Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSterowanie glośności glosnikow
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam,
Mam wieze do ktorej moge podlaczyc standarowo 2 glosniki. Chchailbym aby do tych 2 wejsc bylo podlaczone 4 glosniki, dodatkowo z moliwoscia sterowania moca glosu na poszczegolnych glosnikach. Myslalem nad zastosowaniem n alini wierza glosnik potencjometru, aby wyciszac glosnosc, jednak nie wiem czy to dobre rozwiazanie. Prosze o sugestie i porady.
pozdrawiam
Konrad
Mam wieze do ktorej moge podlaczyc standarowo 2 glosniki. Chchailbym aby do tych 2 wejsc bylo podlaczone 4 glosniki, dodatkowo z moliwoscia sterowania moca glosu na poszczegolnych glosnikach. Myslalem nad zastosowaniem n alini wierza glosnik potencjometru, aby wyciszac glosnosc, jednak nie wiem czy to dobre rozwiazanie. Prosze o sugestie i porady.
pozdrawiam
Konrad
Re: Sterowanie glośności glosnikow
No pomyśl... jaką moc ma taki potencjometr? 0.5W ?Witam,
pozdrawiam
Konrad
A dajmy na to, że Twoja wieża oddaje mocy około 50W na kanał, gdzie kupisz taki potencjometr? a jak już to pewnie nie będzie się opłacało.
W ogole to nie widziałem potencjometórw o mocy powyżej (jak dobrze pamiętam) 5W.
Tak więc to odpada.
Ale można zrobić tory aktywne.
Napisz jaką moc potrzebujesz aby wysterowac te głośniki.
Witam,
dzieki za odpowiedz, szczrze sie przyznam ze sie dobrze nie orientuje co i jak w zagadnieniach audio, dlatego pytam i moze moje pytania so glupie, ale lepiej zapytac, niz cos zepsuc.
moc to mysle okolo 50-80W.
Myslalem nad kupnem rozdzielnika sygnalu audio, tylko to dosyc duzy wydatek, no i zastanawiam sie czy nie mozna by zrobic czegos prostszego w nizszej cenie.
Np doprowadzam do urzadzonka 1 tor wejsciowy, z tego mam 2 tory wyjsciowe z regulacja poziomu glosu, Pzdr
dzieki za odpowiedz, szczrze sie przyznam ze sie dobrze nie orientuje co i jak w zagadnieniach audio, dlatego pytam i moze moje pytania so glupie, ale lepiej zapytac, niz cos zepsuc.
moc to mysle okolo 50-80W.
Myslalem nad kupnem rozdzielnika sygnalu audio, tylko to dosyc duzy wydatek, no i zastanawiam sie czy nie mozna by zrobic czegos prostszego w nizszej cenie.
Np doprowadzam do urzadzonka 1 tor wejsciowy, z tego mam 2 tory wyjsciowe z regulacja poziomu glosu, Pzdr
Jedynym sensownym rozwiązaniem jest tutaj dorobienie dodatkowych wzmacniaczy mocy ale to też jest wydatek...
Np. prosta aplikacja z LM3886 + zasilacz około 200W 2x26V~ całość to około 150zł ale będzie grało to naprawdę na jakimś poziomie.
Sorry ale w takich sprawach jestem bardziej realistą i nie kombinuje żeby wyczarowac coś z niczego, bo tak się nie da... wierz mi.
Może nie jestem fachowcem ale trochę wzmacniaczy poskładałem i co raz bardziej zagłębiam się w technice audio dlatego moge coś napisać, co już wiem, co sprawdziłem w praktyce.
P.S. O jakim rozdzielniku audio piszesz?
[/b]
Np. prosta aplikacja z LM3886 + zasilacz około 200W 2x26V~ całość to około 150zł ale będzie grało to naprawdę na jakimś poziomie.
Sorry ale w takich sprawach jestem bardziej realistą i nie kombinuje żeby wyczarowac coś z niczego, bo tak się nie da... wierz mi.
Może nie jestem fachowcem ale trochę wzmacniaczy poskładałem i co raz bardziej zagłębiam się w technice audio dlatego moge coś napisać, co już wiem, co sprawdziłem w praktyce.
P.S. O jakim rozdzielniku audio piszesz?
[/b]
Regulator glośnosci np, znalzlem cos takiego:
http://kami.sklep.pl/product_info.php?c ... 530f5eb49e
No i sie zastanaiwm zeby cos podobnego moz esamemu poskladac.
Czy milbyc moze jakis schemat, albo link do strony gdzie moglbym sie z czyms takim zapoznac, tj, 1 wejscie i rozdzielenie na 2 albo i wiecej wyjsc.
Dzieki za info
Pzdr
http://kami.sklep.pl/product_info.php?c ... 530f5eb49e
No i sie zastanaiwm zeby cos podobnego moz esamemu poskladac.
Czy milbyc moze jakis schemat, albo link do strony gdzie moglbym sie z czyms takim zapoznac, tj, 1 wejscie i rozdzielenie na 2 albo i wiecej wyjsc.
Dzieki za info
Pzdr
Ten regulator to też wzmacniacz, widziałem podobny u nas w Pizzeri taniej jednak będzie wykonać coś właśnie...
To może poskładaj ten na LM3886?
Zrobisz sobie wzmacniacz 2x68W lub z 4xLM3886 czyli 4x68W
I wtedy każdy kanał będzie miał swoją osobną regulację głośności.
Projekt możesz pobrać tutaj:
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2180.pdf
P.S. Te wzmacniacze monolityczne są bardzo proste i jesli chodzi o jakoś/cena to naprawdę się opłaca.
To może poskładaj ten na LM3886?
