Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Chcę zrobić wzmacniacz na TDA7294 - proszę o wszelkie info!!

wiwo
-
-
Kontaktowanie:
Chcę zrobić wzmacniacz na TDA7294 - proszę o wszelkie info!!

Postautor: wiwo » 15 lut 2006, o 12:43

Witam!
Chciał bym zrobić wzmacniacz na TDA7294, niestety nie znam się prawie w ogóle na elektronice ale za to mam duużo ambicji :)
Wybrałem TDA7294 ponieważ wiele osób chwali go za dość dobrą jakość dźwięku i jest podobno dość prosty w wykonaniu.
Z tego co się orientuje to może on mieć moc niecałe 100W.
Ja chciałbym zrobić końcówkę stereo czyli domyślam się że musze wykorzystać 2 sztuki TDA7294.
Wiem że do tego potrzebny jest zasilacz - na ten temat nie wiem prawie nic: gdzie go kupić, jaki ma to być zasilacz ile może kosztować i wszelkie info na ten temat!

Wiem jeszcze że tego scalka TDA7294 trzeba wsadzić na jakąś płytkę - i tu równierz nie wiem za dużo czy do zrobienie jednego kanału (bez zasilacza) wystarczy coś takiego: http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?in ... d=180ebc87 czyli do dwóch kanałów potrzebne są 2 sztuki?

Proszę o wszelkie artykóły, informacje, publikacje i texty na ten temat, prosił bym o podawanie mi linków lub wysyłanie różnych informacji na meila: wiwo92@gmail.com oraz oczywiście o odpowiedzi w tym temacie!!

Za każdą pomoc mogę się odwdzięczyć zaproszeniem do gmail.com (poczta google.com)

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc!
I serdecznie pozdrawiam!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 15 lut 2006, o 14:34

Poczytaj może najpierw ten temat:
viewtopic.php?t=11100&highlight=lm3886

Kostki LM3886 i TDA7294 są bardzo podobne do siebie, porównaj noty aplikacyjne. (LM3886 trochę lepiej się prezentuje w parametrach :mrgreen: )

Napisz czy masz miernik uniwersalny (multimetr), czy znasz jakiekolwiek podstawy (np. kod pasków rezytsorów itp.)

P.S. szukaj na forum, szukaj na google, bo było o tym już wiele razy.

I zobacz jeszcze to:
viewtopic.php?p=61715#61715

wiwo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: wiwo » 15 lut 2006, o 19:58

OK, troche poczytałem i już coś tam na ten temat wiem! :D

miernik uniwersalny mam
ale gorzej z tymi podstawami :( ale duużo ambicji mam nadzieję że mi pomoże.

Na początku zasilacz:
Obrazek
Spisz elementów:
C1…C4 – 4700uF/50V elektrolit
M1 – mostek prostowniczy 25 A/500V
Z – zwora

coś takiego znalazłem i było napisane że jest super do tda7294 i wydaje mi się dość łatwe w wykonaniu!!
I do tego mam kilka pytań:
1. (troche głupie może być, i za to przepraszam ale nie wiem) co to jest mostek prostowniczy, co on robi, gdzie go kupić i o jakich parametrach?
2. tam gdzie na schemaci jest Z czyli zwora to jest po prostu połączone kablem te dwa punkty na schemacie?
3. Tam gdzie na schemacie jest C1-C4 muszę podpiąć kondensatory elektrolityczne 4700uF/50V lub większe na przykład 10000uF/50V co oznacza skrót uF i ile w końcu te kondensatory mają mieć uF chodzi tu o to że razem muszą mieć co najmniej 4700uf czy każdy z osobna musi tyle mieć?
4. do tego trzeba jeszcze podpiąć transformator z podwójnym uzwojeniem - co to znaczy "z podwójnym uzwojeniem"?
5. transformator powinien mieć paramtery 2x24V 350W - takie info znalazłem i pytam czy jest to prawda i ile W na wyjściu będzie wtedy miał ten wzmak?
6. czy sklep: http://www.toral.pl to dobry wybór? i ile około zapłacę tam za taki transformator?
7, najważniejsze i też może wydać się głupie: chcę aby wzmacniacz ten miał dwa kanały, czyli musze wykorzystać dwa TDA7294, czy muszę równierz wykorzystać dwa zasilacze i dwa transformatory??

