Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaki potencjometr do regulacji głośności wzmacniacza mocy?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam!
Mam takie pytanko, muszę szybko zbudować końcówkę mocy stereofoniczną 2x50W
Nie chce dawać tam żądnego przedwzmacniacza itd, samą koncówkę.
No, ale głośnosć być musi.
Teraz mam takie proste pytanie jaki potencjometr??
Pozdrawiam.
Michał M.
Mam takie pytanko, muszę szybko zbudować końcówkę mocy stereofoniczną 2x50W
Nie chce dawać tam żądnego przedwzmacniacza itd, samą koncówkę.
No, ale głośnosć być musi.
Teraz mam takie proste pytanie jaki potencjometr??
Pozdrawiam.
Michał M.
Przepraszam, chyba nie wyraziłem się jasno.Nie bardzo rozumiem
to nie jest poprostu tak, że w in przed końcówką daje pontencjometr, zwykły potencjometr??
Jak daje potencjometr to jest ok tylko że nie wycisza na maksa(47K),
Pozdrawiam.
Michał M.
Tak więc potencjometr z oznaczeniem B i tutaj spróbuj dać np. 22kB tylko dobrze go przylutuj.
Zwykły potencjometr? A jaki to jest?
Tak jak to przedstawia ten "schemat poglądowy" który załączyłem.
Jak widac jest to cześć wzmacniacza IN i na tej podstawie podłącz pot.
P.S. pamiętaj, dobrze go polutuj.
Wiesz Michał... ja też nie jestem taki staryWiesz, End.
Ja jestem młody(:P), i o elektronice wiele nie wiem(jeszcze ), a nie chce źle zrobić bo bedzie fuszera, i niezadowolenie.
Pozdrawiam i Dzieki za odp.
W razie problemów z tym podłączeniem potencjometra daj znać, zrobię zdjęcie jak to wygląda w rzeczywistości ale chyba po tym schemaciku dojdziesz co i jak.
Jak coś to pytaj o wszytsko co potrzebujesz, ja i reszta ludzi postaramy się w mairę możliwości pomóc.
Pozdrawiam serdecznie.
podpisuje się pod wypowiedzią END'a
użyj potencjometru logarytmicznego o oznaczeniu B. Gdybyś użył "zwykłego" potencjometru liniowego(oznaczenie A) to słychałbyś nierównomierne wzmacnianie sygnału. Byłyby takie przerwy, gdzie nie "robiłoby" się głośniej, mimo tego, że kręciłbyś potencjometrem.
A propo potencjometru logarytnicznego to byłoby wszystko wporządku, ucho ludzkie odbiera dźwięki w postaci logarytmicznej
Pozdrawiam
użyj potencjometru logarytmicznego o oznaczeniu B. Gdybyś użył "zwykłego" potencjometru liniowego(oznaczenie A) to słychałbyś nierównomierne wzmacnianie sygnału. Byłyby takie przerwy, gdzie nie "robiłoby" się głośniej, mimo tego, że kręciłbyś potencjometrem.
A propo potencjometru logarytnicznego to byłoby wszystko wporządku, ucho ludzkie odbiera dźwięki w postaci logarytmicznej
Pozdrawiam
potencjometr
Witam.Jeżeli zastosujemy potencjometr liniowy to w czasie regulacji siły głosu nie będzie
przerw a regulacja nie będzie płynna tylko skokowa.Pozdrawiam-Zygmunt.PS.Kolega pytał
o podłączenie potencjometru do końcówki mocy a End narysował dodatkowy tranzystor.
[ Dodano: 25-04-2006, 08:39 ]
Sorry,jak widać ze schematu to tranzystor jest w scalaku.
przerw a regulacja nie będzie płynna tylko skokowa.Pozdrawiam-Zygmunt.PS.Kolega pytał
o podłączenie potencjometru do końcówki mocy a End narysował dodatkowy tranzystor.
Potencjometr to chyba nie zawsze musi być logarytmiczny. To zależy od 'charakterystyki czułości' wejścia wzmacniacza, czyż nie?
A słuch człowieka owszem, ma charakterystykę logarytmiczną, ale nie dla natężenia dźwięku, tylko częstotliwościową.
Jaki potek by nie był, to warto, żeby miał metalową obudowę połączoną z masą wzmacniacza.
Jeśli coś bredzę, to sorki, źle mnie uczyli...
A słuch człowieka owszem, ma charakterystykę logarytmiczną, ale nie dla natężenia dźwięku, tylko częstotliwościową.
Jaki potek by nie był, to warto, żeby miał metalową obudowę połączoną z masą wzmacniacza.
Jeśli coś bredzę, to sorki, źle mnie uczyli...
potencjometr
Witam.Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, bo sam przyznałeś, że żle Cię nuczyli.Pozdrawiam-Zygmunt.
Re: potencjometr
No własnie nie wiedziałem co o tym myśleć ale dopisaleś co trzeba.Witam.Jeżeli zastosujemy potencjometr liniowy to w czasie regulacji siły głosu nie będzie
Pozdr.