Zrobisz sobie wzmacniacz 2x68W lub z 4xLM3886 czyli 4x68W
I wtedy każdy kanał będzie miał swoją osobną regulację głośności.
Projekt możesz pobrać tutaj:
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2180.pdf
P.S. Te wzmacniacze monolityczne są bardzo proste i jesli chodzi o jakoś/cena to naprawdę się opłaca.
Witam, wszystkie te kostki są monofoniczne. Czyli do dwuch kanałów potrzeba dwie kostki.Witam,
Przygladam sie wlasnie kitom AVT, i sie zastanawiam nad innym wzmacniaczem np AVT2153, albo AVT2324, co o nich sadzisz, sa tansze od zaproponowanego rozw przez ciebie, jednasa sa rowniez troche tansze. tylko nie wiem czy maja 2 wyjscia bo ten na LM3886 ma 2 wyjscia x 50W
Pzdr
Pozatym nie różnią się aż tak bardzo od siebie mocą i parametrami.
Ja nie mówię Tobie, że masz kupić w AVT
Można to poskładac trochę taniej, wytrawiając sobie płytkę samemu, lub kupując samą płytję w AVT (silodne są i to trzeba im przyznać)
Reszta elementów to grosze a kostki np. w Aprovi są po około 14zł
W AVT2180 jest mniej elementów i w ogóle całe jest to mniejsze.
Zobacz płytkę, do TDA7294 akurat teraz nie mam. (sorry za kiepską jakość foto )
- Załączniki
-
- LM3886a.JPG (21KiB)Przejrzano 6298 razy
-
- LM3886b.JPG (18.08KiB)Przejrzano 6298 razy
Witam,
Rozumie ze tylko doradzasz, za co serdecznie dziekuje, faktycznie te pozostale ukl sa mono, czyli i tak wyjda drozej jak AVT2180. teraz jeszcze zlanazlem AVT2499, ktory ma 4x40W, i sie zastanawim czy mi wystarczy.
Pozatym chyba taniej jednak wyjdzie kupic w AVT tylko plytke a reszte elementow samemu dobrac.
Musze zrobic symulacje kosztow.
Dzieki
Rozumie ze tylko doradzasz, za co serdecznie dziekuje, faktycznie te pozostale ukl sa mono, czyli i tak wyjda drozej jak AVT2180. teraz jeszcze zlanazlem AVT2499, ktory ma 4x40W, i sie zastanawim czy mi wystarczy.
Pozatym chyba taniej jednak wyjdzie kupic w AVT tylko plytke a reszte elementow samemu dobrac.
Dzieki
Te 4x40W to tylko teoretycznie można uzyskać na tym scalaku i to na dodatek przy obciązeniu 4R a Ty zapewne w domu masz 8R więc licz się ze spadkiem mocy... to tak jakbyś miał 4x20WWitam,
Dzieki
Jeszcze co do tych wzmacniaczy to wazny jest też zasilacz... a tanio też nie będzie.
Zależy teraz czy chcesz zbudować 4 kanały czy 2.
no wiem ze zasilacz jest wazny i tez bedzie kosztowal, tylko jeszcze nie wiem ile, jak masz doswiadczenie to podaj ile to moze kosztowac.
Zastanawiam sie czy nie zrobic sobie 4 kanalow, czyli albo ten AVT2499 i zastosowac glosniki 4R, albo zrobic 2 AVT2180, o wiekszej mocy.
Mam jeszcze pytanie, czy sygnal wzmacniacza moze byc podl do wyjscia glosnikowego wiezy?? bo tak wlasnie myslalem zrobic, ze miedzy glosnik a wieze podpinam wzmacniach i moge wysterowac poziomem glosnikow, a z 2 wyjsc robi mi sie 4?
Czy moc wyjsciowa z wiezy ma znaczenie?
Zastanawiam sie czy nie zrobic sobie 4 kanalow, czyli albo ten AVT2499 i zastosowac glosniki 4R, albo zrobic 2 AVT2180, o wiekszej mocy.
Mam jeszcze pytanie, czy sygnal wzmacniacza moze byc podl do wyjscia glosnikowego wiezy?? bo tak wlasnie myslalem zrobic, ze miedzy glosnik a wieze podpinam wzmacniach i moge wysterowac poziomem glosnikow, a z 2 wyjsc robi mi sie 4?
Licz ze zasilacz do tych LM3886 2x 68W to jakiś 250W 2x28V~ a nawet 2x30V~no wiem ze zasilacz jest wazny i tez bedzie kosztowal, tylko jeszcze nie wiem ile, jak masz doswiadczenie to podaj ile to moze kosztowac.
cennik masz na allegro.pl
Dolicz kondensatory elektrolityczne przynajmiej po 10.000uF (zasilacz symetryczny = 2x10.000uF)
Mostek 20A i kable to grosze, laminat też. (cennik na allegro)
A co do tego 4x40W to tak ja pisałem... tam TEORETYCZNIE jest te 40W przeczytaj dobrze ten projekt AVT.
Pozdr.
P.S. Co do podłączania pod wyj. głośnikowe wieży dodatkowego wzmacniacza... nie jest to dobry sposób, bo znowu dokładamy jakieś rezystory, kondensatory by ograniczyć sygnał (normalnie zaraz byś przesterował a i może spalił wej. wzmacniacza) a to wnosi już nowe zniekształcenia, szumy itp.
Najlepiej podpiąc się liniowo, lub wprost pod samo wej. końcówki mocy w wieży
Dodatkowy wzmak
Witam.Do wzmaka 2* 60W wystarczy spoko trafo 150W.Srednia moc pobierana z zasilacza to ok 70% mocy rms,oczywiście w czasie odtwarzania muzyki.Pozdrawiam-Zygmunt.