Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Nagrywanie muzyki

Awatar użytkownika
mulkey
-
-
Nagrywanie muzyki

Postautor: mulkey » 14 sty 2006, o 12:07

Ostatnio zaciekawilo mnie nagrywanie dzwieku z wiezy na PC za pomoca wyjscia z karty muzycznej LINE IN tam wpinam kabel co odchodzi od wiezy (mini-jack). Robie tak : wpinam kabel do Line in, zmieniam ustawienia na nagrywanie LINE IN, potem wylaczam nagrywanie microphone.reguluje ustawienia poziomu nagrywania.Wlaczam wieze potem program do nagrywania i nic sie niestety nienagrywa :? .ktos wie w czym tkwi problem?prosze o pomoc .Moja karta muzyczna ALS100

wiertacz
-
-

Postautor: wiertacz » 15 sty 2006, o 11:53

Poziomu nagrywania dla wejścia Line nie reguluje się suwakiem od wejścia mikrofonowego. Poza tym sprawdż czy dobrze podłączyłeś do wieży ( czy nie pomyliłeś gniazd wyjściowych z wejściowymi). Napisz jakiego programu używasz do nagrywania. Sprawdź ustawienia miksera.

RcTomek
-
-

Re: Nagrywanie muzyki

Postautor: RcTomek » 15 sty 2006, o 11:58

Zobacz, czy wejście Line In nie jest wyciszone.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 17 sty 2006, o 14:21

A skąd bierzesz sygnał z wieży? Słuchawkowe czy Line Out (ja takie mam). Upewnij się, że sygnał z wieży dochodzi do karty dźwiękowej. Jeśli tak jest, to sprawdź, jak już mówili wcześniej koledzy, czy nic nie jest wyciszone (i w nagrywaniu, i w odtwarzaniu). Mało prawdopodobne, ale mogłeś też pomylić wejścia w karcie :P. Czy nagrywa się tylko szum, czy w ogóle nic?

Pozdr.

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 19 sty 2006, o 21:30

używam wbudowanego w XP rejestratora dzwieku. Z sygnalem to jest tak podlaczenie wiezy z PC jest za pomoca kabla minijack na chinch (2 kable od wiezy 1 do do karty).Nagrywa sie szum w momencie gdyby wyjalem wtyczke od karty i ja wlazylem z powrotem. Wszystkie suwaki sa ustawione na max i nic nie jest wyciszone

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 20 sty 2006, o 14:09

używam wbudowanego w XP rejestratora dzwieku. Z sygnalem to jest tak podlaczenie wiezy z PC jest za pomoca kabla minijack na chinch (2 kable od wiezy 1 do do karty).Nagrywa sie szum w momencie gdyby wyjalem wtyczke od karty i ja wlazylem z powrotem. Wszystkie suwaki sa ustawione na max i nic nie jest wyciszone
Zainstaluj pakiet Nero BurningRom v6.xx. Tam są o wiele lepsze narzędzia do nagrywania i obróbki dźwięku (np. Nero WaveEditor), niż systemowy rejestrator dźwięku. Można ustawić przez co chcesz nagrywać (Line IN, mikrofon...).
Spróbuj podłączyć kabel do wyjścia słuchawkowego wieży, bo na gniazdach chinch sygnał jest znacznie słabszy.

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 14 lut 2006, o 19:44

moja jedna rada sprawdź czy w wierzy masz line out tak jak pisano wczesniej. Wiem, że w niewielu wierzach jest to wyjście. W większości jest line in. Jeśli nie masz to musisz zaopatrzyć się w kabel mini jack mini jack i wtedy jeśli ustawienia w kompie są ok to wszystko powinno działać bez problemu

wiertacz
-
-

Postautor: wiertacz » 14 lut 2006, o 21:41

Do nagrywania polecam AUDACITY lub COOL EDIT.

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 1 kwie 2006, o 12:14

To ja też powiem co wiem o nagrywaniu.
Ja używam Audiotools,
zarówno do nagrywania gitary, wokalu jak i czegokolwiek innego.
Przy tym programie nie liczą się ustawienia systemowe i to jest w nim piękne.
Ma też wskaźnik wysterowania i różne ciekawe opjce :)

Pozdrawiam.
Michał M.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”