Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Głośnik z auta?

Awatar użytkownika
neever
-
-
Kontaktowanie:
Głośnik z auta?

Postautor: neever » 27 maja 2006, o 07:41

Witam! Mam takie pytanie: Mam stare głośniki od kompa które są już przypalone (od głośnej muzy :| ) i gdybym wylutował nich sam głośniczek i wstawił głośnik z auta to będzie grało czy się spali?? (sam głośniczek - cała reszta by została) Prosze o odpowiedz. pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: Głośnik z auta?

Postautor: end » 27 maja 2006, o 10:49

Witam! Mam takie pytanie: Mam stare głośniki od kompa które są już przypalone (od głośnej muzy :| ) i gdybym wylutował nich sam głośniczek i wstawił głośnik z auta to będzie grało czy się spali?? (sam głośniczek - cała reszta by została) Prosze o odpowiedz. pozdrawiam
To zależy jaką rezystancją można obciążyć wzmacniacz, zobacz ile R miały oryginalne głośniki (zapewne jest nadruk na magnesie). Jeśli 4R to spokojnie podłączaj, jeśli 8R to nie, bo samochodowe głośniki mają zazwyczaj 4R więc spalisz sobie wzmacniacz.
Chyba, że podłączysz go szeregowo z jakimś innym głośnikiem tak aby uzyskac imp. 8R

Awatar użytkownika
neever
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: neever » 27 maja 2006, o 12:17

Te stare głośniki to są bardzo słabe. Jest na nich nadruk 4 Ohm 2W. Czyli że spokojnie mogę podłączyć pod ten mini "wzmacniacz" głośniki samochodowe. Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 27 maja 2006, o 12:46

No tak. Myślę, że w tym temacie już wszystko wiadomo.

Zamykam

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”