Teraz co do samego ukłdu wzmacniacza:
1.
Co będzie tańsze: kupić dwie sztuki gotowej końcówki: http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?in ... d=660c3265

czy osobno dwie płytki: http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?in ... d=660c3265
dwa scalki tda7294: http://allegro.pl/show_item.php?item=86127881
i do tego reszte części - i tu pytanie: jakich?
łatwiej by było kupić złożone z całym kompletem części tylko domyślam się że to będzie droższe! A mi zależy aby całość wyszła dość tanio!!
2. W jaki sposób przymocować tda7294 do radiatora, z tego co wiem to nie mogą się dotykać ani nie może być między nimi nic co przewodzi prąd, a najlepiej jak by mięzy nimi była pasta termoprzewodząca, tylko ona nie przymocuje radiatora do TDA, musiał bym to skręcić jakąś śrubką tyle że śrubka przewodzi prąd! A o śróbkach z plastiku np nie słyszałem - więc jak to przymocować!
3. Ma to być wzmacniacz dwukanałowy stereo więc muszę wykorzystać 2 sztuki układów tda7294, czy mogą być chłodzone jednym radiatorem?
4. Czy do tego celu lepiej kupić jakiś specjalny radiator czy zywkły od kompa (jak od kompa to chyba 2 sztuki bo jeden jest troche mały) i które rozwiązanie będzie tańsze?
5. jak już złoże całą końcówkę to gdzie ma być podłączony potencjometr do sterowania głośnością? Jaki potencjometr kupić? I na jakie parametry potencjometrów zwracać uwagę?

Pytania ogólne:
1. W jaki sposób podłączyć jakiś przełącznik do włączania/wyłączania całego wzmaka - do układu tda czy do zasilacza, i w którym miejscu?
2. Co jeszcze może mi sprawić problemy przy budowie tego wzmacniacza?
3. Ile około wyniesie mnie (kasy) cała konstrukcja bez obudowy?

Czyli mniej więcej już coś tam kapuje, ale nadal sądze że nie jest to wiedza wystarczająca
tak więc jeżeli ktoś ma jakieś dobre artkykóły na temat tego wzmacniacza to: wiwo92@gmail.com!

Za wszelką pomoc odwdzięcze się zaproszeniem do gmail.com - jeżeli ktoś chce to proszę napisać mi na mielia!

Jeszcze raz proszę o pomoc i pozdrawiam!!!

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 16 lut 2006, o 18:17

a propo gmail to ja mogę za darmo rozdawać zaproszenia... polecam tą pocztę...

wiwo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: wiwo » 16 lut 2006, o 22:03

ja też moge za nic dać, ale nie o to chodzi!!
Mi chodzi tylko o to żeby ktoś mi to wytłumaczył :) Czytam, czytam i coraz więcej już wiem - cały czas brakuje mi informacji na temat tego jak zasilić dwie sztuki układów tda7294 bo chę aby był dwukanałowy (stereo). No i najważniejsze w tej chwili dla mnie czego nei mogę nigdzie znaleźć: czy aby zasilić dwa układy musze mieć dwa transformatory i dwa zasilacze symetryczne?
No i poza tym to nadal nie znam odpowiedzi na większość (zdaje mi się że wszystkie ale nie jestem pewny) pytań z mojego poprzedniego postu!!
Tak więc jeszcze raz BARDZO proszę o pomoc, wszelkie informację, odpowiedzi na moje pytaie, oraz o różne artykóły na temat tego wzmacniacza!!!

Jeszcze raz proszę o pomoc!
i pozdrawiam!!!

