiego prawie niezauważalna. Słuch odbiera zmiany poziomu w skali logarytmicznej, zmiana pomiedzy 15 a 40 to będzie nie więcej jak 4dB...
Pozdrawiam
W
Skąd wiesz , że w jednym przypadku występuje przesterowanie przy 15W a w drugim przy 40W? Jak to mierzysz?
Myślę ,że efekt może wynikać z pasma częstotliwości jakie przenosi dany wzmacniacz a własciwie od jego dolnej częstotliwości granicznej. Jak wiadomo moc oddawana jest odwrotnie proporcjonalna do częstotliwości , czyli 90% mocy jest wydzielane dla najniższych częstotliwości, natomiast ucho ludzkie ma charakterystykę psofometryczną co powoduje iż te niskie częstotliwości słyszane są z dużo mniejszą czułością niż średnie. Może więc zdarzyć się ,że wzmacniacz oddający więcej mocy w dolnej części widma będzie wydawał się znacznie cichszy od pracującego z obciętym pasmem.
Spotkałem się parę razy przy nagłośnieniach imprez estradowych iż przy zbytnim podbiciu basów w eqalizerze wzmacniacz parusetwatowej mocy dławił się i zniekształcał przy stosunkowo niskiej ODCZUWALNEJ głośności.
A propos - różnica pomiędzy 15 a 40 W jest dla ucha ludzkiego prawie niezauważalna. Słuch odbiera zmiany poziomu w skali logarytmicznej, zmiana pomiedzy 15 a 40 to będzie nie więcej jak 4dB...
Pozdrawiam
W
-
- -
- Kontaktowanie:
Myślę,że oscyloskop nie jest najlepszym narzędziem do moierzenia mocy, Ale to tak na marginesie. W takim razie skoro zadałeś Sobie tyle trudu, pytanie o konkrety: Przy jakiej cz estotliwości mierzyłeś moc , czy byłą to czysta sinusoida cazy przebieg zmodulowany? Jakie inne głośniki podstawiałeś i jakie były wyniki pomiaru? Zakłądam ,że sygnał wejściowy był taki sam w obu przypadkach
Pzdr.
W
Pzdr.
W