Witam
Potrzebuje waszej pomocy, postaram się opisać najdokładniej jak się da o co mi chodzi
A więc tak kupiłem głośniki komputerowe JBL Creature II, które są zasilane zasilaczem18V 3,5A, prąd zmienny, po zmierzeniu miernikiem okazało się że na wyjściu jest nawet 20V, ale to nie ważne.
Problem tkwi w tym że chciałem zasilać te głośniki za pomocą akumulatora (dwóch) o napięciu 24V, i teraz mam pytanie czy jak podam te 24V na wejście do głośników to może coś mi się spalić ?
Dodam że rozbierałem te głośniki i w środku zaraz za wejściem na płytce jest mostek prostowniczy, dodatkowo jest parę elementów które chyba zmieniają napięcie +/- na +/0/-, od płytki zasilacza do płyty głównej odchodzą trzy przewody.
Nie wiem co teraz robić, fajny zestaw ale przez te dziwne jego zasilanie chyba zostanie prze komputerze.
A może ktoś z wam ma pomysł jak to bezpiecznie podłączyć pod akumulator ?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem głośniki JBL Creature II
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Jesli na wyjsciu zasilacza masz (+) (masa) (-) to zmierz jakiej sa one wartosci a dwa akumulatory mozesz podlaczyc w ten sposob ze laczysz je szeregowo plus (akumulatora) -> na (+) polaczenie miedzy akumulatorami na -> (mase) a minus (akumulatora) -> na (-) czyli wyjdzie Ci takie +/- 12V
BTW Jesli zasilacz jest symetryczny to wystarczy wpiac sie napieciem stalym na wejscie zasilacza tam gdzie normalnie wchodzi przemienny
BTW Jesli zasilacz jest symetryczny to wystarczy wpiac sie napieciem stalym na wejscie zasilacza tam gdzie normalnie wchodzi przemienny
No niby masz racje, ale mi chodzi o to czy urządzenie zasilane napięciem zmiennym można zasilić już napięciem wyprostowanym, np. z akumulatora ?
Jeśli na wyjściu zasilacza (transformatora) zewnętrznego jest 20V napięcia zmiennego to po wyprostowaniu przez mostek powinno być ok. 28V ?
Szkoda że nie mam aparatu zrobiłbym zdjęcie i pokazał jak dziwna elektronika siedzi w tej kolumnie
A tak wyglądają z zewnątrz
Jeśli na wyjściu zasilacza (transformatora) zewnętrznego jest 20V napięcia zmiennego to po wyprostowaniu przez mostek powinno być ok. 28V ?
Szkoda że nie mam aparatu zrobiłbym zdjęcie i pokazał jak dziwna elektronika siedzi w tej kolumnie
A tak wyglądają z zewnątrz
Dopoki wiadomo jaki masz zasilacz i jakie sa napiecia to trudno jest co kolwiek powiedziec ale jak sie buduje zasilacz do wzmacniacza to polega to na tym ze zmienia sie wartosc napiecie 230V -> na xxV potem to napiecie sie prostuje a kondensatorami elektrolitycznymi sie wygladza by tetnienia sieci byly jak najmniejsze czyli to ze zasilasz bezposrednio z napiecia stalego to tylko plus jedyny problem moze byc taki ze jesli zasilacz jest symetryczny to napiecie moze sie okazac troche za niskie
Witam
Jutro postaram się zmierzyć co i jak jest grane w tych głośnikach, może się trochę wyjaśni
Nie bardzo miałem czas się zająć w ten weekend z tymi kolumnami.
A to jak jest zbudowany zasilacz do wzmacniaczy to wiem doskonale a właśnie to co siedzi w tych kolumienkach jakoś nie wygląda jak zwykły zasilacz.
Obecnie zastanawiam się nad przetwornicą 24V na 230V, na allegro są takie za grosze.
Jutro postaram się zmierzyć co i jak jest grane w tych głośnikach, może się trochę wyjaśni
Nie bardzo miałem czas się zająć w ten weekend z tymi kolumnami.
A to jak jest zbudowany zasilacz do wzmacniaczy to wiem doskonale a właśnie to co siedzi w tych kolumienkach jakoś nie wygląda jak zwykły zasilacz.
Obecnie zastanawiam się nad przetwornicą 24V na 230V, na allegro są takie za grosze.