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 17 lut 2006, o 07:19

wydaje mi się( nie jestem pewny) ale aby zasilić dwa tda to trzeba poprowadzić dwa + dwa - i dwa GND z zasilacza symetrycznego. Trzeba jednak pamietać, że na jeden tda potrzeba ok 150VA mocy pozornj, więc na dwa oczywiście ok 250VA 300VA. Na www.toral.pl zapłacisz najmniej. Napisz do nich mail. Ja tak zrobiłem i za trafo 250VA 2x28V 56,50zł +koszt przesyłki :) Jednak dla mnie odpisali trochę za późno i kupiłem w sklepie 300VA 2x28V za 90zł. Nie to, ze nie chcem pomagać, ale na elektrodzie czy na tym forum skorzystaj z opcji szukaj. Na pewno znajdziesz wiele informacji zarówno tych podstawowych jak i nie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 17 lut 2006, o 16:47

a propo gmail to ja mogę za darmo rozdawać zaproszenia... polecam tą pocztę...
Co to ? na temat ? właśnie... po co? ( rozumiesz ?) to fajnie :twisted:

1. (troche głupie może być, i za to przepraszam ale nie wiem) co to jest mostek prostowniczy, co on robi, gdzie go kupić i o jakich parametrach?
Może nie głupie ale świadczące o Twoim lenistwie (www.google.pl - i wszytsko...)
Na temat mostka prostowniczego i reszty elementow znajdziesz np. tutaj:
http://www.edw.com.pl/ea/poczat.html

2. tam gdzie na schemacie jest Z (czyli zwora) to jest po prostu połączone kablem te dwa punkty na schemacie?
Jasne. Najlepiej kawałeczkiem drutu od punktu do punktu.
3. Tam gdzie na schemacie jest C1-C4 muszę podpiąć kondensatory elektrolityczne 4700uF/50V lub większe na przykład 10000uF/50V co oznacza skrót uF i ile w końcu te kondensatory mają mieć uF chodzi tu o to że razem muszą mieć co najmniej 4700uf czy każdy z osobna musi tyle mieć?
Każdy z osobna ma mieć po 4700uF oczywiście im większa pojemnośc tym większy zapas napiecia przy dużych wysterowaniach i mniejsze ryzyko wystapienia tętnień napiecia sieciowego (50Hz) które mogą nawet uszkodzić końcowkę mocy.

4. do tego trzeba jeszcze podpiąć transformator z podwójnym uzwojeniem - co to znaczy "z podwójnym uzwojeniem"?
No z podwójnym uzwojeniem czy to nie jest logiczne ? 2 x 28V~ (cztery kable 0-faza i 0-faza)
5. transformator powinien mieć paramtery 2x24V 350W - takie info znalazłem i pytam czy jest to prawda i ile W na wyjściu będzie wtedy miał ten wzmak?
Nie, trafo jest obliczone z zapasem, końcówka mocy da Ci tyle ile (+/-) mogą oddać tranzystory mocy w tej klasie.
6. czy sklep: http://www.toral.pl to dobry wybór? i ile około zapłacę tam za taki transformator?
Dla mnie tanio i dobrze, o cenę zapytaj w firmie.
7, najważniejsze i też może wydać się głupie: chcę aby wzmacniacz ten miał dwa kanały, czyli musze wykorzystać dwa TDA7294, czy muszę równierz wykorzystać dwa zasilacze i dwa transformatory??
Można jeden zasilacz o mocy 350VA i 4x28V dla stereo (z zapasem mocy)

Teraz co do samego ukłdu wzmacniacza:
1.
Co będzie tańsze: kupić dwie sztuki gotowej końcówki: http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?in ... d=660c3265
No jak dla mnie jest za drogo...
czy osobno dwie płytki: http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?in ... d=660c3265
dwa scalki tda7294: http://allegro.pl/show_item.php?item=86127881
i do tego reszte części - i tu pytanie: jakich?

No tu już chyba będzie taniej (zależy od kosztów przesyłki)
Cześci, jakie? No takie jak masz opisane w schemacie, czyli garstka kondensatorów i rezystorów.
łatwiej by było kupić złożone z całym kompletem części tylko domyślam się że to będzie droższe! A mi zależy aby całość wyszła dość tanio!!
No łatwiej, ale drożej... wiadomo.
2. W jaki sposób przymocować tda7294 do radiatora, z tego co wiem to nie mogą się dotykać ani nie może być między nimi nic co przewodzi prąd, a najlepiej jak by mięzy nimi była pasta termoprzewodząca, tylko ona nie przymocuje radiatora do TDA, musiał bym to skręcić jakąś śrubką tyle że śrubka przewodzi prąd! A o śróbkach z plastiku np nie słyszałem - więc jak to przymocować!
Są takie specjalne tulejki które zakłąda się pod śrubki:
Obrazek
Pasta silikonowa typu H

