Zrobilem wzmacniacz na mostku tda 7294 na dla sprawdzenia czy działa podłączyłem go pod zasilacz 2x12v bo na docelowe trafo dopiero czekam? Mam takie pytanie czy na wyjściu wzmacniacza, przy takim zasilaniu normalne jest, że jest 18v mierzyłem na dc na wejście nic nie podawałem. Słyszałem że normalnie przy jednej kości powinno być połowę napięcia zasilania. Jak ma być w mostku? Nie chcę uszkodzić głośnika. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Proszę nie ustawiać ważności tematu w tym dziale, ustawiamy czas tylko w dziale Giełda... End

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siępytanie odnośnie mostka na tda7294
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
A czy to nie jest składowa stała na wyj.?Mam takie pytanie czy na wyjściu wzmacniacza, przy takim zasilaniu normalne jest, że jest 18v mierzyłem na dc
Uszkodzone scalaki widać...

Ale Ty piszesz o napięciu na wyj. ? (bo już sam nie wiem)Słyszałem że normalnie przy jednej kości powinno być połowę napięcia zasilania
Tak na wyjściu mośtka jest 18 v napięcia stałeg. To znaczy ze scalaki so do bani.Bo wzmacniacz działa to znaczy słychać w głośniku sygnał z generatora ale głośnik widać ze jest na krawędzi. Jak tylko potpinam go bez podania czegokolwiek na wejsie strasznie go wciąga i chyba nawet zaczyna nieciekawie pachnąć.
[ Dodano: 19-03-2006, 20:28 ]
Głośnik w mostku podłączamy do + wyjścia jednego scalaka i do + wyjścia drugiego scalaka? (Pytam dla pewności.) I właśnie między tymi nóżkami scalaków mierząc voltomierzem na DC jest 18V. Czy to normalne?
[ Dodano: 19-03-2006, 20:36 ]
Nie wiem czy to jest składowa stała po prostu zmierzyłem te napięcie na wciśniętym na mierniku DC i na AC i w dwóch przypadkach wartości są kilkanaście wolt.
[ Dodano: 19-03-2006, 20:28 ]
Głośnik w mostku podłączamy do + wyjścia jednego scalaka i do + wyjścia drugiego scalaka? (Pytam dla pewności.) I właśnie między tymi nóżkami scalaków mierząc voltomierzem na DC jest 18V. Czy to normalne?
[ Dodano: 19-03-2006, 20:36 ]
Nie wiem czy to jest składowa stała po prostu zmierzyłem te napięcie na wciśniętym na mierniku DC i na AC i w dwóch przypadkach wartości są kilkanaście wolt.
Chyba zdajesz sobie sprawę, że nadpaliłeś już głośnik ?Tak na wyjściu mośtka jest 18 v napięcia stałeg. To znaczy ze scalaki so do bani.Bo wzmacniacz działa to znaczy słychać w głośniku sygnał z generatora ale głośnik widać ze jest na krawędzi. Jak tylko potpinam go bez podania czegokolwiek na wejsie strasznie go wciąga i chyba nawet zaczyna nieciekawie pachnąć.
Kto podłącza pod 18V na wyj. wzmacniacza głośnik ?
Głośnik podłączasz sobie do nóżek 14 obu układów (czyli tak jak napisałeś)Głośnik w mostku podłączamy do + wyjścia jednego scalaka i do + wyjścia drugiego scalaka? (Pytam dla pewności.) I właśnie między tymi nóżkami scalaków mierząc voltomierzem na DC jest 18V. Czy to normalne?
No jeśli tam amsz 18V to przykro mi, ale scalaki do wywalenia...

Ustawiamy na DC i mierzymy, ale u Ciebie pomiar już zrobione i można stwierdzić jedno... spalone...Nie wiem czy to jest składowa stała po prostu zmierzyłem te napięcie na wciśniętym na mierniku DC i na AC i w dwóch przypadkach wartości są kilkanaście wolt.
Lepiej pokaż schemat z którego korzystałeś, pokaż też płytkę i napisz jak zarobileś zasilacz bo to ważna sprawa.
Płytkę i scalaki kupiłem w Altronie Lublin reszte miałym w domku. Z zasilaczem to taka sprawa ze testowałem go na zasilaczy komputerowym.(Pewno zaraz mnie zjedziesz ze to sie nie nadaje itd.) ale równocześnie zkładałem pięć końcówek na lm3886 i testowałem je też na tym zasilaczu i działają poprawnie. Prawdziwy zasilacz będę miał w czwartek bo przyjdzie mi trafo 2X24 600W mam 4x10000uF mostek 35A. A z tym głośnikiem to nie potminałem swego nowiutkiego stx 32 300 ss tylko starego rempla co i tak do kasacji był i potpiełem go zanim zmierzyłem napięcie (wiem inteligentne podejście do sprawy he he)
Zasilacz od kompa ?... nie nadaje sie do tego wzmacniazca !Płytkę i scalaki kupiłem w Altronie Lublin reszte miałym w domku. Z zasilaczem to taka sprawa ze testowałem go na zasilaczy komputerowym.(Pewno zaraz mnie zjedziesz ze to sie nie nadaje itd.) ale równocześnie zkładałem pięć końcówek na lm3886 i testowałem je też na tym zasilaczu i działają poprawnie. Prawdziwy zasilacz będę miał w czwartek bo przyjdzie mi trafo 2X24 600W mam 4x10000uF mostek 35A. A z tym głośnikiem to nie potminałem swego nowiutkiego stx 32 300 ss tylko starego rempla co i tak do kasacji był i potpiełem go zanim zmierzyłem napięcie (wiem inteligentne podejście do sprawy he he)
Przecież potrzebujesz napięc symetrycznych + GND -
Co do kostek LM3886, złożyłeś układ zasilany pojedyńczym napięciem (czyli kondensator jest na wyj. OUT)
Za zasilacza PC masz 12V czyli to za mało aby uzyskac jakąs konkretną moc z tego zasilacza.
Bo nie jest ważna sama moc zasilacza ale i napiecia.
No ale przecierz w zasilaczu atx do kompa jest + GDN - (przewódy żółty , czarny, niebieski)a te układy na lm3886 co sklecilem są zasilane symetrycznie i kędziorków nie ma. Co do mocy to wiem ze nic sie z tego nie wydusi bo na minusie ma ten zasilacz niecały amper ale do sprawdzenia chyba sie nadaje zreszto nie o to chodzi. Ważne jest to ze takowego napięcia na wyjściu być nie powinno i za to wskazówke ci dziękuję. Czyli raczej padnięte są scalaki.
Proszę o wyrozumiałość to moja piersza konstrukcja i odrazu porwalem sie na wzmacniacz 5.1 Co z tego będzie sam nie wiem. Kanały na Lm-ach działają, działa też filtr do kanału na suba tylko ten mostek coś szwankuje.
Proszę o wyrozumiałość to moja piersza konstrukcja i odrazu porwalem sie na wzmacniacz 5.1 Co z tego będzie sam nie wiem. Kanały na Lm-ach działają, działa też filtr do kanału na suba tylko ten mostek coś szwankuje.