Co do przewodzenia prądu... to są dwa sposoby, z podkładką i bez a więc...
Jak wiadomo metalowa wkladka TDA7294 jest połączona z potencjałem minusa, jesli założymy TDA bez podkładki izolującej i radiator będzie dotykał masy (GND) to zrobi się zwarcie na ujemnej połówce zasilacza symetrycznego... czyli tak być nie może z jasnych względów.
Można odizolować radiator i nie stosowac podkładek izolujących.
Pozukaj na forum, było to opisywane !
3. Ma to być wzmacniacz dwukanałowy stereo więc muszę wykorzystać 2 sztuki układów tda7294, czy mogą być chłodzone jednym radiatorem?
Tak, tylko trzeba pamiętac o tym, że musi on być on obliczony na dwie kostki TDA.
4. Czy do tego celu lepiej kupić jakiś specjalny radiator czy zywkły od kompa (jak od kompa to chyba 2 sztuki bo jeden jest troche mały) i które rozwiązanie będzie tańsze?
Najlepiej kupić gotowy lub jakiś z odzysku.
Ok kompa? myślisz o radiatorze od procka z coolerem ?
Tak też można, ale... sam wiesz jak wiatraki szumią a to chyba nie jest pożądane w sprzęcie audio, dodatkowe szumy wytwarzane przez coolery będą wręcz irytujące podczas słuchania np. w nocy.
Oczywiście można zrobić regulację obrotów wiatraka ale to oczywiście juz dodatkowy koszt.
5. jak już złoże całą końcówkę to gdzie ma być podłączony potencjometr do sterowania głośnością? Jaki potencjometr kupić? I na jakie parametry potencjometrów zwracać uwagę?

W temacie "wzmacniacz na LM3886" autora Ptyś jest pokazane jak podlączyć potencjometr do wzmacniacza, więc nie będe tego wałkował po raz n .

Pytania ogólne:
1. W jaki sposób podłączyć jakiś przełącznik do włączania/wyłączania całego wzmaka - do układu tda czy do zasilacza, i w którym miejscu?
Najlepiej w szereg z pierwotnym uzwojeniem transformatora sieciowego.
2. Co jeszcze może mi sprawić problemy przy budowie tego wzmacniacza?
Wydaje się, że brak podstawowej wiedzy i praktyki... niestety taka prawda, wzmacniacze takiej mocy to już nie zabawka 5W choć TDA7294 to naprawdę prosta aplikacja.
3. Ile około wyniesie mnie (kasy) cała konstrukcja bez obudowy?
Policz sobie koszt częsci i będziesz wiedział, zalezy gdzie kupujesz i za ile...

Ufff... :wink:

Czyli mniej więcej już coś tam kapuje, ale nadal sądze że nie jest to wiedza wystarczająca
tak więc jeżeli ktoś ma jakieś dobre artkykóły na temat tego wzmacniacza to: wiwo92@gmail.com!

Za wszelką pomoc odwdzięcze się zaproszeniem do gmail.com - jeżeli ktoś chce to proszę napisać mi na mielia!

Jeszcze raz proszę o pomoc i pozdrawiam!!!

zibisound
-
-

Wzmak na TDA7294

Postautor: zibisound » 28 mar 2006, o 21:14

Witam.Niestety,fora internetowe nie są miejscem do nauki podstaw elektroniki i polecam koledze kapsel książkę o wzmakach np:Macieja Feszczuka "Wzmacniacze Elekroakustyczne"
i tam można się nauczyć postaw wiedzy o wzmakach.Pozdrawiam i życze sukcesów-Zygmunt.

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 28 mar 2006, o 21:22

jeśli ktoś się chce nauczyć, to zrobi to wszelkimi siłami... Książka od forum różni się i to bardzo... Na forum mówimy o problemach, rozwiązujemy je... A książka to teoria w większości... Myślę, że nie można tych rzeczy porównywać

zibisound
-
-

Nauka na forum.

Postautor: zibisound » 29 mar 2006, o 15:42

Witam.Forum służy głównie do wymiany doświadczeń i udzielania porad.Z Twoich postów
wynika, że nie posiadasz postawowej wiedzy o elektronice i wykładanie tej wiedzy zajeło by
kilku ludziom sporo czasu.To jest tak, jakbyś chciał malować obrazy nie mając podstawowej wiedzy o technice malowania, farbach itp.Dlatego uważam,że jak fachowcy
zdobywali wiedzę w szkole i z książek to amatorzy też powinni to robić a potem wymieniać doświadczenia i porady.Proszę kolegów o wypowiedzi w tym temacie.Pozdrawiam-Zygmunt.

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 29 mar 2006, o 18:27

jestem na pierwszym roku elektroniki i tam zdobywam podstawy. A skoro chciałem zrobić wzmacniacz i napotkałem na problemu to piszę na forum a nie czytam książki.

Pozdro...

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 29 mar 2006, o 20:00

jestem na pierwszym roku elektroniki i tam zdobywam podstawy. A skoro chciałem zrobić wzmacniacz i napotkałem na problemu to piszę na forum a nie czytam książki.
Ty, wiesz co? Jestem w 1 gimnazjum i nie ma zmiłuj się, trzeba w google kopać i w książkach, bo na talerzu nikt wiedzy łopatologicznie nie da! Ja chciałem, żeby mi wyjaśnili jak działa tranzystor. Wiekszość forumowiczów wie, jak się to skończyło ;)
Propo wzmacniacza... Dobrześ, że wziąłeś tego TDA, bo na lampach, albo co gorsza MOSFETACH/HEXFETACH byś się rozłożył.

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 29 mar 2006, o 21:29

a co mnie obchodzi pierwsza gimnazjum... Ja kończyłem podstawówkę, a nie jakieś wymysły... Propo wiedzy, podstawy zdobywam, na zajęciach (choć uważam, że większość rzeczy nie będzie potrzebna). Może skończmy ten temat... Porozmawiamy za jakiś i wtedy ocenicie moją wiedzę. Na razie bardziej interesują mnie zestawy audio, diy kolumny, zwrotnic i właśnie temu poświęcam najwięcej czasu. A wzmacniacze to dopiero początek. Ciekawe, który z was po 5 miesiącach czytania artykułów (znalezionych dzięki google), wiedział tyle co ja? Panowie nie odrazu Rzym zbudowano!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 mar 2006, o 22:44

albo co gorsza MOSFETACH/HEXFETACH byś się rozłożył.
A TDA to nie jest też mosfet ?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 30 mar 2006, o 06:11

albo co gorsza MOSFETACH/HEXFETACH byś się rozłożył.
A TDA to nie jest też mosfet ?
Ale mi chodziło o pojedyncze tranzystorki :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 mar 2006, o 10:25

Off topic...

No prawda jest taka, że skoczyłem podstawówkę i przeczytałem może z 5 ksiązek o elektronice z czego 3 były o wzmacniaczach lampowych i tranzystorowych, resztę dowiedziałęm się od poznanych fachowców na różnych forach i dużo mnie to nauczyło tak wiec nieprawdą jest, że forum nie uczy...
Kolega kapsel85 dopiero zaczyna "przygodę" ze wzmacniaczami i zapewne na forum zawsze znajdzie się ktoś kto mu postara się pomóc zrozumieć...
Forum służy głównie do wymiany doświadczeń i udzielania porad
Zgadza się.
Ale nauczyć się można czegoś też...
Ale mi chodziło o pojedyncze tranzystorki
Myślę, że kolega kapsel85 dałby sobie radę i z tranzystorowym, ważne żeby konstukcja była solidna i sprawdzona.
Poskładać żadna sztuka... tylko uruchomić trzeba umieć, a to też można zapytać na forum jak uruchomić taki wzmacniacz, jak uruchamiać stopniowo wzmacniacz, co mierzyć itp.
Liczy się wytrwałość i LOGICZNE myślenie wtedy jest latwiej - (i kto to mówi - hahaha)
Kiedyś były tylko książki... teraz jest internet i są książki.
Oczywiście nic nie zastąpi papieru :)

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”